Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος : Αναγκαία η χρηματοδότηση των δήμων για την κατασκευή βασικών υποδομών


Την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ειδικού προγράμματος για την χρηματοδότηση των Δήμων – και ιδιαίτερα των υπερχρεωμένων – προκειμένου να υλοποιήσουν έργα βασικών υποδομών σε μια περίοδο που η Τ.Α. δεν διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία για εκτέλεση αναγκαίων έργων υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος σε επιστολή  του προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη, τους τοπικούς βουλευτές, την ΚΕΔΕ και τα κόμματα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, ο οποίος το επόμενο διάστημα προγραμματίζει σε συνεργασία με τους βουλευτές επαφές στα αρμόδια Υπουργεία για το ζήτημα αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

“Μετά από τέσσερα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα (Κ.Π.Σ, ΕΣΠΑ), μεγάλα τμήματα εντός των σχεδίων πόλης παραμένουν δυστυχώς χωρίς τις βασικές υποδομές. Δηλαδή:ασφαλτόστρωση, αποχέτευση ομβρίων, αποχέτευση ακαθάρτων, δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Οι υποδομές αυτές, ενώ είναι απολύτως απαραίτητες για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των δημοτών, δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, δεν υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα από Εθνικούς πόρους που να απαντάει σε αποδεδειγμένα πραγματικές ανάγκες. Επίσης, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για την κατασκευή ή συντήρηση υποδομών (ΣΑΤΑ) τείνει να μηδενιστεί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένοι, που δίνουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους για εξόφληση χρεών προς τράπεζες, εφορία και ταμεία, να αδυνατούν ολοσχερώς να ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των δημοτών  για την κατασκευή των προαναφερομένων υποδομών στις εντός σχεδίου ιδιοκτησίες τους.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των παραπάνω υποδομών, μόνο για το εντός σχεδίου τμήμα της πόλης της Καρδίτσας – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες των 33 χωριών του Καλλικρατικού Δήμου – ανέρχεται σε 13.000.000 €. Ο Δήμος Καρδίτσας πληρώνει ετησίως το 30% των ΚΑΠ ή 2.500.000 € για εξόφληση χρεών. Άρα, αδυνατεί να διαθέσει δικούς του πόρους για τον σκοπό αυτό. Η ΣΑΤΑ του Δήμου (πόλη και χωριά) είναι μόλις 715.000 € ετησίως. Για την πόλη αντιστοιχούν 400.000 € περίπου, που τα 2/3 αυτών χρειάζονται για συντηρήσεις υπαρχουσών υποδομών και τα υπόλοιπα  130.000 € ετησίως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επέκταση αυτών. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι απαιτούνται ….. 100 χρόνια για την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι αδήριτη η ανάγκη για την θεσμοθέτηση στοχευμένου προγράμματος με προσανατολισμό τις βασικές υποδομές, με άξονες το μέγεθος του προϋπολογισμού ολοκλήρωσης των απαραιτήτων έργων και την υπερχρέωση του Δήμου.

Θεωρούμε ότι το καλύτερο είναι να υπάρξουν πόροι από το ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που το ποσό που μπορεί να διατεθεί δεν είναι επαρκές, πρέπει να δοθούν χρήματα από Εθνικούς πόρους. Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα ΑΞΙΑ, την παρακράτηση του 4% για την εξυγίανση των ΟΤΑ, του Πράσινου Ταμείου, της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, κ.λ.π.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε στο σημαντικό αυτό πρόβλημα, για να μην υπάρξουν ολόκληρες γενιές ανθρώπων που θα φύγουν από την ζωή στερούμενες των βασικών τους υποδομών.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Να χρηματοδοτηθεί ο δρόμος Μουζάκι - Λίμνη Πλαστήρα - Κοινή επιστολή των δημάρχων