«Φυτώριο» αντεργατικών και άλλων ανατροπών η Τοπική Διοίκηση


Την τελευταία 20ετία, η Τοπική Διοίκηση αποτέλεσε βασικό εργαλείο προώθησης και εφαρμογής πολιτικών που στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Και σ’ αυτό τον τομέα η Καρδίτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Σχεδόν όλοι που είναι υποψήφιοι για  το δήμο Καρδίτσας, έχουν το μερίδιο ευθύνη τους. Όλοι αυτοί από τις θέσεις που είχαν, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες κ.λ.π. εφάρμοσαν πολύ πιστά και «δημιουργικά» αυτές τις πολιτικές. Μην παριστάνουν τους «αθώους» τώρα προεκλογικά.

Στήριξαν στην Καρδίτσα, τις επιλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιάς εργασιακών και πολιτικών ομήρων, που κυρίως αποτέλεσαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, πατώντας πάνω στην ανάγκη πολλών Καρδιτσιωτών για ένα μεροκάματο.

Σήμερα διαμορφώνεται ένα τοπίο ευέλικτης, προσωρινής εργασίας χωρίς δικαιώματα, με διάφορες μορφές. Για παράδειγμα ο δήμος Καρδίτσας έχει εργαζόμενους:

  • ·       Μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Δουλεύουν για μόλις πέντε μήνες, αμείβονται μέχρι 490 ευρώ το μήνα αν είναι πάνω από 25 ετών και 427 ευρώ αν είναι από 24 και κάτω. Δεν λογαριάζονται, δηλαδή, και εδώ η ειδικότητα, η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων, με τη μη παροχή των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας, την ανάθεση εργασιών για τις οποίες δεν έχουν προσληφθεί ή την ανάθεση περισσότερων του ενός εργασιακών αντικειμένων.
  • ·       Με τις λεγόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου με αντίτιμο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ένα σταθερό μισθό, αλλά πληρώνονται κυριολεκτικά με το κεφάλι!
  • ·       Με συμβάσεις μαθητείας. Σπουδαστές από τα ΙΕΚ και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ απασχολούνται και αμείβονται πιο χαμηλά από τα κατώτερα μεροκάματα, ενώ δουλεύουν κανονικό ωράριο. Οι εργαζόμενοι με αυτή τη μορφή παίρνουν το 75% του κατώτατου μισθού, περίπου 16 ευρώ τη μέρα.

Η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, το προσωρινό προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών έχουν αρνητικές συνέπειες και για τον ίδιο το λαό της πόλης και των χωριών. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, πόσο επιζήμιο είναι για τα παιδιά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των  παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου απασχολούνται με σύμβαση δύο μηνών και μετά τη λήξη της θα έρθει ένας άλλος στη θέση τους. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντεπεξέλθει ένας εργαζόμενος σε ένα τόσο σοβαρό έργο, όταν ζει στην ανασφάλεια, ξέροντας ότι σε λιγότερο από 60 μέρες θα απολυθεί και όταν παίρνει ψίχουλα αντί για μισθό;

Είναι καθαρό ότι οι δημοτικές αρχές (και της Καρδίτσας) έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που συνδιαμορφώνουν σε επίπεδο ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών. Ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να καταδικαστούν στις τριπλές εκλογές του Μάη. Όχι μόνο από τους εργαζόμενους στους δήμους της πόλης και του νομού, που ζουν από πρώτο χέρι την ανασφάλεια και τη μισοδουλειά – μισοζωή, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τους δημότες από τα λαϊκά στρώματα, που γίνονται δέκτες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, για τις οποίες ούτως ή άλλως έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους σε φόρους και χαράτσια.

Η Τετάρτη 9 Απρίλη μέρα πανελλαδικής απεργίας είναι μια πρώτη ευκαιρία να το δείξουν με την παρουσία τους στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία με το ΠΑΜΕ.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Προηγούμενο άρθρο Μυστική ψηφοφορία στο ΕΒΕ για την εκλογή νέου Προέδρου
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας