Ο δικηγόρος Φώτης Σπύρου στην ομιλία του , στην εκδήλωση προς απότιση φόρου τιμής στην μνήμη του πρώην βουλευτή-συγγραφέα και δικηγόρου, Σέφη Αναστασάκου, ανέφερθηκε μεταξύ άλλων στον επιστήμονας Σέφης. Και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι για την αξία του στα ζητήματα του δικαίου και της νομικής επιστήμης, έχω προσωπική εμπειρία. Και τούτο, γιατί ένα μεγάλο μέρος κατά την άσκηση της δικηγορίας μου, το πέρασα δίπλα του. Οι νομικές γνώσεις του, ήταν σπουδαίες και καταλυτικές. Χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις απ’ όλο το φάσμα του δικαίου με επιτυχία. Γι’ αυτό και το δικηγορικό του γραφείο έγινε ένα από τα πιο γνωστά των Αθηνών.
Η νομική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την μαχητικότητά του, την μεθοδολογία που ακολουθούσε με επιμονή και αταλάντευτη στάση, τον βρήκαν να διευρύνει την φήμη του. Συγκρούστηκε σκληρά ιδιαίτερα με τις μεγάλες Τράπεζες, στα θέματα των πανωτοκιών και είναι πολλοί εκείνοι που γλίτωσαν από την καταβολή παράνομων και καταχρηστικών τραπεζικών χρεών.
Αυτή η νομική του επιτυχία, τον καταξίωσε ως ένα νομικό παραστάτη με πανελλήνια εμβέλεια και είναι μια παρακαταθήκη για τον γιο του τον Πάρη, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του.
Και τέλος αναφέρθηκε στον Σέφης ως συγγραφέας.
Καθώς εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό τάλαντο, αυτό του συγγραφέα, που έρχεται να συμπληρώσει ή μάλλον να ολοκληρώσει την πολυσχιδή προσωπικότητά του.
Συγγραφέας πληθώρας άρθρων δημοσιευμένα στις τοπικές και Αθηναϊκές εφημερίδες με θέματα κοινωνικοπολιτικά και σχολιασμό της εκάστοτε επικαιρότητας.
Όμως δεν σταματά εκεί, το βιβλίο του «Μύθος και Πραγματικότητα της Νέας Γιάλτας», τα ποιήματα του «Μεθόριος»,
«Δραπέτες», «Στην Σκιά των Ανεμόμυλων» και τα «Άβατα» έρχονται να επιβεβαιώσουν την συγγραφική ικανότητα του Σέφη και γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό με παρουσιάσεις αυτών, όπως τα «Άβατα» σε λογοτεχνικές βραδιές που τιμούν με την παρουσία τους γνωστά πρόσωπα (συγγραφείς-πολιτικοί-λογοτέχνες).
Ο Εκδοτικός Οίκος «Γαβριηλίδης» σχολιάζοντας τα ποιήματα με τίτλο «Σκιά των Ανεμόμυλων» αναφέρει χαρακτηριστικά «….ο ποιητής, (εννοώντας τον Σέφη), δεν είναι αρνητής του ρεαλισμού, ούτε αναχωρητής του κόσμου τούτου. Έχει κι αυτός την δική του διαδρομή, ανάμεσα στους ανθρώπους. Στέκεται στην μέση μιας άνυδρης γης που διψάει για φως, όπως οι ήρωές του που πέφτουν στην μάχη ανυπερθέτως. Στέκεται στην μέση του δρόμου βιώνοντας την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου…..».
Ένας άλλος ιστορικός σταθμός είναι η συγγραφή από τον Σέφη, του τρίτομου έργου για τον συμπατριώτη μας Νικόλαο Πλαστήρα, τον αποκαλούμενο και «Μαύρο Καβαλάρη», αποτελεί το απαύγασμα μιας μακροχρόνιας επίπονης και επίμονης δουλειάς που καταγίνεται με όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική διαδρομή του Νικολάου Πλαστήρα.
Θυμάμαι τον κόσμο που συγκέντρωνε η παρουσίαση αυτού του έργου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, με την συμμετοχή αξιόλογων ακαδημαϊκών συγγραφέων, ιστορικών συγγραφέων και πολιτικών. Το έργο αυτό πιστεύω ότι σημάδεψε την ζωή του Σέφη, γιατί το έβλεπε ως ένα γέννημα και πόνημα που θα άφηνε μια ιστορική παρακαταθήκη για όλες τις γενιές που θέλουν να παρακολουθήσουν την νεώτερη ελληνική ιστορία στην οποία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο ζήλος του και το μεράκι του για την συγγραφή σημαντικών ιστορικών έργων δεν σταμάτησε στον Πλαστήρα. Ήδη πολύ πριν από τον θάνατό του άρχισε να συγγράφει ένα άλλο δύσκολο ιστορικό έργο που αφορά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα μας. Μάλιστα είχε προχωρήσει αρκετά στην συγγραφή αυτού του έργου συγκεντρώνοντας ιστορικές πηγές και από τις δύο αντίπαλες πλευρές, τις οποίες και κατέγραφε. Αυτή η συγγραφή δεν σταμάτησε ακόμα και όταν ο Σέφης βρισκόταν στο νοσοκομείο, πλην όμως ο πρόωρος θάνατός του δεν επέτρεψε να το δει ολοκληρωμένο και έτσι να έχουμε και εμείς στην συνέχεια την ευκαιρία να το διαβάσουμε.
Αγαπητοί φίλοι
Κλείνοντας αυτή την σύντομη εξιστόρηση για την προσωπικότητα του τιμώμενου σήμερα Σέφη Αναστασάκου, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η γυναίκα του η Έλλη και τα παιδιά του ήταν συμπαραστάτες και συνέβαλαν και αυτοί τα μέγιστα ο καθένας από την μεριά του στο να γίνει ο Σέφης αυτό που πιο πάνω με συντομία σας περιέγραψα .
Τέλος πιστεύω ο καλύτερος τρόπος απότισης φόρου τιμής για τον Σέφη, θα είναι να δηλώσουμε συνεχιστές της σχολής σκέψης που δημιούργησε με την ζωή και το έργο του, που πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε.