Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος: Η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του νέου Δημαρχείου-Πως φθάσαμε ως εδώ


Ένα ακόμη σημαντικό έργο από τα δεκάδες, που ωριμάσαμε και εντάξαμε σε προγράμματα μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.

Η κατασκευή του Δημαρχείου στη συγκεκριμένη θέση, που αποτελούσε στόχο των Δημοτικών αρχών τα τελευταία 35 χρόνια, υλοποιείται χάριν της επιμονής μας για τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης και αξιοποίησης μιας χρηματοδοτικής ευκαιρίας που αρχικά φάνταζε αδύνατη.

Συγκεκριμένα, παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, μόνο την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στο πρώην 1ο Λύκειο και ούτε μια γραμμή αρχιτεκτονικής μελέτης όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Πριν από κάθε ενέργεια επικοινώνησα με τον κ. Τσιάκο ως αντιπεριφερειάρχη τότε, ζητώντας να στεγαστεί και ο Δήμος στο νέο Διοικητήριο που σχεδιάστηκε για 550 εργαζομένους και τώρα η αντιπεριφέρεια έχει περίπου 160, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται σε ένα σημείο. Δεν έγινε αυτό αποδεκτό και ξεκινήσαμε άμεσα την σύνταξη της μελέτης για να γίνει το Δημαρχείο στο 1ο Λύκειο.

Βλέποντας την διάρθρωση των προγραμμάτων σχεδιάσαμε να εντάξουμε το κτίριο στο «εξοικονομώ» που θα κάλυπτε το 60% της δαπάνης και να πληρώναμε το υπόλοιπο 40% από ίδιους πόρους. Ολοκληρώσαμε σχετικά γρήγορα όλες τις μελέτες – κάτι ιδιαίτερα επίπονο και γραφειοκρατικό – καθώς πρόκειται για παλιό κτίριο χωρίς αρχικά σχέδια, καλύψαμε τις δεσμεύσεις του νόμου για τη στατική επάρκεια και τέλος πήραμε την σύμφωνη γνώμη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής. Με την ολοκλήρωση της μελέτης ανακαλύψαμε μία  πρόσκληση στο τομεακό ΕΣΠΑ, για επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Δυστυχώς η πρόσκληση δεν συμπεριλάμβανε σχολεία, παρά μόνον, αποθήκες και εργοστάσια. Κινηθήκαμε αστραπιαία, συναντήσαμε τη Διαχειριστική αρχή, επιχειρηματολογήσαμε για το δίκαιον του αιτήματος και βρέθηκε τρόπος να συμπεριληφθούν και τα εγκαταλελειμμένα σχολεία στην πρόσκληση. Υποβάλλαμε αίτηση και ενταχθήκαμε από τους πρώτους.

Έτσι δημοπρατήσαμε τον περασμένο Μάρτη το έργο και σε σχετικά σύντομο χρόνο θα αποδοθεί στους Καρδιτσιώτες. Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα τους εργαζόμενους στο Δήμο (Διεύθυνση Προγραμματισμού, Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία) και τους ιδιώτες μελετητές για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την συνάδελφο αρχιτέκτονα  μηχανικό, Ρίκη Κοτσάμπαση, που παρότι συνταξιοδοτήθηκε από τον Δήμο συνέταξε αφιλοκερδώς και άρτια την αρχιτεκτονική μελέτη.

Το νέο Δημαρχείο αποτελεί μέρος μιας συνολικής αναβάθμισης του κέντρου της πόλης αφού έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις, η δημιουργία πλατείας στο προαύλιο του νέου Δημαρχείου, η ανάπλαση του κεντρικού πεζόδρομου και της κεντρικής πλατείας, των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Χαρίτου, Βάλβη, της Δημοτικής αγοράς και η αναπαλαίωση της παλιάς Ηλεκτρικής. Με την ολοκλήρωση αυτών την επόμενη τριετία το κέντρο της πόλης θα γίνει αγνώριστο προς το καλύτερο.

Ευελπιστούμε δε, η νέα Δημοτική αρχή, εκτός της αυτονόητης υποχρέωσης να ολοκληρώσει τα ήδη ενταγμένα έργα, να προσθέσει και άλλα ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα του Δήμου και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Από την πλευρά μου, δεν μπορεί παρά να αισθάνομαι ικανοποίηση που κατά τη διάρκεια των θητειών μου ως Νομάρχης και Δήμαρχος ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δημοπρατήθηκαν δύο σημαντικά κτίρια που έλειπαν και που θα χαρακτηρίζουν στο μέλλον την πόλη. Το Διοικητήριο και το Νέο Δημαρχείο.

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένο το ενδιαφέρον για τη δήλωση τ.μ. των ακινήτων
Επόμενο άρθρο Η ΕΟΑΣΚ για τις δηλώσεις Βορίδη και τις νέες κινητοποιήσεις