Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος: Οι κλειστές λαϊκές αγορές και η καταστροφή των ντόπιων παραγωγών


Είναι γεγονός ότι περνάμε μία ιδιαίτερη περίοδο. Όλες οι κινήσεις οφείλουν να έχουν σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και στη συνέχεια την μη καταστροφή της οικονομίας.

Στην περίπτωση των λαϊκών αγορών υπάρχει ο τρόπος να υπάρξει συγκερασμός. Και προστασία της ανθρώπινης ζωής και προστασία των ντόπιων παραγωγών και διάθεση φθηνότερων προϊόντων στην αγορά.

Η Δημοτική αρχή επέλεξε τη σίγουρη λύση. Τα κλείνουμε όλα και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Μια αντίληψη αποποίησης της ευθύνης.

Ποιος ήταν ο λόγος που έκλεισαν οι λαϊκές; Η αποφυγή συγχρωτισμού προφανώς. Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Πάλι προφανώς.

Η Δημοτική αρχή είχε τρεις επιλογές.

  1. Να αφήσει μόνο τους ντόπιους παραγωγούς στην λαϊκή αγορά, που είναι ένας μικρός αριθμός και μπορούν να διασπαρούν έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ τους να είναι παραπάνω από αρκετή.
  2. Να επιτρέψει μόνο την πώληση φρούτων και λαχανικών από έμπορους και παραγωγούς που είναι σχετικά λίγο περισσότεροι αλλά μπορούν να τοποθετηθούν σε ικανές μεταξύ τους αποστάσεις.
  3. Αν και πάλι θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα, να επιτρέψει στους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους στις γωνίες των οικοδομικών τετραγώνων, όπως τα καρπούζια το καλοκαίρι, που οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τι επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο;

  1. Αυξάνονται τα σημεία πώλησης, άρα αποφεύγεται ο συνωστισμός στα super markets.
  2. Τα προϊόντα πωλούνται σε εξωτερικό χώρο, άρα μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
  3. Δεν καταστρέφονται οικονομικά οι ντόπιοι παραγωγοί.
  4. Μειώνονται οι τιμές πώλησης των προϊόντων, με γενικό όφελος.
  5. Δεν καταστρέφονται προϊόντα τη στιγμή που όλοι φοβούνται ότι η κρίση θα φέρει έλλειψη στη αγορά.

Μπορούσε η Δημοτική αρχή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς με τις παραπάνω προϋποθέσεις;

Η απάντηση είναι προφανώς  ΝΑΙ.

Πλέον με τις εθελούσιες μετακινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μας διπλασιάστηκε ο αριθμός των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία. Αν προστεθούν στους παραπάνω και οι ελεγκτές – υπεύθυνοι λαϊκής αγοράς, αγγίζουμε τα 15 άτομα που με την συνδρομή και καθοδήγηση των αιρετών αρκούν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει συγχρωτισμός.

Είναι αλήθεια ότι το θέμα  αυτό απαιτεί δουλειά και οργάνωση χωρίς να  προσφέρεται για φωτογραφίες και εντυπώσεις  και η παρούσα Δημοτική αρχή, αποφεύγει να αγγίζει τέτοια ζητήματα. Η εκλογή της όμως έγινε για να βρίσκει λύσεις, που δεν θα δημιουργούν κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές. Άλλωστε η κεντρική κυβέρνηση έχει επιτρέψει τις λαϊκές αγορές στο σύνολό της κι όχι μόνο ένα μικρό μέρος όπως είναι η παρούσα πρόταση.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Το Επιμελητήριο Θεσσαλίας συνεδρίασε για τις επιπτώσεις στην οικονομία
Επόμενο άρθρο Βγαίνουμε από το σπίτι για να δώσουμε αίμα