Φέτα, δάνεια, βοσκότοποι ανέδειξαν οι κτηνοτρόφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο


«Είναι ανάγκη να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που ναι μεν έρχονται από το παρελθόν, αλλά αν δεν επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποθηκεύσουν το μέλλον της». Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.

 

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σύγκλησης σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να δοθούν λύσεις και να μην «σβήσει» η κτηνοτροφία. Παρεμβάσεις όμως προγραμματίζονται σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για το σύνολο των προβλημάτων των κτηνοτρόφων. Τα κυριότερα από αυτά, που έχουν έρθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό αφορούν την χρήση της είναι το ζήτημα της φέτας, οι βοσκότοποι, η προτεινόμενη παράταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, οι νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά και την αποπληρωμή των δανείων.

 

«Πραγματοποιήθηκε συζήτηση ουσίας από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία εμείς ως Περιφέρεια πρόκειται να αποκωδικοποιήσουμε και να τα προωθήσουμε σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται αγώνας και συντονισμός. Εμείς όλα όσα ακούσαμε σήμερα πρόκειται να τα μεταφέρουμε στους αρμόδιους υπουργούς και στην κυβέρνηση για να συνεργαστούμε καθώς είναι εθνικό μας καθήκον. Είναι θεσσαλικό καθήκον, γιατί η Θεσσαλία διαθέτει τα περισσότερα αιγοπρόβατα και είναι από τις περιοχές που η κτηνοτροφία δίνει πολλές θέσεις εργασίας και αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο με μεγάλη προστιθέμενη αξία. επεσήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

 

Το ζητούμενο λοιπόν, ανέφερε ο περιφερειάρχης, είναι πως πρέπει να παράγουμε και πως πρέπει να έχουμε κτηνοτροφία, μιας και αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας μας. Καταλαβαίνουμε ακόμα ότι η φέτα αποτελεί αντικείμενο διαμάχης γιατί είναι προϊόν υψηλής ποιότητας και υψηλής ζήτησης. Πρέπει να σκεφτούμε το γιατί, ενώ ο τζίρος σε παγκόσμια κλίμακα φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, εμείς πουλάμε μόνο 35.000 τόνους φέτα. Πρέπει δηλαδή να δώσουμε κίνητρα για εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, να βρούμε δηλαδή τον τρόπο να ασχοληθούν περισσότεροι με την κτηνοτροφία, αλλά και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες μονάδες, προκειμένου να κερδίσουμε την παγκόσμια αγορά.

 

Σε ότι αφορά τη φέτα εμείς, ως Περιφέρεια, πιστεύουμε πως πρέπει να τονίσουμε την ελληνικότητά της. Η φέτα είναι ένα ειδικό τυρί, για το οποίο έχουμε πάρει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), και η οποία παράγεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και από ορισμένες φυλές ζώων και μόνο στη χώρα μας. Μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου όσον αφορά την κατοχύρωσή της αλλά αυτά δεν μας καλύπτουν πλήρως. Για αυτό το λόγο στηριζόμενοι στον ευρωπαϊκό κανονισμό και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα πρέπει να πιέσουμε τους εταίρους μας να εναρμονιστούν με αυτή.

 

Σε ότι αφορά τους βοσκοτόπους ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να μην υπάρχει λύση, ειδικά με τα γεωγραφικά συστήματα και τους ορθοφωτοχάρτες θα μπορούσε άμεσα να βρεθεί μια λύση.

Για το θέμα των δανείων πρέπει να υπάρξει άμεσα ρύθμιση, γιατί σε μια τέτοια χρονική στιγμή, όπου ανεβαίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των ζωοτροφών και σε μια συγκυρία κατά την οποία το κόστος μεταφοράς αυξάνεται, πρέπει να δοθεί παράταση στην αποπληρωμή τους.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε, ότι έχουν δοθεί εντολές εδώ και δυο εβδομάδες σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να βρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανομούν, ενώ παράλληλα ζητήθηκε από τους κτηνιάτρους της αιρετής Περιφέρειας, παρόλο που ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο 1/3 να μην εξυπηρετούν γρήγορα όλους τους κτηνοτρόφους, όπως και γίνεται.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας μίλησε για τις συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κτηνοτροφία και εθνική μας οικονομία η συμφωνία Ε.Ε. με Καναδά για την ονομασία της φέτας και ζήτησε την ουσιαστική παρέμβαση της Περιφέρειας στο πρόβλημα με τη χρήση των βοσκοτόπων.

Ο πρώην πρόεδρος και σήμερα μέλος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος κατήγγειλε ότι «κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εισαγωγέων και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και όχι αυτής που ακμάζει στην ορεινή Ελλάδα, στην ορεινή Ελασσόνα κλπ». Ζήτησε ακόμα να γίνει μια διεπαγγελματική ένωση για τη φέτα σε επίπεδο Θεσσαλίας, αφού αυτό δεν έγινε εφικτό σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εθνικού μας προϊόντος.

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκκορας αναφέρθηκε στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν με την αναζήτηση νέων βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα κακώς κείμενα του νόμου 4061, βασικές διατάξεις του οποίου απαγορεύουν τη βοσκή σε καμένες εκτάσεις, ξενιτεύοντας ολόκληρα κοπάδια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων κ. Αποστόλης Μωραΐτης αναφέρθηκε στη ζημιά που θα υποστεί ο κλάδος του από την επιμήκυνση διάρκειας του γάλατος, χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί σε τίποτα ο καταναλωτής.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πτηνοτρόφων κ. Γιώργος Ζιώγας υπογράμμισε το πρόβλημα που βιώνουν οι συνάδελφοί του, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τα άτοκα δάνεια που έλαβαν το 2006 μέχρι 1-1-2014, αλλιώς αυτά θα βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο. «Δεν θέλουμε να μας χαριστούν, αλλά να μας δώσουν μια δεκαετή παράταση για την εξόφλησή τους. Σχετικά με τη φορολογία ακινήτων, μπορεί να γλιτώσουμε τα χειρότερα, αλλά οι κυβερνώντες δείχνουν να το ξανασκέφτονται. Και αλίμονό μας αν φορολογήσουν τα εργαλεία δουλειάς μας, σαν επιχειρήσεις. Ζητούμε ακόμη τη μείωση του ενεργειακού κόστους, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους Ευρωπαίους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων κ. Αποστόλης Ρίζος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για την φέτα, τονίζοντας πως από τη μία η Ε.Ε. ψήφισε Κανονισμό για την προστασία της ονομασίας της φέτας και από την άλλη συνάπτει συμφωνίες με τους Καναδούς, παραχωρώντας τους το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας της φέτας. Ταυτόχρονα ακυρώνει και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας κ. Νατσιούλας χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα τις ελληνοποιήσεις γαλοπούλας και την καθυστέρηση που παρατηρείται στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων, λόγω εμπλοκής με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

 

Προηγούμενο άρθρο Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καρδίτσας για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθρο Σταθερά τα τέλη, μείωση για κοινόχρηστους χώρους - Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δ.Σ. Καρδίτσας