Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δ. Κωστή, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις μεταξύ της υπηρεσίας και των δικαιούχων αγροτών, για διετή παράταση ένταξης τους στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης. Πρόκειται για 1031 αγρότες για τους οποίους εγκρίθηκε η σχετική αίτηση. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος πρόκειται για ένα σημαντικό φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που στηρίζει τον αγροτικό τομέα αλλά συγχρόνως βοηθά αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. «Η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καρδίτσας, ολοκλήρωσε με ταχείς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες και καταφέραμε σε συνεργασία με τους αγρότες και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, να εγκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για διετή παράταση ένταξης στο πρόγραμμα. Έτσι πετυχαίνουμε και το περιβάλλον να μην επιβαρύνεται με νιτρικά αλλά και οι αγρότες που μετέχουν του προγράμματος, να ενισχύουν το εισόδημα τους. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για τις αιτήσεις πενταετούς νέας ένταξης που έχουν υποβάλλει εκατοντάδες ακόμη καρδιτσιώτες αγρότες και ήδη έχουν εγκριθεί » κατέληξε ο κ. Τσιάκος.
Η εξέλιξη του προγράμματος
Για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης στην Π.Ε. Καρδίτσας, έχουν υποβληθεί 775 αιτήσεις για νέα ένταξη (5ετία) και 1.083 αιτήσεις για διετή παράταση. Έχουν βγει οι ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (εγκρίθηκαν 689 για ΝΕΑ ΕΝΤΑΞΗ -5ετία και 1.031 δικαιούχοι για διετή παράταση) δικαιούχων και απορριπτόμενων και για τις δύο (2) προσκλήσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν και στάλθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Εξεδόθη η Υπουργική Απόφαση ένταξης για τους διετούς παράτασης και την περίοδο αυτή υπογράφονται οι συμβάσεις από τους δικαιούχους. Σύντομα αναμένεται και η Υπουργική Απόφαση ένταξης των 689 δικαιούχων της 5ετίας.
Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των στόχων της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» πραγματοποιείται μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές που στηρίζουν την αειφορία των οικοσυστημάτων της χώρας, όπως είναι η μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης νερού, η αγρανάπαυση, η αμειψισπορά και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.