Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα είναι ένας από τους μικρότερους δήμους της χώρας, η σημασία του όμως από πολιτικής και οικονομικής άποψης είναι τεράστια, για τους λόγους που θα επιχειρήσω να παραθέσω.
1. Είναι ένας δήμος με τη μεγαλύτερη (σε σχέση με άλλους δήμους) ομοιομορφία γεωγραφική, κοινωνικής σύνθεσης και οικονομικής δραστηριότητας (εφ’ όσον συνδεθεί και ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό). Καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή με απίστευτο φυσικό κάλλος ενώ διαθέτει νερά (λίμνη), καθαρή ενέργεια (ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα), υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, τεράστια δάση, κτηνοτροφία, εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες αμπέλου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Με άλλα λόγια αποτελεί την περιοχή «φιλέτο» του νομού αλλά ταυτόχρονα και τον στόχο των μνημονιακών επιδιώξεων που απαιτούν την ιδιωτικοποίηση των νερών, της ενέργειας και της αξιοποιήσιμης δημόσιας περιουσίας. Ως εκ τούτου η συνέχιση αυτών των πολιτικών που ασκούνται από τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση επιφυλάσσει εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή.
Για αυτό απαιτείται μία δημοτική αρχή που από τώρα θα διακηρύττει την σταθερή αντίθεσή της σε αυτές τις επιλογές και θα δεσμεύεται αλλά και θα είναι σε θέση να οργανώσει ένα μαζικό κίνημα αντίστασης (βλέπε Σκουριές) εάν χρειαστεί.
2. Το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής απέτυχε παταγωδώς, πρώτον διότι ήταν ασύμβατο με την φυσιογνωμία και τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής και δεύτερον εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής που επέβαλαν τα μνημόνια και έπληξαν τους δυνητικούς επισκέπτες.
Αν και επενδύθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις, καμία από αυτές σήμερα δεν είναι βιώσιμη ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι υπερχρεωμένοι. Οι μόνοι που σήμερα ευημερούν στην περιοχή είναι κάποιοι δημοτικοί άρχοντες. Επομένως, χρειάζεται άλλη πολιτική, τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης, ενίσχυσης των εισοδημάτων και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής που θα απαντά στο ερώτημα τι τουρισμό θέλουμε. Και βέβαια δεν θα μένει μόνο σε αυτό, αλλά θα αξιοποιεί και τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή (φυσικό περιβάλλον, δασικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, σπορ κτλ).
3. Η σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί πλέον καθεστώς. Χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για την διαιώνιση της κυριαρχίας της. Πολλές από τις πράξεις της αλλά και ο τρόπος που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα κινούνται στα όρια της νομιμότητας και της παράβασης καθήκοντος και πρέπει να ελεγχθούν.
Πέραν όμως τούτων είναι μια δημοτική αρχή που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις μνημονιακές πολιτικές και τις κατευθύνσεις του Φούχτελ. Πρώτη από όλες έσπευσε, οικιοθελώς, να εντάξει το Δήμο στην επιτήρηση και έσπασε τη διαδημοτική συνεργασία προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται ο καθένας και τη στάση της απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που θα ανακύψουν.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η μάχη των δημοτικών εκλογών στο δήμο της Λίμνης Πλαστήρα ξεφεύγει από τα όρια μιας αντιπαράθεσης προσώπων ή συνδυασμών για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Ξεπερνά τα όρια των προσωπικών σχέσεων των φίλων, των «κολλητών», των κουμπάρων, των σογιών. Υπερβαίνει τις προσωπικές εξυπηρετήσεις μπροστά στο γενικότερο συμφέρον. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή να τοποθετείται με βάση τις προσωπικές σχέσεις με πρόσωπα όταν το μέλλον το ίδιο και της επιχείρησης του προβλέπεται καταστροφικό.
Η μάχη των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα είναι μία μάχη για το μέλλον της περιοχής. Κανείς και καμιά δεν μπορεί μετά να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε. Αυτό θα είναι το νόημα της ψήφου των πολιτών για τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα αλλά και ο χαρακτήρας των συνδυασμών που θα την διεκδικήσουν.
* Ο Ηλίας Τσιαμαντάς είναι δημότης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
27-02-2014