Τμήμα πρότυπο με σύγρονο γνωστικό αντικείμενο


 Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα  ανάμεσα σας στην  τελετή ορκωμοσίας των τελειόφοιτων του Τμήματος Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας.

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1999 και φέτος συμπληρώνονται 10 έτη από την ίδρυση και λειτουργία  του.

Το Τμήμα αποκτά φέτος το νέο του κτίριο και μαζί με το κτίριο των εργαστηρίων που διαθέτει ολοκληρώνει τον κτιριολογικό σχεδιασμό του. Έτσι, τόσο οι εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, όσο και οι υποδομές του Τμήματος είναι άριστες και επιπρόσθετα το ολοκαίνουργιο κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε (προϋπολογισμού περίπου 1.700.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και τον τακτικό προϋπολογισμό) αποτελεί έργο-κόσμημα για την πόλη της Καρδίτσας. Το νέο αυτό υπερσύγχρονο κτίριο  συμπληρώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές του Νομού Καρδίτσας.

Το νέο κτίριο διαθέτει υπερσύγχρονο αμφιθέατρο, σύγχρονα εργαστήρια CAD, σχεδιαστήρια, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, γραφείο Σπουδαστικού Συλλόγου κ.α.

Το Τμήμα Σχεδιασμού Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα αποτελεί ένα πρότυπο Τμήματος,  Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο. Οι απόφοιτοι του έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Άλλωστε  από το έτος 2006 (με το Π.Δ. 97/2006) έχουν κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ελληνική και Κυπριακή αγορά των κλάδων Ξύλου και Επίπλου. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε καθοριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των αποφοίτων του Τμήματος.

Στο Τμήμα υπηρετούν 10 τακτικά μέλη ΕΠ, 2 μέλη ΕΤΠ, 2 μέλη ΔΥ και βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης η πρόσληψη 3 μελών μονίμου ΕΠ, 2 μελών μονίμου ΕΡΔΙΠ και 1 ΔΥ.

Το Τμήμα «Ξύλου και Επίπλου» έχει προσελκύσει με τις δράσεις του και τις εν γένει δραστηριότητές του το ενδιαφέρον όχι μόνο των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου της χώρας μας αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και είναι το μοναδικό στο είδος του σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα ΑΕΙ της χώρας μας. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν σημαντικά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που έχει επιτύχει ήδη σημαντική καταξίωση τόσο από το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όσο και από την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας, με την οποία έχει εξασφαλίσει συνεργασίες και αλληλεπιδράσεις.

Το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας αποτελεί ένα δείγμα της προσπάθειας που έχει γίνει από το 2004 έως σήμερα για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα δημόσια ΑΕΙ.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα Α.Ε.Ι. να είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ειδικότερα σχετικά με την ενίσχυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά τα εξής:

Προωθήσαμε στοχευμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζοντας  το ρόλο των Τ.Ε.Ι. και κατοχυρώνοντας  τον ανώτατο χαρακτήρα τους. Παράλληλα στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού αυξήσαμε σε ετήσια βάση και σε πραγματικούς αριθμούς τη χρηματοδότηση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης κατά 85%. Τέλος, με συντονισμό και μεθοδικότητα ολοκληρώθηκαν, όσον αφορά στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ, όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Τμημάτων ΤΕΙ.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Και πάλι θα ήθελα να σας ευχηθώ ότι καλύτερο στην επαγγελματική σας πορεία.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Επικίνδυνη επιδίωξη εναντίον των μεταναστών