Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα στην πορεία των λαών, που εκφράζουν μοναδικά τη στάση τους απέναντι στη ζωή και τα μεγάλα προβλήματά της και δείχνουν ξεκάθαρα τα ιδανικά και τις επιλογές τους.
Ένα τέτοιο γεγονός είναι η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.
Ήταν μια ηρωική εξέγερση της νεολαίας, ήταν μια εξέγερση ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Του Δημάρχου Παλαμά
ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ |
Μια εξέγερση χωρίς κομματικούς καθοδηγητές, με μια ψυχή σπουδαστές και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που άνηκαν σε όλες τις τάξεις, ξεσηκώθηκαν και δε ρωτούσε κανείς αν ήταν αριστερός ή δεξιός όποιος έπεφτε χτυπημένος ή όποιος συρόταν, για να φυλακισθεί και να βασανισθεί. Δεν κατευθυνόταν η αντίδραση της τότε νεολαίας και γενικότερα όλου του Ελληνικού λαού από κάποια ορισμένη παράταξη ή κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.
Ήταν η πίστη στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αξίες ανώτερες και από την ίδια τη ζωή που τους κινούσε σ’ αυτούς τους αγώνες.
Αξίες βγαλμένες μέσα από τα βάθη της μακραίωνης παράδοσης του γένους.
Οι νέοι του Πολυτεχνείου γνώριζαν ότι κινδύνευε η ζωή τους και όμως αγνόησαν τον κίνδυνο και κλείστηκαν σ’ αυτό το χώρο, έτοιμοι για τη μεγάλη θυσία.
Με το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καλούσαν το λαό να αντισταθεί στη χούντα των συνταγματαρχών. Καλούσαν όλους του πολίτες ν’ αγωνισθούν για να έρθει στον τόπο η Δημοκρατία.
Οι εκλογές στη νομική σχολή ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, για μια πραγματικά ελεύθερη παιδεία, χωρίς φραγμούς.
Η γενιά του Πολυτεχνείου είχε ιδανικά και ισχυρή θέληση. Πίστευε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα δημοκρατική, μια χώρα που ο λαός της θα ζούσε ειρηνικά, μακριά από τόπους εξορίας.
Όλοι πιστεύουμε ακράδαντα μέσα μας ότι αυτό είναι το αληθινό νόημα του Πολυτεχνείου.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να γίνεται πράξη στην καθημερινή ζωή όλων μας, δεν θέλουμε ,ούτε επιθυμούμε η γιορτή του Πολυτεχνείου να γίνει ένα τυπικό ΕΘΙΜΟ.
Επιζητούμε ο ξεσηκωμός αυτός, η μεγάλη αυτή εξέγερση να μας φωτίζει όλους, μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα σήμερα που τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ακρίβειας ταλανίζουν τις κοινωνίες, να είμαστε έτοιμοι για δίκαιους αγώνες, δημοκρατικούς, όπως ακριβώς επιβάλλει το σύνταγμα της χώρας μας.
Τιμούμε και χειροκροτούμε όλους αυτούς που βασανίσθηκαν και εξορίσθηκαν από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Τιμούμε αυτούς που δοξάσθηκαν πραγματικά για τα μεγάλα αυτά ιδανικά.
Σήμερα έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτόν τον ωραίο αγώνα, αυτή τη μεγάλη αντίσταση.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα τον Ιερό αυτό χώρο του Πολυτεχνείου να τον μετατρέπει σε κέντρο αναρχικών και τρομοκρατών.
Το Πολυτεχνείο είναι το Σύμβολο των Αγώνων της Νεολαίας.
Εμείς δε δεχόμαστε να καίγεται η Ελληνική σημαία, δε δεχόμαστε όταν διεκδικούμε, ακόμα και σήμερα, με πορείες, διάφορα αιτήματα, οι αγώνες και τα συλλαλητήρια να τελειώνουν με καταστροφές των περιουσιών συμπολιτών μας.
Λέμε ναι στη γιορτή της δημοκρατικής νεολαίας του Πολυτεχνείου.
Λέμε ναι στους αγώνες της νεολαίας για μια καλύτερη παιδεία, για μια σύγχρονη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών.
Λέμε ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο, όχι στην τρομοκρατία.
Λέμε ναι στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Τέλος, είναι χρέος της πολιτείας, αλλά και όλων μας, το πραγματικό μήνυμα της θυσίας του Πολυτεχνείου, ο υπέρτατος αυτός αγώνας για την Ελευθερία και για τη λειτουργία μιας άψογης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, να γίνει κτήμα των νέων μας και οδηγός τους για ένα καλύτερο μέλλον.