Ειδήσεις

Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας ταξίδεψε στη Λετονία


Στη Λετονία βρέθηκαν 8 μαθητές και 2 καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, στο πλαίσιο κινητικότητας που εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιείται στο σχολείο, με τίτλο “Tolerance- a keyto European integration”.

Το πρόγραμμα αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας κι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: αποδοχή της ταυτότητας φύλου, της πολιτισμικής ταυτότητας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η κινητικότητα στη Λετονία αφορούσε στην αποδοχή της πολιτιστικής ταυτότητας και περιείχε πλήθος δραστηριοτήτων εστιασμένων πάνω στο θέμα αυτό με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων μαθητών. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο υποδοχής BerzspilsSecondarySchool.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης έγινε περιήγηση, από τους οικοδεσπότες, στη περιοχή Vecrigaτης πρωτεύουσας της χώρας Ρίγα, με τα γραφικά κανάλια, τα παραδοσιακά κτίσματα, την παραμυθένια και πανέμορφη παλιά πόλη. Ακολούθησε περιήγηση στο μεγάλο ποτάμι της Βαλτικής Daugava.

Η Εξερεύνηση της Λετονικής πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Εθνογραφικό Μουσείο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη Ρίγα στο Berzpils, την έδρα του σχολείου υποδοχής, στο οποίο έγινε η παρουσίαση του σχολείου, συνάντηση με τη Διευθύντρια του σχολείου, περιήγηση-ξενάγηση στο σχολείο, τελετή υποδοχής και συμμετοχή των μαθητών σε διάφορα εργαστήριαόπως κεραμικής, εκμάθηση παραδοσιακού αργαλειού και, ζωγραφικής.Εντύπωση προκάλεσε η ανακύκλωση που πραγματοποιούν οι μαθητές του σχολείο σε κάθε αίθουσα!.

Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο τηςκοντικής πόλης Rezekne. Παρακολούθησαν ομιλία/δραστηριότητα «24 hoursLatgalian” για τον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής Latgalia στην οποία βρίσκεται το σχολείο υποδοχής.

Ακολούθησε ξενάγηση στα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, μνημεία, κτίρια, οργανισμούς, την παραποτάμια διαδρομή, το πολιτιστικό κέντρο κά. Μετά από τη δραστηριότητα προσανατολισμού για την αφομοίωση της γνώσης που αποκτήθηκε από την ομιλία/διάλεξη ακολούθησε σύντομη διάλεξη στο Πολυτεχνείο της πόλης σχετικά με το θέμα της πολιτισμικής ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Η τέταρτη ημέρα, αφιερώθηκε σε επίσκεψη στο Μουσείο της επίσκεψης της κοντινής πόλης BALVI, γνωριμία με πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία της περιοχής Balvi και επίσκεψη σε ναούς της πόλης.

Ακολούθησε εργασία στο σχολείο και δημιουργία φυλλαδίου σχετικά με την πολιτισμική ανεκτικότητα. Έγινε σύγκριση των πολιτισμικών στοιχείων των 3 χωρών εταίρων, σε συγκεκριμένα θέματα πολιτισμού, γλώσσας, διατροφής, χορών ή παραδοσιακών παιχνιδιών. Ακολούθησε ομαδική εργασία με σκοπό τη δημιουργία φυλλαδίου στην Αγγλική γλώσσα με τα συμπεράσματα των εργασιών των ομάδων. Τα φυλλάδια αυτά θα μεταφραστούν στην γλώσσα της κάθε χώρας και θα τεθούν στη διάθεση της τοπικής κοινότητας.

Κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν εθελοντικά στις δραστηριότητες, τραγούδησαν, χόρεψαν και δίδαξαν την παραδοσιακή τους μουσική και χορούς στους επισκέπτες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εξερεύνησης της Λετονικής φυσικής κληρονομιάς. Έγιναν διάφορες δραστηριότητες σε δασικά μονοπάτια, σε βάλτους και λίμνες. Εντύπωση προκάλεσε η φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά των κατοίκων, η οργάνωση και η καθαριότητα των φυσικών περιοχών. Έγινε εξερεύνηση των Λετονικών παραδόσεων, κοντά στη λίμνη Lubana, τη μεγαλύτερη λίμνη της Λετονίας, στο “Baka.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος έγινε εξερεύνηση του θρησκευτικού υπόβαθρου της περιοχής Latgale και επίσκεψη στο λόφο της Aglona, όπου παριστάνονται πολλές σκηνές από τη Βίβλο σμιλευμένες σε κορμούς δένδρων. Ακολούθησε επίσκεψηστον Καθεδρικό Ναό και ξενάγηση στους χώρους του.

Ακολούθησε δραστηριότητα στο Μουσείο ψωμιού της Aglona, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού Λετονικού ψωμιού,  ζυμώνοντας και ετοιμάζοντας οι ίδιοι το δικό τους ψωμί.

Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη σε μια από τις πολλές λίμνες της χώρας που βρίσκεται στην περιοχή, με εντυπωσιακές υποδομές για τη διασκέδαση των κατοίκων της Λετονίας, όπως περίπατοι, ψάρεμα, κατασκήνωση, πικνίκ κλπ.

Η κινητικότητα στη Λετονία ολοκληρώθηκε με την ανατροφοδότηση, τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Αναλύθηκαν τααποτελέσματατης μαθησιακής διαδικασίας του προγράμματος.

Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με πολύτιμες εμπειρίες, νέες γνώσεις και νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν, και με την προσδοκία της επόμενης κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

Προηγούμενο άρθρο Σειρά μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας
Επόμενο άρθρο Ξεκινά επαφές ο Γ. Κωτσός για το επενδυτικό μέλλον του Ν. Καρδίτσας