Το 2005 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους αθώους, στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Με την ευκαιρία της επετείου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου τίμησαν κι αυτοί με τη σειρά τους τα θύματα της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς.
Είδαν συγκλονιστικές φωτογραφίες σκελετωμένων ανθρώπων, ομαδικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα και κτιρίων του Άουσβιτς, του τόπου μαρτυρίου τους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι φωτογραφίες από τις σημερινές γυάλινες βιτρίνες του μουσείου του Άουσβιτς τα κομμένα μαλλιά των παιδιών και των ενηλίκων όπως και τα αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα (γυαλιά όρασης, βαλίτσες, είδη υγιεινής, προσωπικά αντικείμενα, παιδικά παιχνίδια, παπούτσια, ρούχα) που οι Ναζί τα αφαιρούσαν από τα θύματα για να διοχετεύσουν στο εμπόριο! Άκουσαν συγκινητικές αφηγήσεις ανθρώπων που διασώθηκαν από το κολαστήριο του στρατοπέδου και περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαβίωσής τους καθώς και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σ’ αυτό. Ερμήνευσαν μελαγχολικές μελωδίες και απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στα παιδιά και την ειρήνη. Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με ένα και μόνο μήνυμα: «Ποτέ Ξανά».
Οι συντελεστές του επετειακού αφιερώματος ήταν οι Κουφογιάννης Ευθύμιος, υποδιευθυντής – φιλόλογος (επιμέλεια κειμένων – φωτογραφίες), Σκούρου Χαρίκλεια, φιλόλογος και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου: Κατσαβού Χριστίνα, Καλλιώρα Αλεξάνδρα, Τσίπρα Γλυκερία, Στεργιοπούλου Μυρσίνη, Μαραγκάκη Μαριαλένα, Μακρής Κωνσταντίνος, Ρίτσιου Ελισάβετ, Ηλιούδη Μαρίνα, Γιαννακός Γιάννης, Γκένας Νίκος, Ντερέκα Ραφαέλα, Παππάς Παναγιώτης, Σακελλαρόπουλος Αθηνόδωρος, Μπουραζάς Στέφανος.