Ανάμεσα σε δεκάδες αγρότες βρέθηκε ο πρόεδρος των εταιριών «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.» . Σταύρος – Αλέξανδρος Ευσταθίου έπειτα από την ανακοίνωση των αδειών των πρώτων δώδεκα εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από επεξεργασία βιομάζας, όπως και της έγκρισης των φωτοβολταϊκών πάρκων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στον Παλαμά σε κλίμα ενθουσιασμού καθώς εκατοντάδες αγρότες θα τετραπλασιάσουν το εισόδημά τους. Για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων θα χρειαστεί η καλλιέργεια 500.000 στρεμμάτων αγριοαγκινάρας.
Ο πρόεδρος του ομίλου «Apollo Capital Group» στον οποίο εντάσσονται οι εταιρίες «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.» ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κατασκευαστούν οι δύο πρώτες μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η υλοποίηση του συνόλου των εργοστασίων θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τα εργοστάσια θα εξοπλιστούν με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα.
Αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας σπεύδουν να προμηθευθούν σπόρο αγριοαγκινάρας για την εαρινή σπορά, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, θα χρειαστούν 500.000 στρέμματα φυτειών. Οι γεωπόνοι της εταιρείας θα βοηθήσουν και θα καθοδηγήσουν τους αγρότες για την καλύτερη δυνατή συγκομιδή. Ο κ. Σταύρος- Αλέξανδρος Ευσταθίου δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα προβεί στην εισαγωγή βιομάζας από το εξωτερικό. Οι ανάγκες των εργοστασίων θα καλυφθούν αποκλειστικά από εγχώριο προϊόν.
Επιπροσθέτως, στα γραφεία της εταιρείας στον Παλαμά αναρτήθηκε μία πλήρης λίστα των εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα επικοινωνήσουν με τους κατόχους των αγροτεμαχίων για να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία τοποθέτησης των εγκαταστάσεων, που θα γίνει άμεσα.
Ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας θα μεταβληθεί σημαντικά με την λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από επεξεργασία αγριοαγκινάρας, καθώς και με την εγκατάσταση πολυάριθμων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η καλλιέργεια αγριοαγκινάρας καθεαυτή συμβάλει περαιτέρω στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας και γενικότερα του πλανήτη καθώς είναι οικολογική. Η ποσότητα ποτιστικού νερού που χρειάζεται είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή για τις παραδοσιακές φυτείες βάμβακος, σιταριού κ.α. Επιπροσθέτως, η ανάγκη φυτοφαρμάκων είναι ελάχιστη αν όχι μηδαμινή. Ενδέχεται, μάλιστα, οι καλλιέργειες να δεχθούν περαιτέρω επιδότηση για τον λόγο αυτό.
Σημαντική θα είναι η αλλαγή και στο οικονομικό τοπίο παρόλη τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αγροτών δεν θα βελτιώσει μόνο την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου, αλλά θα αναβαθμίσει τη γενικότερη εικόνα της αγοράς της περιοχής και της Ελλάδας γενικότερα.