Υπευθυνότητα απέναντι στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης


  Ο Αντώνης Τρίτσης, σε μια εργασία του που δημοσιεύτηκε το 1977 σε 4 συνέχειες στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ», έγραφε ότι « ζωντανό Αστικό κέντρο και όχι καταυλισμοί διαμονής υπάρχουν μόνο όπου υπάρχει ζωντανή Αγροτική οικονομία. Ο στρατηγικός κλάδος για σωστή ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας και οποιασδήποτε περιοχής είναι η γεωργία με ολόκληρο το πλέγμα βιομηχανιών και υπηρεσιών που στηρίζει».

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τον συνολικό επανασχεδιασμό της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Στο κείμενο Δημόσιας Διαβούλευσης θεωρεί ότι η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει το κλειδί για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης, προγραμματίζοντας, ενθαρρύνοντας και υλοποιώντας τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εναρμονίζονται με τις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης.

Στο Νομό Καρδίτσας το υψηλό ποσοστό απασχόλησης με την γεωργία και την κυριαρχία του πρωτογενή τομέα στις οικονομικές δραστηριότητες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ύπαρξης ενός καθαρά Αγροτικού δήμου. Ήδη η πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι πόλεις του Παλαμά και των Σοφάδων, λειτουργούν ως πόλοι συγκέντρωσης πληθυσμού, ως κέντρα «εξ αποστάσεως» γεωργίας. Έτσι λοιπόν φαντάζει  μονόδρομος η δημιουργία ενός νέου Δήμου που θα προκύψει από την συνένωση των σημερινών Δήμων Σελλάνων, Παμίσσου, και πιθανόν Ιθώμης.

Ένας τέτοιος Δήμος υπερκαλύπτει τα κριτήρια των χωροταξικών ορίων που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ στο Συνέδριο της Κυλλήνης το 2007 και είναι:

  • πληθυσμιακά: ( Αριθμός Δημοτών-κατοίκων-πληθυσμιακή πυκνότητα-κατανομή κατοικιών)
  • Κοινωνικά: ( Μέσο μέγεθος νοικοκυριού-Μορφωτικοί δείκτες-ποσοστό αλλοδαπών)
  • Οικονομικά: ( απασχόληση- δομή της απασχόλησης-εργασιακή κινητικότητα-εισόδημα)
  • Γεωγραφικά: ( έκταση-μορφολογία-σχήμα-προσβασιμότητα-δίκτυα)
  • Πολιτιστικά: (Ιστορικά-ταυτότητα τόπου-ήθη -έθιμα-συνήθειες-τοπικά γνωρίσματα.)

Κυρίως όμως αναπτυξιακά αυτός ο Δήμος μπορεί να αποτελέσει την κύρια συνιστώσα του  Ν. Καρδίτσας και της Δυτικής Θεσσαλίας, αφού είναι η καθαρά αγροτική περιοχή, ανάμεσα στις αστικοποιημένες προαναφερθείσες πόλεις του Νομού και τον ορεινό όγκο που εκτείνεται δυτικά του.

Αυτό το αυτοδιοικητικό  σχήμα μπορεί:

  • 1. Να συγκρατήσει στην ύπαιθρο το ανθρώπινο δυναμικό προσβλέποντας σε μια γεωργία ποιοτική, προωθώντας διεπαγγελματικές συνεργασίες, επενδύοντας στον δευτερογενή τομέα και στη μεταποίηση, αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εισόδημα του.
  • 2. Με υγιείς ομάδες παραγωγών να αποτελέσει τον τροφοδότη φυτικών και ζωικών διατροφικών προϊόντων σε όλο το νομό, να ενισχύσει μ’ αυτόν τον τρόπο τις ανταλλαγές και τη δραστηριότητα της εσωτερικής αγοράς, περιορίζοντας την εξάρτηση από εξωτερικές αγορές, που δρουν ανεξέλεγκτα . Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να δημιουργηθεί λαϊκή υπεραγορά στο ύψος των MALL.
  • 3. Να συμβάλλει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια του Νομού Καρδίτσας και της Δυτικής Θεσσαλίας με τον Ε65, ο οποίος θα έχει κόμβο εισόδου-εξόδου στο ύψος του Προαστίου. Το σχέδιο του Ε65 επιτρέπει στην Θεσσαλία να συνδεθεί με Ιωάννινα , να αποκτήσει πρόσβαση προς Ηγουμενίτσα και Αδριατική. Επιπλέον, συνδεόμενη με την Εγνατία αποκτά πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, αποκτά άμεση πρόσβαση προς τη Λαμία, την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα.
  • 4. Να αναπτύξει δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με αιχμή τον Πηνειό, αλλά και τον ποταμό Μέγα, συμβάλλοντας μ’αυτόν τον τρόπο στην διατήρηση και αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου του Θεσσαλικού κάμπου.
  • 5. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού- αγροτουρισμού στην περιοχή. Οι κύριες συνιστώσες προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αξιοποίηση της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής( Φανάρι, Κανάλια….), η αξιοποίηση-οργάνωση αρχαιολογικών ευρημάτων( στο ύψος του Προαστίου), η τοπική παράδοση (παραδοσιακά καραγκούνικα ήθη και έθιμα, παραδοσιακά διατροφικά προϊόντα κλπ.). Επιπλέον η επισκεψιμότητα της περιοχής μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία πρότυπων αγροκτημάτων, αγροτικών μουσείων, τουριστικής αξιοποίησης του Πηνειού, ανάδειξης παραδοσιακών κτισμάτων, γεφυριών ( Αγναντερό), κλπ.

Οι παραπάνω δράσεις είναι ενδεικτικές, όμως εκτιμώ ότι φανερώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και στην περιφέρεια γενικότερα η δημιουργία ενός τέτοιου Δήμου. Επιπλέον, καθολική είναι η επιθυμία των κατοίκων των Δήμων Σελλάνων και Παμίσου προς αυτή την κατεύθυνση , ενώ έντονες ζυμώσεις παρατηρούνται και στο Δήμο Ιθώμης.

Κλείνω, καταθέτοντας την άποψη πως πρέπει όλοι να σταθούμε υπεύθυνα και με ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, καθώς δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

ΒΑIΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ   είναι Μαθηματικός, Υπεύθυνος Αγροτικού  Ν .Καρδίτσας ,Υποψ.  Βουλευτής ΠΑΣΟΚ το 2009.

Προηγούμενο άρθρο Γνήσια αυτοδιοίκηση με «πραγματικούς» αυτοδιοικητικούς
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. με τον δ/ντή της ΑΝ.ΚΑ.