Ειδήσεις

Τ.Ε. Καρδίτσας ΚΚΕ: Ο λαός να αντιπαλέψει το έγκλημα στα Άγραφα


Η κυβέρνηση της ΝΔ με την “ευκαιρία” της πανδημίας συνεχίζει να περνάει με διαδικασίες fast track ότι αντιλαϊκό – αντεργατικό μέτρο είχε απομείνει εκτός μνημονιακών νόμων.

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο-τερατούργημα για το περιβάλλον, το οποίο με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ παραδίδει βουνά, λίμνες, περιοχές Natura μοναδικού φυσικού κάλλους βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.

Ανάμεσα σε άλλα, το έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, επαναφέρει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων για 30 χρόνια και διατηρεί τις καταπατήσεις ακόμα και μέσα σε ρέματα. Ακυρώνει το όποιο καθεστώς προστασίας σε περιοχές Natura και επιταχύνει την αδειοδότηση επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Έχουν το θράσος να βαφτίζουν «περιβαλλοντική προστασία» τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζει η χώρα, την κατάργηση – μέσα σε μια νύχτα – του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Απ’ αυτά τα «πράσινα» έργα και τις επενδύσεις δεν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Για το κεφάλαιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας, με κρατική στήριξη, την ώρα που το ρεύμα ακριβαίνει για το λαό, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται κι άλλο για τις λαϊκές οικογένειες, οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί στο πεδίο της Ενέργειας επιδρούν σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά, είναι πρόκληση να επικαλείται η κυβέρνηση την «περιβαλλοντική προστασία» και την «καθαρή Ενέργεια», όταν με τον νέο νόμο ξεμπλοκάρει καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις και ψηφίζει ρυθμίσεις που έχουν εκπέσει ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Όταν και αυτός ο νόμος επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι ασύμβατη με την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίησή του προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Τα υπόλοιπα κόμματα εστίασαν τις διαφωνίες τους στα “σημεία” και στο διαχειριστικό μείγμα. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο χωρίς να διαφωνούν στην ουσία του, που αφορά την “προσέλκυση επενδύσεων”, την παραπέρα “απελευθέρωση” της Ενέργειας και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και την “πράσινη” οικονομία, που ήδη έχουν προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στους εργαζόμενους στον κλάδο και στα λαϊκά νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά, όταν το πράγμα έφτασε στο “διά ταύτα”, δηλαδή στην ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησε, προφανώς για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει άρθρα για τα οποία έχει ήδη “λερωμένη τη φωλιά” του, π.χ. την αδειοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης οικοπέδων για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura, τα σχετικά με την “απελευθέρωση” της Ενέργειας κ.ο.κ.

Παρά τα “δολώματα” για τα εκατομμύρια ευρώ στις “τοπικές κοινωνίες” από τις εταιρείες εγκατάστασης, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Οι λαϊκές οικογένειες των Δήμων του νομού της Καρδίτσας ζουν τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τις διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες, την καταστροφή οικοσυστημάτων, με “αντάλλαγμα” μερικές θέσεις εργασίας για το διάστημα των έργων εγκατάστασης και μάλιστα με πολύ επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις που διαθέτει στους φορείς του κινήματος (εργατικά σωματεία, συλλόγους αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας), με τους εκλεγμένους σε Δήμους και Περιφέρεια  θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στο αγώνα για την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος στα Άγραφα.

Γι αυτό πρέπει τωρα:

  • Να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στο νόμο-έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει!
  • Να μπει φραγμός στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα.
  • Να διατίθεται φθηνό ρεύμα για το λαό χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος».

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη της Διοίκησης Π.Υ. στο Δήμο Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Ιερά μνήμη του αγίου, ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου