- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Παράρτημα Καρδίτσας του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Η κυβέρνηση παρότι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, παίρνοντας πολύ σκληρά μέτρα,  με την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο, ακριβώς για να επικρατήσει σιγή ασύρματου στην αντιλαϊκή της πολιτική, την ίδια ώρα αδιαφορεί για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και ιδιοκτήτες που τους υποχρεώνει να τρέξουν με τις ασφυκτικές της προθεσμίες στα πλαίσια εκκίνησης του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ».

Αν είχε δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στο ζήτημα της θωράκισης του Συστήματος Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τότε τα αποτελέσματα  στο ζήτημα της Πανδημίας θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Βέβαια αυτόν τον αγώνα δεν τον δίνουν επί ίσοις όροις οι μεγάλες εμπορικές εταιρίες του κλάδου των μονωτικών υλικών, του αλουμινίου και οι μεγαλοεργολάβοι από τη μία και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί χωρίς προσωπικό και τα μικρά τεχνικά γραφεία με 1-2 εργαζόμενους από την άλλη.

Η κυβέρνηση και το Υ.Π.ΕΝ. δεν μπορούν να κρύψουν ότι βάζουν σε προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου που βιάζονται να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Σε αντίστοιχη άλλωστε προτεραιότητα έβαλαν και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι για την εξυπηρέτηση των μεγάλων tour operators, των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών κλπ παίζοντας στα ζάρια την υγεία του λαού.

Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις επιπτώσεις του στα λαϊκά νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις της πόλης, αγρότες κτηνοτρόφους και ο Τεχνικός κόσμος του Νομού βρίσκεται σε απόγνωση. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου σχετικά με αποζημιώσεις αλλά και παρατάσεις σε κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες αφορούν τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, μόλις τα «φώτα από τις κάμερες» έσβησαν τίποτα εν τέλει δεν υλοποιήθηκε. Μεγάλη είναι η ευθύνη και επίσημων φορέων οι οποίοι εκφράζουν μεγάλο μέρος του Τεχνικού κόσμου, τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και Πανελλαδικά για το γεγονός της ανοχής της κατάστασης αυτής. Χαρακτηριστικότερη της εξέλιξης αυτής αποτελεί το γεγονός πως μόλις προχθές (16/11) ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον του Προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» και τα αντίστοιχα ευχολόγια και «χάδια»» των οποίων έτυχε για την εξέλιξη αυτή από τους προαναφερθέντες φορείς, παρά δε το γεγονός ότι και γνώστης ήταν και είναι της κατάστασης αυτής και αποδέκτης των αιτημάτων μας είχε γίνει με επιστολή μας στις 23/09.

Η ουσία όμως είναι η εξής:

Ρωτάμε λοιπόν τον Υπουργό και αναρωτιόμαστε, για ποιο λόγο οι δεσμεύσεις για παράταση στις προαναφερθείσες προθεσμίες (Ν.4495/2017, δήλωσης τετραγωνικών κ.α.) δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για αυτό.

Ζητάμε την εξαίρεση του Ν. Καρδίτσας και ενδεχομένως του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις ανακοινωθείσες ημερομηνίες για την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» και μετάθεσή τους σε επόμενη μεταγενέστερη προθεσμία, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ζητήματα που τίθενται (παρατάσεις κ.α.) και οπωσδήποτε με τα καταστήματα ανοικτά.

Οπωσδήποτε η εξέλιξη αυτή της έναρξης του Προγράμματος, οφείλει να είναι σε περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες παρατάσεις, είναι υποχρεωτικό να δοθούν, τόσο στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 όσο και στη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών, στοιχεία, επαναλαμβάνουμε, απόλυτα συσχετιζόμενα με όλα τα προαναφερθέντα και μεταξύ τους. Άμεση λοιπόν εφαρμογή των παρατάσεων τις οποίες είχε δεσμευτεί του Υπουργείο για τα παραπάνω ζητήματα.

 

Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων- Τοπογράφων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)

Παράρτημα Καρδίτσας

 

*Την ανακοίνωση συνυπογράφει και το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.