Φ. Αλεξάκος: Σίτιση οικονομικά αδυνάμων. Μπορούμε αρκεί να προσπαθήσουμε


Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι συνδημότες μας είναι: αφού ο Δήμος δεν έχει χρήματα τι μπορεί να κάνει;

Η απάντηση είναι ότι πολλές πρωτοβουλίες χρειάζονται από ελάχιστα έως καθόλου χρήματα σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Όπως η ανάδειξη των μεγάλων αιτημάτων του τόπου: Αυτοκινητόδρομος Ε65, έργα Αχελώου, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής χωροθέτηση σχολών Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας. Κι ακόμα η στήριξη των επιχειρήσεων, η δημιουργία τοπικής καταναλωτικής συνείδησης. Κι άλλα πολλά που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από τον συνδυασμό μας. Υπάρχουν όμως κι άλλα που φαίνονται μικρότερα όμως είναι εξίσου σημαντικά και ίσως σημαντικότερα αφού αφορούν ανθρώπινες ψυχές.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συντονίζει τις δράσεις μεταξύ δήμου, εκκλησίας και εθελοντικών οργανώσεων για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στόχο την οργανωμένη, συστηματική και σε καθημερινή βάση παροχή, σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα

Μέσω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των εθελοντών και των δημοτών μπορούμε να ανακουφίσουμε πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Πέραν του στόχου δημιουργίας «Κοινωνικής Εστίας σίτισης», ένα παράδειγμα άμεσης απόδοσης είναι η εύρεση και διάθεση μερίδων για τη σίτιση των οικονομικά αδυνάμων.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των γευμάτων που αφορούν σε γάμους, εγκαίνια, μνημόσυνα, κηδείες, λοιπές εκδηλώσεις καλύπτονται από καταστήματα διανομής έτοιμου φαγητού (catering). Με την παράλληλη δράση, συντονισμού των catering ώστε να ενημερώνουν όλους τους συμβαλλόμενους δημότες για την αναγκαιότητα προσφοράς των ανέγγιχτων μερίδων στους απόρους και την καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στους γάμους, οι μερίδες που περισσεύουν συχνά, ξεπερνούν τις 100 και αγγίζουν τις 200.

Στόχος είναι στη συμφωνία που θα συνάπτεται, να περιλαμβάνεται η υποχρέωση του catering να μεταφέρει τις ανέγγιχτες μερίδες σε ένα καθορισμένο χώρο με ψυγείο όπου ο κάθε επιχειρηματίας θα έχει κλειδί ώστε να μην περιμένει εκεί υπάλληλος. Με μια απλή ενημέρωση σε κινητό τηλέφωνο, θα ενεργοποιείται το δίκτυο των εθελοντικών οργανώσεων και της εκκλησίας για τη διανομή του έτοιμου φαγητού.

Σημειώνεται ότι και σήμερα αποσπασματικά ένα τμήμα των μερίδων φθάνει στους φιλοξενούμενους του γηροκομείου, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να έχουν αντίστοιχη και καλύτερη μέριμνα.

Επίσης σημαντική μπορεί να αποβεί η συμβολή των πωλητών λαϊκής αγοράς που μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τα αδιάθετα προϊόντα για αυτό το σκοπό.

Παράλληλη προσπάθεια είναι και η αξιοποίηση του χρησιμοποιημένου φαγητού για την σίτιση των ζώων που φιλοξενούνται από τον φιλοζωικό όμιλο. Και εδώ απαιτείται ευαισθητοποίηση, των κέντρων διασκέδασης για σωστή διαλογή των υπολειμμάτων – που απαιτεί πολύ μικρή πρόσθετη εργασία – και στην συνέχεια με μια αντίστοιχη διαδικασία να φθάνουν στον προορισμό τους.

 

Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας

Φώτης Αλεξάκος

Υποψήφιος Δήμαρχος

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Διεθνή Τουριστική έκθεση «ΙΤΒ 2014» στο Βερολίνο
Επόμενο άρθρο Υποβολή φακέλων για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση νέων αγροτών»