Χαιρετισμός κ. Σπύρου Ταλιαδούρου


Στο Συνέδριο «Ο ρόλος του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος παρέστη στην έναρξη του 86ου Συνεδρίου της ΑHEPA INTERNATIONAL «Ο ρόλος του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

«Οι Έλληνες των πέντε ηπείρων, των 140 νέων πατρίδων, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ελληνισμού στη διαχρονική του πορεία. Οι μεταναστεύσεις πληθυσμών που πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με διάφορες μορφές όπως με μαζικούς σχεδόν εκπατρισμούς τον 18ο αι, με μαζικές μετοικεσίες τον 19ο αι και με ευρείας κλίμακας μεταναστεύσεις τον 20ο αι λόγω κυρίως της φτώχιας, της σιτοδείας, της πολιτικής κατάστασης, αποτελούν τεκμήριο της οικουμενικότητας του ελληνισμού και επομένως του ελληνικού πνεύματος. Ο οικουμενικός αυτός ελληνισμός αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι του εντός συνόρων ελληνισμού, συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικότητας σε αλλόγλωσσα και αλλόθρησκα περιβάλλοντα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής εμβέλειας, στο χώρο του πολιτισμού.

Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιότητας και της πολυπολιτισμικότητας με την εντεινόμενη οικονομική, τεχνολογική, οικολογική, επικοινωνιακή και πολιτιστική αλληλεξάρτηση μεταξύ των 185 κρατών του πλανήτη μας, η αναγκαιότητα συνύπαρξης των λαών σε μια οικουμένη αποκτά βαρύνουσα σημασία. Στο πλαίσιο αυτό ο ελληνισμός με τη μακρά παράδοση παιδείας και πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που θα συνδέσει τον ελληνικό πολιτισμό με αυτόν των άλλων χωρών και να τον καταστήσει παγκόσμιο και δυναμικό στοιχείο όλων των επιστημών και των τεχνών, στην ανθρωπότητα.

Το θέμα της αποδημίας αγγίζει σχεδόν όλους τους Έλληνες. Για το λόγο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και περήφανοι όταν οι άνθρωποι αυτοί της καθημερινότητας αλλά και του πνεύματος και της πολιτικής τυχαίνουν κάποιας διάκρισης. Ο αγώνας επιβίωσης που καταβάλλουν, το επιχειρηματικό σκέπτεσθαι, η επιστημονική και πολιτική πρόοδος και το κοινωνικό ήθος που προβάλλουν, αναδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής, την πνευματικότητα, και την ανθρωπιά που τους χαρακτηρίζει.

Ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδας, με τον δυναμισμό που τον χαρακτηρίζει, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την ιστορική του μνήμη ζωντανή αλλά πέτυχε να δραστηριοποιηθεί και να συνδράμει ουσιαστικά στις τύχες του Ελληνισμού και της πατρίδας μας. Η ελληνική Διασπορά υποστήριξε, όποτε παρέστη ανάγκη, έμπρακτα και με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Η ανάγκη όμως για αμφίδρομη επικοινωνία των Ελλήνων του εξωτερικού με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου, μέσα από κοινές δράσεις είναι καθοριστική και αποτελεί όχι μόνο προϋπόθεση αλλά και εγγύηση διεθνικής συνεργασίας και διάχυσης του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση δημιουργεί θεσμούς, διαμορφώνει μια ομογενειακή στρατηγική, ενισχύει συστηματικά πολιτικές, δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελληνική πολιτεία συντονίζει τις προσπάθειες των ελληνικής καταγωγής πολιτών του κόσμου για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Η στήριξη και προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό, η προάσπιση της Ορθοδοξίας, τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων που δεν έχουν γνωρίσει την πατρίδα, η μείωση της στρατιωτικής θητείας των Απόδημων Ελλήνων, η ενίσχυση των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης αποτελούν καλές πρακτικές της πολιτικής αυτής.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να συγχαρώ την ΑHEPA INTERNATIONAL για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του 86ου συνεδρίου και για τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει στον απανταχού Ελληνισμό.

Θα ήταν επίσης μεγάλη μου παράλειψη να μη αναφερθώ στην δήλωση της Αυτού Εξοχότητος, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στη Μαριούπολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Παπούλιας, κατά την τελετή αγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Κρατικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών, τιμώντας τον οικουμενικό ελληνισμό, ανακοίνωσε ότι αφιερώνει στον Ελληνισμό της Διασποράς τη φετινή γιορτή της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. «Έχω υπάρξει και εγώ Έλληνας της διασποράς, είπε, και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αγωνίες, αλλά και την αστείρευτη ενέργειά σας».

Προηγούμενο άρθρο νωμένοι όλοι μπορούμε να κάνουμε το Δήμο Παλαμά ισχυρό
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δ.Σ. Kαρδίτσας