Το μουσείο σε κάθε πόλη, ως θεματοφύλακας αγαθών, εξετάζει το παρελθόν για να φωτίσει το παρόν και να ανιχνεύσει το μέλλον της πόλης όπου έχει ιδρυθεί. Το μουσείο πόλης βοηθάει να γίνει γνωστή η ιστορία της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα για τη δημιουργία μιας πόλης, ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προοπτικές λειτουργίας και πως διαμορφώνεται η ταυτότητά της.
Το μουσείο πόλης δε βρίσκεται απλώς σε μια πόλη αλλά μιλάει για την ίδια την πόλη και τους ανθρώπους της. Είναι εκθεσιακός χώρος όπου μέσα από τη συνύπαρξη αντικειμένων, ιστοριών και προφορικών τεκμηρίων συναντώνται διαφορετικές φωνές. Η ζωή και οι εμπειρίες των κατοίκων αναδεικνύουν σημαντικές ανθρώπινες αξίες.
Η σημασία του Μουσείου της Πόλης διαπιστώνεται με πολλούς τρόπους. Το Μουσείο της πόλης είναι ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξης, ερευνά τα υλικά αντικείμενα των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και τα εκθέτει μέσα από διάφορες μελέτες, εκπαίδευση και ψυχαγωγία προς όφελος του κοινού.
Όπως είναι γνωστό ο Παλαμάς διαθέτει μια μακράν ιστορία. Το όνομα του Παλαμά πιθανότατα συνδέεται με τη λατρεία του ΔΙΑ του Παλάμνιου ή Ακραίου, προς τιμήν του οποίου γίνονταν λαμπρές γιορτές με κοινά τραπέζια στην Αρχαία Θεσσαλία. Κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα Παλαμάς προέρχεται από τις παλαμισμένες καλύβες. Επίσης, η ονομασία του Παλαμά είναι πιθανόν να προέρχεται από το σχήμα παλάμης που είχε παλιά ο οικισμός ή σύμφωνα με τους μύθους από το σχήμα παλάμης που είχε ο λόγγος. Ως εκδοχή επίσης και είναι βάσιμη, η ονομασία του Παλαμά να προέρχεται από τον Μπαλαμά ή Παλαμά, που ήταν κάλυμμα της κεφαλής (καπέλο), από σκούρο συνήθως πανί (αρχ. πέτασος). Το καπέλο αυτό το φορούσαν οι Καραγκούνηδες για να προστατεύονται το καλοκαίρι από τον ήλιο.
Ο Παλαμάς κατοικείται από γηγενείς και αυτόχθονες Ελληνικούς Θεσσαλικούς πληθυσμούς, οι οποίοι ομιλούν αποκλειστικά την ελληνική γλώσσα με το γνωστό Θεσσαλικό (αιολικό) ιδίωμα και είναι γνωστοί με το λαογραφικό και ιστορικό όρο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες. Είναι ένα μεγάλο Αγροτικό Κέντρο με καλές προοπτικές ανάπτυξης, βρίσκεται στην καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου και κατοικείται από ανθρώπους της καραγκούνικης φυλής, από την εποχή τοιι Ομήρου.
Ο Δήμος Παλαμά προετοιμάζει σήμερα το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ».Σκοπός του Μουσείου είναι να καταγράφει οτιδήποτε έχει σχέση με την πόλη Παλαμά και να πληροφορεί τις νέες γενιές συμπολιτών πως δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο Παλαμάς. Η έκθεση στο Μουσείο αναφέρεται στα παλαιά χρόνια των κατοίκων Παλαμά, στις δραστηριότητες, στον τρόπο ζωής, στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου με στοιχεία που θα προστίθενται μελλοντικά.
Το μοναδικό κτίριο που υπάρχει στην πόλη Παλαμά και χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ» είναι ο Μύλος Καρακίτσιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι διασώζονται και υπάρχουν αυτή τη στιγμή εντός του εσωτερικού χώρου του μύλου όλα τα απαραίτητα μηχανήματα άλεσης του σιταριού (μυλόπετρες, κύλινδροι, σακιστικές μηχανές, κ.λ.π.) γι αυτό και επιβάλλεται να ανακαινιστεί. Το κτίριο αυτό θα αναδειχθεί ως εκθεσιακός χώρος, αφού συγκεντρωθούν πρώτα τα εκθέματα συμπολιτών μας (δωρεές).
Έργα που έχουν θέση σε ένα τέτοιο Μουσείο είναι τα έγγραφα, οι φωτογραφίες, τα αντικείμενα καθημερινής ζωής και του οικογενειακού βίου. Επίσης κάθε είδους μαρτυρίες για τις οικονομικές δραστηριότητες, τα κοινωνικά δρώμενα και ντοκουμέντα γεγονότων που έλαβαν χώρα στον Παλαμά και σχετίζονταν άμεσα με Πόλεμο, εκλογές, κατοχή κ.λ.π.
Μετά τη σύσταση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΗΣ θα προγραμματιστούν περιοδικές εκθέσεις, με συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι τα δημόσια κτίρια και η αρχιτεκτονική τους, ο αθλητισμός και τα τοπικά σωματεία, οι κατά καιρούς εκλογές, διάφορα πολιτικά γεγονότα, οι αρχαιότητες και οι ανασκαφές . το μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη.
Στο σχεδιασμό του Μουσείου προβλέπονται η σταδιακή καταγραφή της προφορικής παράδοσης, η ενθάρρυνση της ερευνητικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή ποικίλες εκδόσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Προβλέπεται επίσης μια πρωτοποριακή καινοτομία: η εγκατάσταση Η/Υ αφής για την άμεση λήψη πληροφοριών από τους επισκέπτες.