Φυσικό αέριο στα σχολεία διεκδικεί ο Δήμος Καρδίτσας


Επιστολή του Δημάρχου κ. Δομ. Βερίλλη προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο, με την οποία ζητείται η σύνδεση τους με το δίκτυο που επεκτείνεται καθημερινά στην Καρδίτσα.

Τη σύνδεση των σχολείων που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρδίτσας με το δίκτυο φυσικού αερίου που κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς επιδιώκει η Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης, απέστειλε σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η αντικατάσταση συμβατικών καυσίμων από φυσικό αέριο σε σχολεία και δημόσια κτίρια της χώρας είναι μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν με τη συνέργεια των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην απεξάρτηση της χώρας από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου σας, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η σύνδεση 1805 σχολείων και δημοσίων κτιρίων στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Μαγνησίας. Από τη σύνδεση των προαναφερθέντων κτιρίων, αναμένεται η αντικατάσταση με φυσικό αέριο περίπου 16 εκατ. λίτρων πετρελαίου ετησίως και αντίστοιχη ετήσια εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους (λόγω χαμηλότερου κόστους του φυσικού αερίου) 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Καρδίτσας προχωρούν ταχύτατα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας η Καρδίτσα θα έχει το αμέσως προσεχές διάστημα φυσικό αέριο, ενώ θα συνεχιστεί η κατασκευή και άλλων 24 χλμ δικτύου, πέραν των 11 χλμ που έχουν κατασκευαστεί ήδη.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρδίτσας λειτουργούν :

  • 40 Νηπιαγωγεία
  • 21 Δημοτικά Σχολεία
  • 11 Γυμνάσια
  • 6 Λύκεια
  • 3 Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεα
  • 1 Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Όπως αντιλαμβάνεστε και με δεδομένη την μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που θα επιβαρύνουν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας τον προσεχή χειμώνα, καθίσταται επιβεβλημένη η σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές σας για την προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για σύνδεση των σχολείων του δήμου με το δίκτυο φυσικού αερίου και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.»

Επίσκεψη στα έργα φυσικού αερίου στην διασταύρωση των οδών Τιτανίου και Δολόπων

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης επισκέφθηκε  σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τις εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου που εκτελούνται στην διασταύρωση των οδών Τιτανίου και Δολόπων και είχε συνεργασία με τους επιβλέποντες μηχανικούς.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν κατασκευαστεί 19 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης στην πόλη της Καρδίτσας και 3,5 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί 350 σημεία μέτρησης και το επόμενο διάστημα θα κατασκευαστούν άλλα 200.

Η τροφοδότηση του δικτύου και των κτιρίων που συνδέονται με αυτό υπολογίζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Προηγούμενο άρθρο Βελτίωση της οδού από Μητρόπολη μέχρι Αναρρυθμιστική λίμνη
Επόμενο άρθρο Η Κεντρική διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού