Το 1ο παγκόσμιο αντάμωμα Θεσσαλών στο Μουζάκι


 

Την πρώτη μεγάλη εκδήλωση αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και μάλιστα σε θεσσαλικό έδαφος, καθώς στην ιδρυτική της συνέλευση τον προηγούμενο χρόνο είχε αποφασίσει για κάθε καλοκαίρι την διοργάνωση μιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα με την επωνυμία «Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών». Ένα αντάμωμα που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας. Έτσι λοιπόν το 1ο Αντάμωμα θα ξεκινήσει από την περιοχή του διοικητικού διαμερίσματος του Δήμου Μουζακίου το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Σκοπός

Η παγκόσμια Συνομοσπονδία έχει ως κύριο σκοπό την συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίματα, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, οι οποίες αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας. Επίσης στους στόχους είναι η προώθηση της στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, η αλληλοενημέρωση, ο συντονισμός των εκδηλώσεων, η ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) στο εξωτερικό, η επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς και η στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος προς όφελος των Μελών της Συνομοσπονδίας και της ιδιαίτερης πατρίδας.

Μέλος

Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλος μπορεί να γίνει κάθε αναγνωρισμένη κοινωφελή και μη κερδοσκοπική Ομοσπονδία και Σύλλογος, Θεσσαλών των οποίων κανένας σκοπός δεν αντιτίθεται στο γενικό πνεύμα των σκοπών της Συνομοσπονδίας. Για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους γίνεται γραπτή αίτηση στο Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας, συνοδευόμενη με αντίγραφο καταστατικού, ενώ σχετική απόφαση λαμβάνεται από το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας και ανακοινώνεται σε όλα τα Μέλη της. Να σημειώσουμε πως τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου η 1η Παγκόσμια Συνέλευση Θεσσαλών στην Καρδίτσα.

Σύσκεψη

Όσον αφορά το 1ο αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Μουζακίου, σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο δημαρχείο Μουζακίου, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας με τον αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Τσιάρα και τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γεώργιο Κωτσό. Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε η διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Θεσσαλικού Συνεδρίου και Ανταμώματος στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας. Το Αντάμωμα θα ξεκινήσει το πρωί με κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και με συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στην Κοινότητα Μαυρομματίου του Δήμου Μουζακίου, η οποία είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, και θα συνεχιστεί το βράδυ με πολιτιστική εκδήλωση την ίδια μέρα στην πόλη του Δήμου Μουζακίου, όπου οι Σύλλογοι – Μέλη της Συνομοσπονδίας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Παγκόσμια Συνομοσπονδία

Τέλος οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που είναι μέλη στην παγκόσμια Συνομοσπονδία είναι:
Ευρώπη
* Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης ΒΑΣ. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
o Σύλλογος Θεσσαλών Ελβετίας
o Θεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης και περιχώρων ΜΕΤΕΩΡΑ
o Πανθεσσαλικός Σύλλογος Σβαινφουρτ
o Πανθεσσαλικός Σύλλογος ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, Βισμπαντεν, Μαινς και περιχώρων
o Σύλλογος Θεσσαλών Ντύσσελντορφ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
o Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μονάχου
* Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Θεσσαλών Καβάλας
* Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χαϊδαρίου Η Θεσσαλική Γή
Καναδάς
* Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ονταρίου Καναδά
o Σύλλογος Νομού Καρδίτσης ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ έδρα Τορόντο
o Σύλλογος Νομού Λαρίσης ΤΑ ΤΕΜΠΗ έδρα Τορόντο
o Σύλλογος Aργηθέας Καρδίτσης ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ έδρα Τορόντο
o Σύλλογος Καρυάς Λαρίσης ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΙ έδρα Τορόντο
o Σύλλογος Καλλιφώνι Καρδίτσης Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
o Σύλλογος Τσαριτσάνης Λαρίσης ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
o Σύλλογος Βόλου και Περιχώρων ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
o Σύλλογος Βλαχογιάννη ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ
o Σύλλογος Νομού Τρικάλων ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
Αυστραλία
* Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας
o Φιλανθρωπικός Σύλλογος Χασίων
o Φιλανθρωπικός Σύλλογος ΜΕΤΕΩΡΑ Θεσσαλία
o Φιλανθρωπικός Σύλλογος Ελλασώνας Σύδνευ και Ν.S.W.
* Πανθεσσαλική Φιλανθρωπική Oμοσπονδία Σύδνευ και Ν.Ν.Ο. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση του επιχειρησιακού σχέδιο για τον ποταμό Σοφαδίτη
Επόμενο άρθρο Αναμένουν την έναρξη των εκπτώσεων