Του Νικ. Καλιακούδα, Οικονομολόγου-Νομαρχιακού Συμβούλου Καρδίτσας
Τώρα που ανακοινώθηκε ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης του Ν. Καρδίτσας, ανεξάρτητα από τα λάθη και τις αδυναμίες του, ίσως πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για την επιτυχία όλου εγχειρήματος «Καλλικράτης». Το σχέδιο κατά την άποψή μου, είναι τολμηρό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι βασικές του αρχές και η φιλοσοφία του ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται οφθαλμοφανείς αδυναμίες, τόσο στον αριθμό των Δήμων, όσο και της πληθώρας των αξιωμάτων (6 θέσεις δημάρχων, 6 προέδρων Δημ. Συμβουλίων και 30 περίπου αντιδημάρχων) που εισάγει, προφανώς για να «χρυσώσει το χάπι» ενδεχόμενων αντιδράσεων. Επίσης δεν θίγει στη παρούσα φάση το απαραίτητο «σπάσιμο» των Δήμων. Όμως για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νέων Δήμων απαιτείται να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για ορισμένα χωριά τα οποία με το παρόν σχέδιο, «εκβιάζονται» να κινηθούν σε αντίθεση κατεύθυνση σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική τους ταυτότητα. Ίσως αυτά αφέθηκαν σε μια δεύτερη φάση αξιολόγησης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, δοκιμάζοντας και τις αντοχές ορισμένων εξ αυτών. Έχουμε όμως καιρό να σπαταλούμε άσκοπα τις αντοχές μας (;)
Ανοίχθηκε εντελώς αναίτια θέμα μετονομασίας του Δ. Μουζακίου, τελώντας το μυστήριο της βάπτισης στα νερά του ποταμού Παμίσου. Αλήθεια ποιος ήταν ο «νονός» αυτής της «μεγαλειώδους μεταρρύθμισης» (;). Είναι δυνατόν να καταφεύγουμε σε διάφορα τερτίπια για να περάσουμε ένα τόσο σημαντικό για τη ζωή των πολιτών σχέδιο, αντί να καθίσουμε σοβαρά να συζητήσουμε μαζί τους και να εξηγήσουμε τα οφέλη του εγχειρήματος (;)
Είναι γεγονός ότι το ζήτημα του χωροταξικού των Δήμων ενεπλάκη ανάμεσα στις συμπληγάδες των μικροτήτων και των προσωπικών υπολογισμών. Αυτός ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός από τη στιγμή, που το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όχι μόνο, ασχολούμαστε αποκλειστικά με αυτό. Ο λόγος είναι ότι το χωροταξικό είναι το «κλειδί» για τον δικό μας ρόλο της επόμενης μέρας. Δυστυχώς…..
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταλήξουμε σε ένα χάρτη, ο οποίος σε ορισμένες περιοχές δεν εκφράζει τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του σχεδίου «Καλλικράτης», όπως είναι η βιωσιμότητα, η αναπτυξιακή προοπτική, η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του κάθε Δήμου. Έτσι θα χρειασθεί από την ίδια τη ζωή αργότερα κάποια πράγματα όταν ωριμάσουν, να προσαρμοσθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Όμως θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, όπως χάσαμε και με τον Καποδίστρια. Δυστυχώς….
Καταλήγοντας επισημαίνω ότι τέτοιες προσεγγίσεις αδικούν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία αποτέλεσε πάγιο στόχο της συντριπτικής πλειοψηφίας του σημερινού πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου. Πρέπει να ικανοποιήσουμε το βασικό κριτήριο του νέου θεσμού, που είναι η βιωσιμότητα των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων. Πρέπει να επιδιώξουμε την αυτοφυή οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να δρομολογηθεί με το νέο θεσμό στις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος του συμπολίτη μας. Θα τα πετύχουμε όλα αυτά με τέτοιες νοοτροπίες και τέτοιες αντιλήψεις (;)