Πολλά ακούγονται για την πράσινη ανάπτυξη και τη συμβολή της στην βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αναμφισβήτητα η στροφή της χώρας προς την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πράσινων δράσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην Ελλάδα μέχρις στιγμής οι κύριοι εκφραστές της πράσινης ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η εφαρμογή του Κανονισμού ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Ήρθε η ώρα λοιπόν να εκφραστεί το πράσινο αυτό εγχείρημα και στις γειτονιές των πόλεων με συγκεκριμένες δράσεις, μέσα από το πρόγραμμα «ΑΣΤΙΚΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ» που θα ξεκινήσει σύντομα στη χώρα μας.
Για να μην σας κουράσω θα αναφερθώ εν τάχει στις αιτίες, τις συνέπειες και τα μέτρα αντιμετώπισης της αστικής υπερθέρμανσης. Η έλλειψη ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού, ο ελλιπής αερισμός των οδών, η έλλειψη πρασίνου, η χρήση ακατάλληλων υλικών και μηχανημάτων κ.α. εντείνουν την υπερθέρμανση των πόλεων, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και ανθρώπινης υγείας λόγω θερμικής δυσφορίας και την αύξηση των ενεργειακών αναγκών για δροσισμό με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στον πολίτη και κατά επέκταση στο κράτος και στο περιβάλλον. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προαναφερθέν πρόβλημα μπορούν να αποτελέσουν λύσεις η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός της χρήσης μηχανοκίνητων οχημάτων στο κέντρο των πόλεων, η χρήση ψυχρών υλικών, η χρήση σκίαστρων κ.α.
Το πρόγραμμα λοιπόν αποσκοπεί στη βελτίωση της περιβαλλοντικής άνεσης των πολιτών, στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και στην δημιουργία ενός πλαισίου για τον «κλιματικό σχεδιασμό» των πόλεων που ελπίζουμε να αρχίσει να εφαρμόζεται στις πόλεις στο άμεσο μέλλον. Αφορά όλους τους δήμους και χρηματοδοτούνται έργα μέχρι εξαντλήσεως του ποσού που φτάνει τα 60 εκατ. Ευρώ.
Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι περιοχές των Δήμων θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένο πρόβλημα κλιματικής υποβάθμισης (δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες), η ανάπλαση των περιοχών να επιτυγχάνει συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους και να υπάρχουν πλήρως ώριμες μελέτες αστικής ανάπλασης.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος, ο χρόνος κατάθεσης μελετών θα περιοριστεί έως τα τέλη Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο θα γίνει η αξιολόγηση τους. Συμφωνά με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθούν περί τα 10-12 έργα σε όλη τη χώρα μέσου προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.
Πιστεύω πως η Καρδίτσα μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή του προγράμματος καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του εστιάζοντας περισσότερο στο κέντρο της πόλης. Φυσικά δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά υπάρχει χρόνος ώστε να επιτευχθεί. Αν καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας φιλικότερη στον πολίτη και το περιβάλλον, μόνο κέρδη θα αποκομίσουμε.
Επίσης πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος θα εισρεύσει στη Καρδίτσα και ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5εκατ. Ευρώ που θα τονώσει την τοπική αγορά που ίσως ακούγεται δευτερεύον μπροστά στα περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά στη σημερινή περίοδο είναι πολύ σημαντικό.
Τέλος η Καρδίτσα μέσα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελλαδικό χώρο μέσα από την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην καθημερινότητα αλλά και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος με επισκέψεις σχολών προκειμένου να μελετήσουν από κοντά την βιοκλιματική αστική ανάπλαση της περιοχής. Σε συνδυασμό και με υπόλοιπες δράσεις όπως η χρήση του ποδηλάτου κλπ μπορεί η πόλη μας να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το πρόγραμμα «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ» είναι σημαντική ευκαιρία για την Καρδίτσα προκειμένου να γίνει μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη με σεβασμό στο περιβάλλον, ελκυστικότερη, να τονωθεί η τοπική οικονομία και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες πόλεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Για τη Ν.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Ο πρόεδρος
Τσιώνας Βασίλειος
Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π