Ειδήσεις

Το Νομαρχιακό Σωματείο ΑΜΕΑ Καρδίτσας για την 3η Δεκεμβρίου


Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των Ατόμων με Αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των Ατόμων με Αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους.

Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).
Στην Ελλάδα η πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια ακολουθεί της διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστιες ελλείψεις σε δομές, κατάρτιση και ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι και ο απώτερος στόχος όλων των προσπαθειών.
Η ημέρα αυτή μπορεί να γίνει μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών μας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας γύρω από την αναπηρία και τις ειδικές ανάγκες, τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα άτομα αυτά, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης και στάσης.

Οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία δεν είναι φιλόδοξοι. Γιατί δεν αποτελεί φιλοδοξία να ζητάς να σε μεταχειρίζονται όπως όλους. Αυτή είναι η ισότητα. Και πιστεύουμε βαθιά ότι η εποχή των δεσμεύσεων και των διακηρύξεων ανήκει πλέον στο παρελθόν. Είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλίσουμε απτά αποτελέσματα, βγαίνοντας από την δεκαετή οικονομική, κοινωνική και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίση.  Το σύνθημα “δεν αφήνουμε κανέναν πίσω” δεν πρέπει να μείνει σλόγκαν. Απευθυνόμενοι στην ηγεσία της ΕΕ, της Ελλάδας αλλά και της πόλη μας, Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Όλοι οι χρόνια πάσχοντες  να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες και βοηθήματα, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες
  • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ.

 

Προηγούμενο άρθρο Φ. Αλεξάκος: Επιμένει ο κ. Τσιάκος να πετάει την μπάλα στην κερκίδα και να συνεχίζει τις σπατάλες
Επόμενο άρθρο Μπλόκο στον Ε65 στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας