Φορολογικό Νομοσχέδιο και αιτήματα Αγροτών


Η σημερινή συνολική επιβάρυνση των αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, με το Μνημόνιο ΙΙΙ που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, υπερβαίνει το ύψος του ενός δις ευρώ κατά το 2013. Πρόκειται για μέτρα όπως: α) Η μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), β) η μείωση επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ), γ) η κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (673 εκατ. ευρώ) και δ) η αύξηση της εισφοράς περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ (90 εκατ. ευρώ), τα οποία κινούνται στο όριο της κοινωνικής αναλγησίας.

Διαπιστώθηκε εξάλλου η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των συνεχώς αυξήσεων στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (κατά 6% το 2011 και κατά 10% το 2012) και στο πετρέλαιο, όσο και εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της δαπάνης ενοικίων για την καλλιέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της εξαιρετικά μεγάλης αύξησης της δαπάνης για την προμήθεια ζωωτροφών, λιπασμάτων και άλλων εισροών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της τάσης εγκατάλειψης των καλλιεργειών.

Εκτιμώντας παράλληλα και όλα τα άλλα επαχθή μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε βάρος των αγροτών, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης τους στα 67, η επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς (από 25 έως και 35%) στα έσοδά τους που αποκτούν από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών, απόφαση που τους παγίδευσε, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο, διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης, ουσιαστικά, εξανεμίζουν τις άμεσες ενισχύσεις και το εισόδημά τους.

 

Επιπλέον αυτών, τα μέτρα που φαίνεται να προβλέπονται στο αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα, κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους αγρότες και διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας, με τελικό αποτέλεσμα να τίθεται σε κρίση η διατροφική επάρκεια της χώρας από την αδυναμία παραγωγής διατροφικών αγροτικών προϊόντων.

 

Από την πλευρά της ΕΑΣ Καρδίτσας, διατυπώνονται τα παρακάτω αιτήματα του αγροτικού κόσμου:

  1. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ.
  2. ΝΟΜΟΣ 4015/2011.
  3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ (ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ)
  4. ΤΡΙΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (πάγωμα) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
  5. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.
  6. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΑ 30%.
  7. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΝΖΙΤ.
  8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
  9. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ 15.000€ ΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.
  10. ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι αγρότες φορολογούνται και υποβάλλουν καθολικά τη φορολογική τους δήλωση, μετά από διεξοδική ανάλυση και συζήτηση των κειμένων που διαρρέουν προτείνουμε:

  1. Να τεθεί όριο ακαθάριστων εσόδων για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. (τήρηση βιβλίων) και να καθοριστεί το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και άνω. Όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς.
  2. Η απόδοση του Φ.Π.Α. εισροών – εκροών των αγροτών να γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  3. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. (τήρηση βιβλίων) να έχουν την δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία.
  4. Να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
  5. Να μην επιβληθεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13% αλλά να παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής δύο συντελεστών ως ακολούθως:

Για όλη την φυτική παραγωγή 10%

Για όλη την ζωική παραγωγή, δάση και αλιεία 5%

  1. Να μην περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα λόγω της κάλυψης των απωλειών εισοδήματος από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
  2. Έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για όλες τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
  3. Τα φωτοβολταϊκά των αγροτών να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση όπως τα αγροτικά προϊόντα φυτικής παραγωγής.
  4. Πρόβλεψη αφορολόγητου ποσού 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.
  5. Τήρηση των λογιστικών και φοροτεχνικών υποχρεώσεων αγροτών που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
  6. Η γη που δεν καλλιεργείται να φορολογείται τεκμαρτά στον κάτοχο ως μισθωμένη.
  7. Η αναγνώριση των εξόδων των εργατών γης να γίνεται με εργόσημο.
  8. Να μην επιβληθεί φόρος κατοχής στα παραγωγικά ακίνητα της αγροτικής εκμετάλλευσης (κτίσματα, αγροτεμάχια) λόγω του ότι αποτελούν συντελεστές παραγωγής, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται έμμεσα το κόστος των αγροτικών προϊόντων.
  9. Να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ποσοστού από το εισόδημα που προέρχεται από την ενοικίαση αγροτεμαχίων από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε επαγγελματίες αγρότες.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με Μάξιμο Χαρακόπουλο στα γραφεία της ΕΑΣΚ
Επόμενο άρθρο Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος…