Τον σπουδαίο ηθοποιό, συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό Κωσταντίνο Τζούμα τίμησε, το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μέσα από την αφήγηση του ηθοποιού-σκηνοθέτη Παύλου Βησσαρίου αλλά και τις ερωτήσεις που του απηύθυνε η Βανέσσα Στυλοπούλου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο Κων/νο Τζούμα.
Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κων/νος Τζούμας έζησε τα πρώτα του χρόνια στον Πειραιά, μεγάλωσε με σινεμά και ήθελε να μοιάσει σε αυτούς τους υπέροχους ήρωες των ταινιών του Αντονιόνι, όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι στην «Ντόλτσε Βίτα».
Από τα δεκαπέντε του μπήκε σε αυτόν τον κόσμο, ενώ η ψιλόλιγνη φιγούρα του είχε ξεκινήσει να διαφέρει από πολύ νωρίς.
Ακολούθησαν οι σπουδές του στη Δραματική Σχολή με δασκάλους την Ελένη Χατζηαργύρη, τον Νίκο Τζόγια, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη και άλλους.
Σημαντικό σταθμό στη ζωή και την καριέρα του αποτέλεσαν επίσης τα χρόνια που έμεινε στη Νέα Υόρκη και ο χορός με τον οποίο ασχολήθηκε.
Μέχρι που ήρθε στο διάβα του ο Παντελής Βούλγαρης και του ζήτησε να έρθει στην Αθήνα για την ταινία «Happy Day».
Έτσι, γύρισε στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησαν οι συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Πανουσόπουλο, τον Νικολαϊδη, τον Φέρρη, τον Ζερβό.
Το 1976 εισβάλει στη ζωή του το ραδιόφωνο με συνεργασίες σε διαφορετικούς σταθμούς και από το 2000 έως και σήμερα στον «Εν Λευκώ».
Όσο για το τί είναι Τέχνη για εκείνον, η αφοπλιστική του απάντηση έχει ως εξής: «Με γοήτευε ο κόσμος της Τέχνης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όσο όμως έμπαινα πιο μέσα, τόσο έβλεπα και άλλες πλευρές. Μιλούσαν για μια αλήθεια, μια ταπεινότητα, ένα ενεργειακό ισοκράτημα, λίγο ζόρικα πράγματα για ένα ανήσυχο παιδί από το Πασαλιμάνι. Δεν είχα ποτέ καμία βαθύτατη επιθυμία να εκφραστώ. Με ενδιέφερε κυρίως η ζωή, να περνάω καλά στη ζωή μου».
Κληθείς να αναλύσει τί είναι σήμερα όμορφο για εκείνον, ο Κων/νος Τζούμας υπογράμμισε πως η αισθητική είναι μια χρυσή φυλακή και πως το προσωπικό του στυλ (για το οποίο ξεχωρίζει) είναι και ένα είδος άμυνας.
Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Γιάννης Σβάρνας κάνοντας λόγο για έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη και έναν ξεχωριστό άνθρωπο που τιμάει με την παρουσία του την Καρδίτσα και το θεσμό του Φεστιβάλ.