Ειδήσεις

Υπόμνημα του Δικτύου Αγράφων προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, το «Δίκτυο» είναι μια συνεργασία φορέων και πολιτών οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Eίναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στις ήπιες μορφές ανάπτυξης της περιοχής. Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση των μελών και συνεργατών του, ερευνά και μελετά τα στοιχεία των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο με σκοπό την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών.

Επιγραμματικά θέλουμε να σας αναφέρουμε τις αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για των ορεινό όγκο των Αγράφων οι διαφαινόμενες βιομηχανικού τύπου επενδύσεις της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» στην περιοχή.

Η περιοχή του ορεινού όγκου των Αγράφων βάσει του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΚΥΑ 49828/2008 έχει ενταχθεί στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ.2) και αυτό έγινε αυθαίρετα χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και χωρίς την απαραίτητη δημόσια ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.  Με αποτέλεσμα  να έχουν εκδοθεί περισσότερες από 30 άδειες παραγωγής για Αιολικά από την ΡΑΕ (21 μόνον στο Νομό Καρδίτσας) με αναλογούσα ισχύ προς εγκατάσταση άνω των 800 Mw.

 Έτσι για όλες μα για όλες οι βουνοκορφές των Αγράφων πάνω από το 1.200 μ. υψόμετρο, πολλές από τις οποίες καλύπτονται με παρθένα δάση,  να υπάρχουν έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια για τις μετατρέψουν σε βιομηχανικό τοπίο εγκαθιστώντας  Ανεμογεννήτριες με ύψος άνω των 120 μ.  και διανοίγοντας δρόμους για την διέλευση οχημάτων μήκους άνω των 50 μ. που χρειάζονται για να μεταφέρουν στις βουνοκορφές αυτές τις εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα ανέγγιχτες βουνοκορφές των Αγραφιώτικων βουνών να γίνουν κρανίου τόπος καταδικάζοντας άπαξ και διαπαντός σε οικολογική καταστροφή το περιβάλλον της περιοχής. Πουθενά στον κόσμο δεν βάζουν Α/Γ σε υψόμετρα πάνω από τα 1.200μ. λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας του ανέμου και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε όλες τις εποχές του έτους, Οι εγκαταστάσεις αυτές γίνονται μόνον για τις επιδοτήσεις.

Τα ίδια περίπου γίνονται και στον τομέα των μικρών υδροηλεκτρικών με περισσότερα από 35 αδειοδοτημένα έργα από την ΡΑΕ (24 μόνον στο Νομό Καρδίτσας) με περισσότερη από 60 Μw ισχύ προς εγκατάσταση, που καμία σχέση δεν έχουν με τους παραδοσιακούς νερόμυλους της περιοχής. Καταλαμβάνοντας όλα τα ρέματα τις περιοχής και σε μερικά έχουν αδειδοτηθεί και τρία υδροηλεκτρικά στο ίδιο ρέμα (!), ιδιωτικοποιώντας μέσω των αδειών χρήσης νερού το σύνολο του ορεινού υδάτινου αποθέματος της περιοχής και εκτρέποντάς το τις περισσότερες φορές για μήκος πολλών χιλιομέτρων από την φυσική του κοίτη. Καταστρατηγώντας βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των υδάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με αδειοδοτήσεις βασισμένες  στην υποβολή ανακριβών στοιχείων και με μελέτες που θα τις χαρακτηρίζαμε, επιεικώς, προσχηματικές.

Αυτές οι σχεδιαζόμενες βιομηχανικές επεμβάσεις θα  μηδενίσουν τις όποιες ήπιες μορφές ανάπτυξης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή ιδίως πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα άλλα και στην Λίμνη Σκοκόβου και την Αργιθέα όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και οικοτουρισμού, κτηνοτροφίας, μικροβιοτεχνίας και άλλες, ειδικά μετά τα επιτυχημένα προγράμματα Leader  που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).

Ευτυχώς μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις του «Δικτύου» και η αγαστή συνεργασία με τους περισσότερους Δήμους αλλά και λοιπούς φορείς της περιοχής, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν πετύχει να υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτών των επενδύσεων. Σας παρακαλούμε να τις σεβαστείτε.  

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε:

  1. Να ακυρώσετε το υπάρχον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΚΥΑ 49828/2008 και εάν είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστεί με έγκυρες μελέτες και σε δημόσια διαβούλευση και συμφωνία με την τοπική κοινωνία, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει πλήρη άγνοια για όσα έχουν σχεδιαστεί σε περιοχές της.
  2. Να ακυρώσετε τις όποιες αδειοδοτήσεις έχουν δοθεί σε Βιομηχανικού τύπου Α.Π.Ε. (Β.Α.Π.Ε.) στην περιοχή των Αγράφων.
  3. Να σταματήσετε τις όποιες επιχορηγήσεις κατασκευής και παραγωγής στις Β.Α.Π.Ε. Ήδη η χώρα μας λόγω της οικονομικής ύφεσης και την υστέρηση της παραγωγής έχει μειώσει σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα του άνθρακα και υπάρχουν πιο παραγωγικοί τομείς που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για να τους επιχορηγήσουμε.
  4. Να προβείτε στη ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα ΜΥΗΕ στη βάση της αρχής της πρόληψης της υποβάθμισης των νερών, που προωθεί η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (Οδηγία 2000) και ο εφαρμοστικός αυτής ν. 3199/2003, που στην πατρίδα μας δεν έχει εφαρμοστεί, και να επανεξετάσει η πολιτεία όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για ΜΥΗΕ, που παρά το νόμο εκδόθηκαν μετά την 22α Δεκεμβρίου του 2009 και πριν τη θέσπιση των αντίστοιχων σχεδίων διαχείρισης υδάτων, προχωρώντας σε αναθεώρηση ή ακόμη και αναστολή/ανάκληση των αδειών αυτών, όταν διαπιστωθεί πως αυτές δεν είναι δυνατό να συμμορφωθούν με το εγκεκριμένο, σήμερα αντίστοιχο Σχέδιο διαχείρισης υδάτων, όπως και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιτάσσει.
  5. Να μην επιτρέψει η πολιτεία τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ από ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς, έστω, να τεθούν συγκεκριμένοι όροι/κανόνες, με βάση τους οποίους δε θα είναι δυνατό να ξεκινήσει η εκταμίευση χρημάτων πριν την πλήρη συμμόρφωσή τους με όσα οι νόμοι ορίζουν.

 

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

diktyoagrafa@gmail.com

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν τεστ μνήμης και ενημερωτική ομιλία για την άνοια
Επόμενο άρθρο Διάλεξη για τον καρκίνο αυτή την Κυριακή ώρα 8 μ.μ.