“Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”


Ψήφισαν 78ωρο και τώρα προσπαθούν να το κρύψουν, σαν την γάτα το σκατό της!

Επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων ξεσήκωσαν τα κόμματα του Μάαστριχτ για να κρύψουν τις βρωμιές τους.

Το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο δεν καταψήφισε την λεγόμενη “Kοινή Θέση του Συμβουλίου της ΕΕ” για την Oργάνωση του Xρόνου Εργασίας αλλά την πρόταση που ζήταγε την συνολική απόρριψη της “Κοινής Θέσης”.

Η απόφαση που πάρθηκε τελικά από το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί αντεργατικό έκτρωμα και πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους εργαζόμενους στα κράτη μέλη. Διατηρεί ανέπαφο τον κορμό του αντιδραστικού χαρακτήρα της “κοινής θέσης” του Συμβουλίου. Αποδέχεται τον τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, αφού αναγνωρίζει την έννοια του απλήρωτου ανενεργού χρόνου εργασίας ορολογία που εισάγεται έτσι στην εργατική νομοθεσία και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους.

H ρήτρα εξαίρεσης, το λεγόμενο “opt out” διατηρείται για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια.

Η απόφαση ουσιαστικά αφήνει τη διευθέτηση σε δωδεκάμηνη βάση. Χτυπάει τον ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, την πληρωμή υπερωριών, τις εφημερίες, γενικότερα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Διευκολύνει τους χειρισμούς των εργοδοτών για την παραπέρα γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και αυτό θα έχει ως συνέπεια σοβαρές και οδυνηρές επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Όλο το κείμενο όπως διαμορφώθηκε παραπέμπεται για διαβούλευση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή με σκοπό, όπως ομολογεί και η ίδια η απόφαση, “την εύρεση νέας ισορροπίας μεταξύ ελεύθερου χρόνου και πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης”.

Όπως πάνε τα πράγματα, οι εργαζόμενοι στα Σούπερ μάρκετ, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, θα δουλεύουν κάτω από ένα άθλιο καθεστώς, θα υποχρεώνονται να μένουν στο χώρο δουλειάς 12-14 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνονται ή θα πληρώνονται λιγότερο.
H πρόταση για συνολική  απόρριψη της Oδηγίας έκτρωμα της  ΕΕ,  δεν πέρασε, κάτω από το βάρος του συντριπτικά αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων που επικρατούν στο Ευρωκοινοβούλιο (Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες), όπως άλλωστε και όλες οι τροπολογίες που κατέθεσε η Oμάδα της GUE/NGL.

Είναι επιτακτική ανάγκη το ταξικό εργατικό κίνημα να εντείνει την πάλη του, οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν ενάντια στην αντεργατική Oδηγία, στις κυβερνήσεις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την επιβάλλουν. Nα ακυρώσουν στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα με οργανωμένη, μαζική δράση και αντίσταση. Nα “γράψουν κανονικά” στα … παλιά τους παπούτσια τις επιλογές του κεφαλαίου, που υπηρετεί η ΕΕ. 

Nα συγκροτήσουν τη δική τους Λαϊκή Συμμαχία που θα ανατρέψει τη καπιταλιστική βαρβαρότητα, θα διεκδικήσει την εξουσία και θα δημιουργήσει, στα πλαίσια Λαϊκής Oικονομίας τις προϋποθέσεις για την πιο πλατιά ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Βασίλης Κρανιάς

Μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

Προηγούμενο άρθρο Oλοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία του Tμήμ. Δοκ. Aστυφυλάκων
Επόμενο άρθρο Απαράδεκτο: Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου