Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2009


Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το έτος 2009, που καταρτίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετά από εισήγηση του Διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ολοκληρώνει μια τετραετή στρατηγική μεταρρυθμίσεων στον ΟΑΕΔ που ξεκίνησε το 2006, για τη δημιουργία ενός Οργανισμού λιγότερο γραφειοκρατικού, περισσότερο ανθρωποκεντρικού και κυρίως πιο αποτελεσματικού με κύρια χαρακτηριστικά:

  • την καινοτομική φιλοσοφία παρέμβασης με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας και την επίτευξη μακροπρόθεσμων και βιώσιμων αποτελεσμάτων στην απασχόληση,
  • την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»,
  • την εξωστρέφεια, την αναπτυξιακή συστράτευση και τη συνεργασία για την αύξηση της απασχόλησης, με κινητοποίηση και συντονισμό του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την προώθηση της απασχόλησης,
  • τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη,
  • τη δομική αλλαγή των υπηρεσιών Απασχόλησης σε 121 ενιαία σημεία εξυπηρέτησης μιας στάσης (one-stop-shop),

Βασικά χαρακτηριστικά του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΟΑΕΔ για το 2009 είναι η ευελιξία στο σχεδιασμό των δράσεων ώστε να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα μέτρα οι ενδεχόμενες συνέπειες της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας, η δημιουργία 200.000 ευκαιριών απασχόλησης, η ολοκλήρωση της μετάβασης του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η βελτίωση των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των παλαιοτέρων δράσεων, η ανάπτυξη συνεργιών για την αποτελεσματικότερη και αποκεντρωμένη υλοποίηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης, η ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών κατάρτισης και η βελτίωση της πρόσβασης του κάθε πολίτη στις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών ο ΟΑΕΔ θα αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία, το στρατηγικό και επιτελικό του ρόλο ως κύριου φορέα προώθησης της απασχόλησης στη χώρα και ουσιαστικά για πρώτη φορά τις ενισχυμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες που απορρέουν από το ΕΣΠΑ για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το οικονομικό περιβάλλον

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ για το έτος 2009, αναπτύσσεται μέσα σε λιγότερο ευνοϊκό πλαίσιο, έναντι των προηγούμενων ετών, δεδομένης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται σε αυτό (ένταση των αβεβαιοτήτων, μείωση ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των οικονομιών και διαφαινόμενη είσοδο πολλών χωρών σε κατάσταση ύφεσης). Οι συνθήκες αυτές, ενδέχεται να επηρεάσουν, μάλλον έμμεσα, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια τις επιδόσεις στο πεδίο της απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ έχει προσαρμόσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες, προκειμένου με ευέλικτο τρόπο να συμβάλλει στη μείωση ή και εξάλειψη των ενδεχόμενων συνεπειών της διεθνούς κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη στους ανέργους και τους εργαζομένους της χώρας μας.

Η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2009 βασίστηκε:

  • Στους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2006-2009, που προβλέπει αναβάθμιση του διαμεσολαβητικού ρόλου του ΟΑΕΔ στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, εξορθολογισμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και σύνδεση Ενεργητικών και Επιδοματικών πολιτικών και σύνδεση και συμπληρωματικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
  • Στις προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής για την απασχόληση, η οποία αποκρυσταλλώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (2008-2010),
  • Στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισαβόνας,
  • Στις δυνατότητες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, καθώς και των ιδίων πόρων του Οργανισμού και του Λογαριασμού για την Απασχόληση & την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ),
  • Στην ανάγκη ευέλικτης προσαρμογής, με βάση τη συνεχή παρακολούθηση και διάγνωση τόσο των αναγκών και εξελίξεων στην αγορά εργασίας, όσο και της τρέχουσας μακρο- και μικροοικονομικής συγκυρίας.

Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων

Μέσα στο 2008 προωθήθηκαν και ολοκληρώθηκαν μια σειρά από καινοτόμες ενέργειες, δράσεις και μέτρα πολιτικής:

Σε επίπεδο θέσπισης νέων θεσμών και μέτρων πολιτικής, μέσα στο 2008 δημιουργήθηκαν περίπου 80.000 ευκαιρίες απασχόλησης μέσω μεγάλου αριθμού στοχευμένων (σε επιμέρους ομάδες ανέργων ή περιοχές υψηλής ανεργίας) προγραμμάτων απασχόλησης/αυτοαπασχόλησης, αναβαθμίστηκε η προστασία που εξασφαλίζεται για τις μητέρες, με την καθιέρωση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εργαζόμενες που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ (εξάμηνη άδεια, με καταβολή από τον ΟΑΕΔ μηνιαίου επιδόματος ισόποσου με το βασικό μισθό, πλέον δώρων και επιδομάτων), καθιερώθηκαν για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τα προγράμματα «Προεργασία», που εξασφαλίζουν στους συμμετέχοντες δυνατότητα απόκτησης πεντάμηνης προϋπηρεσίας για πρώτη φορά με μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα (σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαγγελματικός κίνδυνος).

Σε επίπεδο υποδομών, ολοκληρώθηκε σε κάθε περιοχή η χωροταξική ενοποίηση των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης και των Τοπικών Υπηρεσιών σε υπηρεσίες μίας στάσης (onestop shops) ή ΚΠΑ 2, αναπτύχθηκαν νέες διαδικτυακές εφαρμογές για την ανοιχτή και αμφίδρομη ηλεκτρονική διεπαφή των συναλλασσόμενων με τον Οργανισμό, καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων «e-αίτηση» (για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά και για την καταβολή επιδομάτων), διευρύνθηκε η συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) για τη δημιουργία συνεργειών, με στόχο την ποιοτική/αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων που απευθύνονται σε νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.

Σε επίπεδο μέτρησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων του ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά το 2008, έγινε αξιολόγηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (του 2004), και παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2009

Μέσα από τις προτεινόμενες για το 2009 δράσεις επιχειρείται ευέλικτη στρατηγική επανατοποθέτηση του Οργανισμού στην αγορά εργασίας, σε μία κρίσιμη καμπή για την οικονομία, που αντανακλά την εντατικοποίηση της ανταπόκρισης της πολιτείας, στο πλαίσιο της τρέχουσας δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων και ομάδων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν (ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν) μεγαλύτερα προβλήματα απασχόλησης, όπως οι γυναίκες, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι άνεργοι προχωρημένης ηλικίας και τα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το Επιχειρησιακό σχέδιο του 2009 ακολουθεί τρεις στρατηγικές προτεραιότητες:

1η προτεραιότητα: Η αναβάθμιση του διαμεσολαβητικού ρόλου του ΟΑΕΔ στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του διαμεσολαβητικού ρόλου του ΟΑΕΔ στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας και της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός, το 2009:

  • Η λήψη αποφάσεων αποκεντρώνεται και χαράσσεται με πυρήνα τα 121 ΚΠΑ 2 που οργανώνουν τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τοπικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ενώ παράλληλα έχοντας ενοποιηθεί λειτουργικά σε υπηρεσίες μίας στάσης (one-stop shops), παρέχουν ενιαίο πακέτο υπηρεσιών προς τον άνεργο (κοινωνικές παροχές και προώθηση στην απασχόληση).
  • Προστίθενται 1.000 επιπλέον σημεία εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΟΑΕΔ, μέσω της διασύνδεσης του ΟΑΕΔ με τα ΚΕΠ των Δήμων και Νομαρχιών.
  • Αυτοματοποιούνται περισσότερες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (π.χ. πληρωμές) για την περαιτέρω μείωση του αριθμού των απαραίτητων επισκέψεων των συναλλασσόμενων στα γραφεία του Οργανισμού.
  • Τίθεται σε πλήρη λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει Κεντρικό Μητρώο Συναλλασσόμενων (άνεργοι, εργοδότες, εργαζόμενοι – δικαιούχοι βοηθημάτων κλπ), και μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ, με δυνατότητα διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων.
  • Οι υπηρεσίες που ο ΟΑΕΔ προσφέρει μέσω διαδικτύου ενισχύονται, με εμπλουτισμένες, διαδραστικές υπηρεσίες, με την πλήρη λειτουργία του νέου δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr/).
  • Τίθεται σε λειτουργία η Ειδική Διαδικτυακή Πύλη Εξωτερικής Σύζευξης προσφοράς και ζήτησης, που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο, σε οποιονδήποτε αναζητεί εργασία (άνεργο, εργαζόμενο, εκτός εργατικού δυναμικού και ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμμένος ή όχι στον ΟΑΕΔ).
  • Επεκτείνονται σε δράσεις μεγάλης κλίμακας οι Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Αναζήτησης Εργασίας, Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που παρέχονται στους εγγεγραμμένους ανέργους.
  • Επαναδραστηριοποιούνται πλήρως τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, τα οποία, θα συμμετέχουν (σε διασύνδεση μετα ΚΠΑ 2) σε ολοκληρωμένα κοινωνικά σχέδια επανένταξης ανέργων (π.χ. σε περιπτώσεις απολυμένων από μεγάλες επιχειρήσεις ή φθίνοντες κλάδους), προσφέροντας άμεση επανακατάρτιση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και όχι απλώς παροχή γενικών δεξιοτήτων.

2η προτεραιότητα: Η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η  σύνδεση/συμπληρωματικότητα ενεργητικών και επιδοματικών πολιτικών

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ενεργητικών πολιτικών που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, το 2009:

1. Δημιουργούνται περίπου 200.000 ευκαιρίες απασχόλησης μέσω ενεργητικών μέτρων, για τη στοχευμένη υποστήριξη ομάδων όπως οι γυναίκες, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι άνεργοι άνω των 45 ετών, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλάδους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένα προβλήματα απασχόλησης (σχετικές δράσεις έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται από τους δύο τελευταίους μήνες του 2008). Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν με αξιοποίηση και των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε ένα ευέλικτο πλαίσιο, ώστε οι επιμέρους δράσεις να μπορούν να εξειδικεύονται, κλαδικά, πληθυσμιακά και χωρικά, για την υποστήριξη συγκεκριμένων κλάδων, ομάδων εργαζομένων και περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ήδη, για την τόνωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση του προσωπικού των τουριστικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά, μέσω ειδικής προσαρμογής του μέτρου μετατροπής σε επίδομα απασχόλησης του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι.

2.       Ενισχύεται σε βασικό πυλώνα ενεργοποίησης των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, το μέτρο μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, που παράλληλα με τις υπηρεσίες επανένταξης του ανέργου στην αγορά εργασίας (συμβουλευτική, διαδικασία επανακατάρτισης μέσω των ΚΕΚ του ΟΑΕΔ κλπ) αποτελεί βασική εφαρμογή της σύνδεσης ενεργητικών και επιδοματικών πολιτικών.

3.       Ενεργοποιείται η δυνατότητα σύναψης «συμβολαίων ανάθεσης ενεργητικών πολιτικών», που θα πλαισιώσουν, με κανόνες και εγγυήσεις αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με άλλους φορείς (π.χ. ΟΤΑ, Πανεπιστήμια, οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, ΜΚΟ, ιδιωτικοί φορείς, κλπ).

Παράλληλα, για τη βελτίωση των προγραμμάτων απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, ο ΟΑΕΔ θα επεξεργαστεί και θα αξιοποιήσει τα στοιχεία του προκύπτουν από την αξιολόγηση υλοποιηθέντων προγραμμάτων. Το 2009 θα αξιολογηθεί το σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μετά το 2004.

3η προτεραιότητα: Η σύνδεση και συμπληρωματικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας

Όλα τα προγράμματα, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ, από τη μαθητεία και την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, μέχρι την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, συνδέονται με την αναπτυξιακή διαδικασία, σε επίπεδο κλαδικό, τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό. Κατά το σχεδιασμό των δράσεων αυτών συνεκτιμώνται οι στρατηγικές προτεραιότητες της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας:

  • Για τη διαμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού, εκπαιδευμένου στις νέες τεχνολογικές καινοτομίες, ο ΟΑΕΔ αναβαθμίζει το θεσμό της μαθητείας, εισάγοντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας (συστήματα προσομοίωσης, εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας κλπ).
  • Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, την αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους και τη βελτίωση της θέσης και της προοπτικής των εργαζομένων στην εργασία τους, ο ΟΑΕΔ αναβαθμίζει το θεσμό της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, (με ειδικά προγράμματα κατάρτισης «0,45%» και «1-25» αλλά και με οργανωτικές και λειτουργικές παρεμβάσεις).
  • Για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οικογενειακού χαρακτήρα (ακόμη και ατομικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων), που ειδικά σε ένα πλαίσιο ενισχυμένου ανταγωνισμού στην οικονομία, χρειάζονται υποστήριξη για την πρόσληψη ή και τη διατήρηση προσωπικού τους, ο ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στη διάχυση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, που προσφέρει μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Για την ενίσχυση της εκάστοτε συντονισμένης κυβερνητικής προσπάθειας που στοχεύει στην αποτροπή της οικονομικής επιβράδυνσης σε τοπικό, περιφερειακό ή κλαδικό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων ή κλαδικών αναδιαρθρώσεων, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει και υλοποιεί συνδυαστικές παρεμβάσεις.

Με την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς όπως στην περίπτωση της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας (με τη ΓΓΝΓ), ο ΟΑΕΔ συμβάλει στην προώθηση της συνοχής μεταξύ των εθνικών πολιτικών, με αναπτυξιακό προσανατολισμό.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ :

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2008

ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2009

1. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31-44 ετών, έτους 2008

ΝΘΕ

6.500

2. Επιχορήγηση Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών ηλικίας 33-64 ετών, Γενικό πρόγραμμα ΝΕΕ έτους 2008 ΝΕΕ

3.500

3. Επιχορήγηση Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών ηλικίας 22-32 ετών (νεανική επιχειρηματικότητα) ΝΕΕ

3.000

4. Πρόγραμμα «Μια Αρχή, Μια Ευκαιρία» (2008) Απόκτηση προϋπηρεσίας (ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ)

40.000

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΤΟ 2009

1. Επιχορήγηση νέων επιστημόνων 2009 (ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κλπ) ΝΕΕ

6.000

2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, έτους 2009 ΝΘΕ

10.000

3. Επιχορήγηση Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, έτους 2009 ΝΕΕ

7.000

4. Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης  ΝΘΕ

60.000

5. Σύνθετη δράση για τους εποχικούς εργαζομένους της Ολυμπιακής ΝΘΕ, ΝΕΕ

3.500

6. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, για ανέργους σε περιοχές με μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας ΝΘΕ, ΝΕΕ

15.000

7. Πρόγραμμα «Μια Αρχή, Μια Ευκαιρία» (2009) Απόκτηση προϋπηρεσίας (ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ)

40.000

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ / ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

194.500

Προηγούμενο άρθρο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΑΝΘΗΡΑΣ»
Επόμενο άρθρο Πυρήνας πολιτισμού τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου