Ειδήσεις

Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη


Εκδόθηκαν τα πρακτικά του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα “Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 στην Καρδίτσα και διοργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ” Καρδίτσας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Ο τόμος των πρακτικών περιλαμβάνει τις εισηγήσεις αξιόλογων πανεπιστημιακών δασκάλων, λαογράφων και ερευνητών, οι οποίοι μέσα από τις εισηγήσεις τους κατάφεραν να αναδείξουν:

  1. Tον διατροφικό και θεραπευτικό πλούτο των φυτών και βοτάνων.
  2. Τη συμβολή τους στην οικονομία και την ανάταξη της περιφέρειας.
  3. Την αποτύπωσή τους στη λαϊκή ποίηση, στον αφηγηματικό λόγο, το θέατρο και την πεζογραφία.
  4. Τη χρήση τους σε διάφορες τελετουργίες, καθώς και τις « μαγικοθρησκευτικές» δυνατότητές τους.
  5. Τη δυναμική τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, που οδηγεί στη μύηση των μαθητών και μαθητριών στην αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Την επιμέλεια του τόμου των πρακτικών ανέλαβαν ο Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ΙΑΚΑ και η Σόνια Κοζιού, Φιλόλογος-Διδάκτορας εθνομουσικολογίας.

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη συνεργασία με τους τοπικούς θεσμούς κατάφερε, για μια ακόμη φορά, να ολοκληρώσει τις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με την έκδοση των πρακτικών σε έναν καλαίσθητο τόμο 430 σελίδων, προάγοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τόσο  την επιστημονική έρευνα όσο και την ανάγκη να αναδειχθούν χρήσιμες διαστάσεις της παράδοσης για αξιοποίησή τους πολλαπλώς στο παρόν.

 

Προηγούμενο άρθρο Η τραγωδία των κοινών - Μία διαχρονική τραγωδία
Επόμενο άρθρο Καθαρισμός του Πάρκου Καλλιφωνίου