Ειδήσεις

Το Μουσικό Σχολείο πάει…Δημοτική Πινακοθήκη


Διπλός ο στόχος και πολλαπλό το όφελος για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας που επισκέφθηκαν, διαδοχικά κατά τμήματα, τη Δημοτική Πινακοθήκη στις 29 Νοεμβρίου. Αρχικά, ξεναγήθηκαν από την κ. Μ. Γιαννέλου στην έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» που σχεδίασε το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και παρουσιάζεταιγια πρώτη φορά στην επαρχία.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται σε πίνακες και εκδόσεις δυτικοευρωπαίων λόγιων και καλλιτεχνών, καθώς και σε κείμενα των επαναστατημένων Ελλήνων και των εκλεγμένων οργάνων τους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Ξεχωριστή θέση κατέχει η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη που αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία. Απ’ όλα τα εκθέματα εντυπωσίασαν τους μαθητές και τους καθηγητές τους δύο σπάνια έργα: το ένα, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, ενός μνημειώδους για την εποχή του χάρτη, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείται από δώδεκα τμήματα και απεικονίζει ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο ενώ ταυτόχρονα συμπυκνώνει το πολιτικό όραμα και υποστηρίζει την διάδοση των επαναστατικών ιδεών του συντάκτη του. Το άλλο η πρώτη έκδοση (1825) του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή.

Στην συνέχεια, σε άλλη αίθουσα, ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας κ. Ελπ. Αγγελίνα στην έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών «Στοργή στο λαό. Η λογοκρισία στον πολιτισμό και τον δημόσιο λόγο επί Επταετίας» ενώ παρακολούθησαν και αποσπάσματα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Η έκθεση αποτυπώνει τη λογοκρισία στον κινηματογράφο και τη μουσική την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και βασίζεται στο άγνωστο μέχρι τώρα  αρχείο της λογοκρισίας της Xούντας.  Επιπλέον, περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες που απαγορεύτηκαν ή λογοκρίθηκαν στα χρόνια της Δικτατορίας, συνεντεύξεις σκηνοθετών, απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και επίκαιρα της εποχής.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την πολιτική διώξεων, απαγορεύσεων και λογοκρισίας που επιβλήθηκε από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο. Μέσα από τα τεκμήρια της έκθεσης αναδεικνύεται η προσπάθεια της Δικτατορίας να ελέγξει όλες τις πλευρές της πνευματικής ζωής, καταπνίγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για το δικτατορικό καθεστώς.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο υποδιευθυντής του σχολείου και φιλόλογος κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης και οι συνάδελφοι κ.κ. Αγλαΐα Δαβάκη, Σοφία Κόκκινου, Ελευθ. Μπλιόσκα, φιλόλογοι και Αν. Παΐση, θεολόγος.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για το μάθημα της κολύμβησης στην Γ’ και Δ’ τάξη του δημοτικού
Επόμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα ΚΑΜ Καρδίτσας