Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος: Η Δημοτική Αρχή επιλέγει ρουσφέτι και σπατάλη αντί της αποτελεσματικότητας


Η κριτική που ασκήθηκε πρόσφατα, σχετικά με τις εξυπηρετήσεις ημετέρων στο Δήμο Καρδίτσας, δυστυχώς δεν είναι μοναδική αλλά αντανακλά σε όλη την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής.

Τον περασμένο Ιούνιο μετά τις εκλογές σε μια ενημέρωση, είπα στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο σχετικά με τους Ειδικούς Συμβούλους. Εμείς επειδή τα οικονομικά του Δήμου δεν το επέτρεπαν δεν προσλάβαμε κανέναν Σύμβουλο, ούτε Γενικό Γραμματέα. Μετά την παρέλευση διετίας και αφού συνταξιοδοτήθηκαν και οι δύο αρχιτέκτονες αναγκαστήκαμε να πάρουμε ένα Σύμβουλο αρχιτέκτονα για να μας βοηθήσει στην εκπόνηση μελετών. Σας συνιστούμε να είστε φειδωλοί στην πρόσληψη Συμβούλων γιατί παρά την οικονομική εξυγίανση, οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις παραμένουν. Εάν παρόλα αυτά, επιλέξετε να πάρετε Συμβούλους πέραν του αρχιτέκτονα, να προσλάβετε έναν έμπειρο οικονομολόγο, να βοηθήσει στη διεκπεραίωση των πληρωμών και να ανακουφίσει τον Διευθυντή που εργάζεται πολύ σκληρά και έναν περιβαλλοντολόγο για επίσπευση της ωρίμανσης των μελετών.

Η νέα Δημοτική Αρχή έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ή καλύτερα έκανε αυτό που ξέρει καλά. Καμία έμφαση στην αποτελεσματικότητα, αλλά στην εξόφληση των προεκλογικών γραμματίων και την εξυπηρέτηση ημετέρων.

Τι σημαίνει Ειδικός Σύμβουλος; Αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Ειδικός, έμπειρος. Ο Νόμος παρέχει τη δυνατότητα  στοχευμένων  προσλήψεων μερικών έμπειρων εργαζόμενων, με επιλογή του Δημάρχου, στα σημεία που «πονά» ο Δήμος ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να παραχθεί περισσότερο έργο.

Πως αξιοποίησε η Δημοτική Αρχή αυτή τη δυνατότητα; Με το χειρότερο τρόπο. Αντί αρχιτέκτονα προσέλαβε έναν άπειρο απόφοιτο των ΤΕΙ, που μόλις νωρίτερα είχε τελειώσει την οχτάμηνη απασχόλησή του στον Δήμο και φυσικά δεν μπορεί να βοηθήσει. Έναν άπειρο  απόφοιτο πληροφορικής, που ακόμα μετά από έξι μήνες το αντικείμενο απασχόλησής του είναι καθαρά βοηθητικό. Επίσης μία απόφοιτο Γυμναστικής Ακαδημίας για να κάνει την ιδιαιτέρα του Γενικού Γραμματέα.

Τέλος έδιωξε έναν πολύ αξιόλογο δημοσιογράφο που υπηρέτησε με επιτυχία στο Δήμο με τρεις διαφορετικούς Δημάρχους (Βερίλλης, Παπαλός, Αλεξάκος) για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση προ των εκλογών.  Ήδη πριν τις εκλογές είχε διαρρεύσει η πληροφορία για πρόσληψη και όταν τον ρώτησα προσωπικά ο δημοσιογράφος το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Τί δείχνει όμως η πραγματικότητα;

Εμάς δεν μας προξενεί καμία έκπληξη ο τρόπος που λειτουργούν. Σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό σε όλους, ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα αλλά το χρησιμοποιεί μόνο για την εξυπηρέτηση αυτής και των φίλων της.

Κλείνοντας θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι τιμώ τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ως Σύμβουλοι και κατανοώ την αγωνία εύρεσης εργασίας και αυτών και όλων των ανέργων. Tο κείμενο δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση εναντίον τους, αλλά κατακρίνει τα κριτήρια επιλογής της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τη δυνατότητα ευελιξίας που δίνει ο νόμος για βελτίωση του παραγόμενου έργου και να την χρησιμοποιείς για εξόφληση γραμματίων. Αυτό είναι ο ορισμός της σπατάλης των χρημάτων των Δημοτών.

 

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος είναι πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές της Β΄θμιας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένες δράσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας