Ειδήσεις

ΥΠΑΑΤ: Διαδικασία εξπρές για ολοκλήρωση της εξόφλησης των αποζημιώσεων


«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία του Ιανού θα πληρωθούν γρηγορότερα από ό,τι και οι ίδιοι περιμένουν! Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια του Υπουργού, κ. Μάκη Βορίδη και όλης της Πολιτικής Ηγεσίας» δήλωσε σήμερα στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική δέσμευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να χορηγηθεί «γενναία», όπως την χαρακτήρισε, προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Προκαταβολή, που θα λειτουργήσει σε πολύ σύντομο χρόνο ανακουφιστικά για όλους τους πληγέντες και κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και σε όσους έχουν υποστεί το 100% της καταστροφής και «αγώνας δρόμου» ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ και η αποπληρωμή του συνόλου των αποζημιώσεων. Υπενθύμισε δε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ότι με την τελική εκτίμηση της ζημιάς εφόσον χρειαστεί, θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιζόμενων ζημιών.

«Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς και αμέσως ο ΕΛΓΑ ενεργοποιείται εντατικά προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση του διασταυρωτικού ελέγχου από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ που τρέχει παράλληλα για την αντιπαραβολή με τις δηλώσεις καλλιέργειας, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της πληρωμής».

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ξεκαθάρισε όμως καλόπιστα, ότι η ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών με διαδικασίες fast track, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία εξαπάτησης. Για τον λόγο αυτό, προϊδέασε για αυστηρούς τελικούς ελέγχους, επισημαίνοντας: «Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες συμπεριφορές από παραγωγούς που βλάπτουν όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και τους ίδιους τους συναδέλφους τους, επιβραδύνοντας τις διαδικασίες από τη μια και αποστερώντας μια δικαιότερη και περισσότερη αποζημίωση από την άλλη, γιατί τα χρήματα δεν είναι ούτε άναρχα, ούτε άτελα. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι».

Παράλληλα, η Υφυπουργός ανέδειξε και την απόφαση της Κυβέρνησης «τα εκτιμητικά τέλη, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, να μην ζητηθούν και να μην συμψηφιστούν ως μια ακόμη ένδειξη έμπρακτης κατανόησης του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες μας».

Όσον αφορά στις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές για το φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο (αποθήκες, ζωοτροφές, εξοπλισμός εντός των αποθηκών), η Υφυπουργός εξέφρασε εκ νέου την πολιτική βούληση «να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ως προς τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ώστε να ενεργοποιηθεί και εκεί η τυχόν δυνατότητα της προκαταβολής και σε κάθε περίπτωση της ταχύτατης κατά το δυνατόν αποπληρωμής».

Όλη η κρατική μηχανή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Επιπλέον 50 έμπειροι γεωτεχνικοί στη Θεσσαλία

Η Υφυπουργούς υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ήμασταν και είμαστε εκεί ως οφείλουμε. Ο Πρωθυπουργός περιόδευσε στην πληγείσα περιοχή, την οποία σημειωτέον έχει επανειλημμένα επισκεφτεί και έκανε συγκεκριμένες και στοχευόμενες εξαγγελίες, δίνοντας σαφείς και ρητές εντολές για ισχυρά αντανακλαστικά.

«Ο στόχος για την ταχύτητα διενέργειας των εκτιμήσεων σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία τους, έχει κινητοποιήσει με απόφαση του ΕΛΓΑ, 30 επιπλέον έμπειρους γεωτεχνικούς στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι οποίοι αναμένονται να αυξηθούν στους 50. Έχουν εγκριθεί μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, πιστώσεις ύψους 360.000 Ευρώ για τις μετακινήσεις όλου αυτού του μηχανισμού».

Σε ό, τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή της απώλειας σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, επειδή, όπως ανέφερε, οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο με την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου αλλά και με την υγειονομική βόμβα, που εγκυμονούσε η παραμονή των νεκρών ζώων στο πεδίο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έχει ολοκληρωθεί η υγειονομική ταφή όσων ζώων ήταν εντός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και πραγματοποιείται η ταφή όσων παρασύρθηκαν από τον πρωτοφανή όγκο νερού».

Η Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα η οποία έχει διατρέξει την κυβερνητική πολιτική για τον ΕΛΓΑ, υπενθύμισε:

-αφ’ ενός ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη που 10 χρόνια μετά, ενεργοποίησε το άρθρο 7 παράγραφος 1 του 3877/2010 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου το 20% των ετήσιων ασφαλίστρων, δηλαδή 35 εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, απελευθερώνοντας πόρους υπέρ των παραγωγών

-αφ’ ετέρου ότι οι ζημιές του 2019 αποπληρώθηκαν στο σύνολό τους εντός του λήγοντος έτους 2020.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, διαβεβαίωσε τους πληγέντες που ήρθαν αντιμέτωποι με το κακό πρόσωπο του Ιανού, ότι «Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρθε η ώρα να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο και να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας. Να είμαστε, όπως είμαστε, παρόντες, να είμαστε γρήγοροι, δίκαιοι, να είμαστε αποτελεσματικοί».  

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Στις 7 Οκτώβρη απαιτούμε
Επόμενο άρθρο Η ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του νέου Δικαστικού Έτους