Με απόλυτη επιτυχία παρουσιάστηκαν στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, την Τρίτη 21/05/2019, τα αποτελέσματα των έργων στo πλαίσιo του σχεδίου δράσης “ Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας στην αυγή του 2020’’. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε υποβληθεί από το σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» και είχε εγκριθεί με διάκριση ως πολύ καλή πρακτική. Η πράξη αυτή εντάσσεται στη δράση εθνικής εμβέλειας «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020) (με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας) και συντονίζεται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» .
Το σχέδιο δράσης του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας περιλάμβανε τις ακόλουθες δράσεις:
- Δράση 1: Αισθητική αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου και εσωτερικών χώρων.
- Δράση 2: Παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων – Δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου παραδοσιακών συνταγών.
- Δράση 3: Οι Εικαστικές Τέχνες ως άξονας της αισθητικής καλλιέργειας –Ζωγραφική, Πλαστική, Κολάζ.
- Δράση 4: Με το βλέμμα στο χάρτη… Περιπλανήσεις στην ιστορία της πόλης μου
- Δράση 5: Ψηφιακό Θέατρο σκιών: «Ο Καραγκιόζης πάει… ΕΠΑΛ»
Η υλοποίηση του προαναφερθέντος σχεδίου είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για το σχολείο όσο και για τους μαθητές του. Πρώτα-πρώτα, η ενασχόλησή των μαθητών με διάφορες από τις παραπάνω δράσεις τους έδωσε τη δυνατότητα να μάθουν να συνεργάζονται, να σέβονται τους συμμαθητές τους και να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας. Επιπλέον, έμαθαν να συζητούν και να προβάλουν τις ιδέες τους, να τις μοιράζονται, να διαπραγματεύονται και να ακούν τους συμμαθητές τους. Τέλος, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα τους, ενεργοποίησαν τη φαντασία τους και ανακάλυψαν ότι οι εικαστικές τέχνες είναι σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Όσον αφορά στο σχολείο, η πολύπλευρη αισθητική αναβάθμιση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του χώρου, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πιο φιλικού, ευχάριστου και ενδιαφέροντος περιβάλλοντος εργασίας για τους μαθητές και του καθηγητές. Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση του παραχθέντος ψηφιακού έργου από όλες σχεδόν τις δράσεις είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια του σχολείου και το άνοιγμά του στην τοπική κοινωνία.