Ειδήσεις

Το ΥΠΕΠΘ περιφρονεί στοιχειώδεις κανόνες θεσμικού διαλόγου


Παρά την αντίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος, στο σύνολό του, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει, εν μέσω πανδημίας και σε κενό θεσμικού διαλόγου, να φέρει προς ψήφιση αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Τώρα, προφανώς, έκρινε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το ψηφίσει, χωρίς αντιδράσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να ζητά τη συναίνεση όλων των Ελλήνων, προκειμένου η Χώρα να ξεφύγει από την πανδημία με τα λιγότερα δυνατά τραύματα και απώλειες, το Υ.ΠΑΙ.Θ. να  χαιρετίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που στήριξαν και στηρίζουν αποτελεσματικά τους μαθητές στην «αχαρτογράφητη» εξ αποστάσεως εκπαίδευση  και την ίδια στιγμή να τους εμπαίζουν επιβάλλοντας μονομερείς αποφάσεις με απαράδεκτο τρόπο καθώς γνωρίζουν ότι οι «έκτακτες συνθήκες» έχουν «παγώσει» δημοκρατικά δικαιώματα  και  τους στερούν το δικαίωμα της συλλογικής αντίδρασης.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, με αρνητικό πρόσημο, που καταδεικνύουν περιφρόνηση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την κοινωνία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του δημόσιου σχολείου και να διασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής στην «εκπαιδευτική διαδικασία» όλων των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις και την καλούμε, να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.  Θα συναντήσει απέναντί της τη δυναμική αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης που αυτή τη στιγμή δίνει τον αγώνα να κρατήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο σε καιρό πανδημίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στην Α’ τάξη Γυμνασίου
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών