Ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά από την Καρδίτσα : Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία


«Διεκδικούμε την εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Καρδίτσα, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο Παυσίλυπο, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «Η κυβέρνηση έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. Για να παραμείνει στην εξουσία τα δίνει όλα. Η λύση δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας και ο εργασιακός μεσαίωνας, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους από τώρα και όχι από του χρόνου και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας και σε προσέλκυση επενδύσεων».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως τα τρία «άλφα» που θα ξαναδημιουργήσουν αξία στη χώρα είναι αυτά της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης εξηγώντας τα εξής:

«Ενδεικτικά αναφέρω προτάσεις που έχουμε καταθέσει στον διάλογο:

  1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.
  2. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση.
  3. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).
  4. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους.

Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.

  1. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece».

 

Κριτική στη συγκυβέρνηση

«ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καπηλεύτηκαν την οργή του Έλληνα αγρότη, ανέβηκαν στα τρακτέρ και τα έκαναν βήμα για τη φτηνή δημαγωγία τους. Βιώνουν τώρα στο πετσί τους ότι η «ηρωική διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης τους κοστίζει πάνω από 1 δισ ευρώ.

Ο πρωτογενής τομέας είναι υπό διωγμό:

  • Φόροι, Ασφαλιστικές Εισφορές που εξοντώνουν τους αγρότες. Η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%.
  • Αύξηση του κόστους παραγωγής από τις ατέλειωτες αυξήσεις στον ΦΠΑ
  • Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια
  • Κατάργηση του ΟΓΑ.
  • Καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Το είδαμε κι εδώ στην Καρδίτσα το πρόβλημα, στις πιο μεγάλες του διαστάσεις.
  • Τα 20δισ € της νέας ΚΑΠ και ΚΑλΠ λιμνάζουν την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν!

Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας τα γνωρίζει όλα αυτά. Τα ζει καθημερινά. Τα ζείτε κι εδώ».

 

Για τους αγρότες

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει σταθερά τους αγρότες. Προτείνουμε:

  1. Ο φόρος να επανέλθει στο 13% και επιστροφή 5 μονάδες ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής.
  2. Ασφαλιστικές Εισφορές από το ένα για το νέο ζευγάρι αγροτώντα πρώτα πέντε χρόνια.
  3. Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τω αγροτικών προϊόντων.
  4. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
  5. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησηςτων αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδότησης.
  6. Επιτάχυνση της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και πλήρης εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020ώστε οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας να αξιοποιήσουν πλήρως τα 20 περίπου δισ ευρώ που εξασφαλίσαμε με σωστή διαπραγμάτευση.
  7. Άμεση καταβολή των ενισχύσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ».

 

Για το εργασιακό 

«Ειδικότερα για το εργασιακό, καταθέτουμε στον Κοινωνικό Διάλογο 5 προτάσεις:

  1. Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) “επιστρέφει” στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  2. Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων (Εθνική, Κλαδική, Επιχειρησιακές) και την καθολικότητα εφαρμογής τους.
  3. Δεν αποδεχόμαστε τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).
  4. Είναι ζήτημα προτεραιότητας η αυστηρή τήρηση των όρων και των συμβάσεων, η αντιμετώπιση της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας. Επιβάλλεται η αναβάθμιση και ενίσχυση του Συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να επιτελεί αυτό το ρόλο.
  5. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, πρέπει να λυθούν μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο και την Συλλογική Διαπραγμάτευση».

 

Συναντήσεις με φορείς

Νωρίτερα το μεσημέρι, η κ. Γεννηματά πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Καρδίτσας, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο.

 

Προηγούμενο άρθρο Στο έλεος της κακοκαιρίας και η Καρδίτσα - Αναμένονται χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο
Επόμενο άρθρο Παρατείνεται η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών