Με τη συνέχεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας δράσης, συνεχίστηκε την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» το θέμα μας ήταν: Φυσικα δεδομενα: Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας την ιστορία της «Μέλσης, της Βασίλισσας του μελιού και του κεριού» της Άννης Θεοχάρη, από τις εκδόσεις Λιβάνη και κάποια κεφάλαια από το καταπληκτικό βιβλίο «ΜΕΛΙΣΣΕΣ» του Wojciech Grajkowski από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη για το πώς μαζεύουν το μέλι σε περιοχές της Αιθιοπίας, του Καμερούν και της Νοτιοανατολικής Ασίας. και είδαμε στην γιγαντο – οθόνη μας, εικόνες όπου περιγράφεται ο τρόπος συγκομιδής του μελιού σε διάφορες χώρες του κόσμου, τις οποίες τα παιδιά έψαξαν και βρήκαν στο χάρτη σε ποια ήπειρο και που ακριβώς βρίσκονται.
Είχαμε τη χαρά να επισκεφθεί τις Βιβλιοθήκες μας και ο μελισσοκόμος Κύριος Στέφανος Σέμπρος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, που απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών και για το πώς γίνεται η συγκομιδή μελιού στην πόλη μας, πως και γιατί μεταφέρονται από μέρος σε μέρος οι κυψέλες και τι διαφορά έχει το μέλι του έλατου και του πεύκου, από αυτό του θυμαριού και μας απάντησε και σε πολλά άλλα θέματα γύρω από τις μέλισσες..
Τέλος στον εξωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι «περνά περνά η μέλισσα», όπου η μάχη ήταν… μέχρι τελικής πτώσεως!!!
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ολοκληρώνεται και η πρότελευταία εβδομάδα της φετινής 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας με δύο ενδιαφέρουσες δράσεις, στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα: «Φωτογραφημενα» δεδομενα: Τα κτίρια. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα κτίρια στις πόλεις από άλλες εποχές και σε διαφορετικά μέρη. Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», και «Παυσιλύπου» με θέμα: «Περασμενα» δεδομενα: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία. Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας; Για παιδιά 7-12 ετών
Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!