Υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 43,9% των μαθητών της Ε΄τάξης δημοτικού


Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας»,  από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μαθητές της Ε΄ τάξης δημοτικού, βρέθηκε ότι το 31,1% από αυτούς είναι υπέρβαροι και το 12,8% παχύσαρκοι.

Δυστυχώς μια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζονται δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της μελέτης, αν και οι περισσότεροι μαθητές της δυτικής Θεσσαλίας παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση, βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν με κάποια οργανωμένη ή μη φυσική δραστηριότητα, κάτι που είναι πολύ θετικό για την υγεία τους.

Όσον αφορά στις διατροφικές τους συνήθειες, φαίνεται ότι τα παιδιά δε συμπαθούν ιδιαίτερα το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά, τροφές των οποίων η θετική συμβολή στην υγεία είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν καταναλώνουν πολύ συχνά γρήγορα γεύματα (fast food), γλυκά και ανθρακούχα αναψυκτικά.

Τέλος, όσον αφορά στις γνώσεις των παιδιών σε θέματα άσκησης, διατροφής και υγείας, μόνο οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα σχετικά με την άσκηση ήταν ικανοποιητικές αναδεικνύοντας τη θετική επίδραση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Η εφαρμογή οργανωμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην εκπαίδευση των μαθητών με στόχο να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στις ημερίδες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος το Σάββατο στις 10 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλυπο, ώρα 11:00) και την Κυριακή στις 11 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου, ώρα 11:00). Από την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.healthykids.gr/

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος

Γεροδήμος Βασίλειος

Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

email: healthykids@pe.uth.gr 

Προηγούμενο άρθρο Η Θεσσαλία πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ