Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ παρέδωσε στον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ το παρακάτω υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους:
« Οι καταστροφικές πλημμύρες του “Ιανού” άφησαν πολλές πληγές στον νομό μας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν κλείνουν εύκολα.
Από τις πρώτες ημέρες κλιμάκια του ΕΛΓΑ, καθώς και άλλοι κρατικοί φορείς, βρέθηκαν στο νομό μας δίνοντας υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών σε παραγωγές, σπίτια, αποθήκες, πάγιο κεφάλαιο, κλπ σε ποσοστό 100%.
Παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, υπάρχουν εκατοντάδες των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτικής ζημιάς σε παραγωγούς που δεν έχουν συγκομίσει και πουλήσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι για παράδειγμα, καθώς και αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ αλλά δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, πολλή περισσότερο το χαμένο εισόδημα.
Να παρθεί υπόψη πως αρκετά πλημμυρισμένα χωράφια που συγκομιστήκαν, η τελική τιμή που πληρώθηκαν οι παραγωγοί ήταν από 0,13 ως 0,20 ευρώ, δηλαδή δεν χάθηκε εισόδημα μόνο από την μειωμένη παραγωγή αλλά και από την τιμή.
Η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποδείχτηκε στην πράξη πως δεν αποζημιώνει στο 100%, γιατί δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως είχαμε καταγγείλει και τότε γιατί η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι που μειώνει τις αποζημιώσεις με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξευτελιστικά και μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς.
Επίσης υπάρχουν αρκετές ενστάσεις με αστοχίες του δορυφόρου και τον τρόπο και την διαδικασία που δόθηκε η προκαταβολή (σχεδόν στις μισές πλημμυρισμένες εκτάσεις) και παρ’ όλες τις υποσχέσεις για νέες προκαταβολές τον Νοέμβριο δεν δόθηκαν και δημιούργησαν κοινωνικό αυτοματισμό.
Διεκδικούμε:
- Να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές. Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
- Σε περιοχές που έχουν πληγεί στο 100% και τα πορίσματα εκτιμούν ποσοστό ζημιάς από 30% ως 90%, να εκτιμηθεί σε όλους το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς.
- Σε περιοχές που αποδεδειγμένα η παραγωγή των τελευταίων χρόνων ήταν μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη παραγωγή (πχ, Πέτρινο, Λεύκη, Καλλιφώνι κλπ), να μετρήσει ως εκτιμώμενη παραγωγή η μέση στρεμματική απόδοση των τελευταίων χρόνων.
- Σε χωράφια που έμειναν ασυγκόμιστα το ποσοστό ζημιάς δεν μπορεί να είναι κάτω από 100%.
- Θα υπάρξει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις σε παραγωγούς που εξοφλούνε τις οφειλές τους τον Μάρτιο? Γιατί δεν γίνετε συμψηφισμός με παλιές οφειλές?
- Να ολοκληρωθεί η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, μηχανήματα, πάγιο κεφάλαιο κλπ και να αποζημιωθούν όλοι οι πληττόμενοι δικαιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 100%.»