Το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης θα δώσει πνοή στα ορεινά χωριά


  Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου του νομού μας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση.

Οι ορεινοί οικισμοί ολοένα και συρρικνώνονται, οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους, οι ορεινοί πληθυσμοί κάθε χρόνο είναι και πιο γερασμένοι, ενώ η οικονομική δραστηριότητα

σε αυτές τις περιοχές είναι στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου ιδιαίτερα περιορισμένη.

Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου δε μπορεί πια να είναι υπόθεση επιμέρους διευθετήσεων.

Δε μπορεί να βασίζεται σε αποσπασματικές ενέργειες απλώς και μόνο για να «μπαλώνουμε» ορισμένα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε μόνο τρέχουσες καταστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μείνει πίσω σε υποδομές, ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτες σημαντικές ευκαιρίες, από τις οποίες άλλες περιοχές της χώρας αποκόμισαν σημαντικά οφέλη. Οφείλουμε να έχουμε τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Πρέπει σήμερα να δούμε την υπόθεση της ανάπτυξης μέσα από τη δυνατότητα συνεργασίας, κοινού σχεδιασμού, από κοινού υλοποίησης ευρύτερων υποδομών.

Τίθεται συνεπώς το ζήτημα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αφού οι ορεινές περιοχές της Καρδίτσας και της Δυτικής Θεσσαλίας υστερούν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει

όλους τους παράγοντες της περιοχής. Γι’ αυτό, όσο δύσκολο και εάν είναι αυτό το εγχείρημα, πρέπει όλοι να βάλουμε στην άκρη διαιρέσεις και επιφυλάξεις, τις πιο πολλές φορές τεχνητές και κούφιες, αλλά υπαρκτές δυστυχώς, προκειμένου να πετύχουμε πολύ περισσότερα πράγματα για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με ιεραρχημένα κριτήρια αξιολόγησης, που να βασίζονται στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένα νέο συνεχώς αυξανόμενο κίνημα φυσιολατρών, αναζητά ορεινούς προορισμούς,

που προσφέρουν επαφή με τη φύση και εναλλακτικές μορφές διασκέδασης,

όπως extreme sports και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες. Η περιοχή μας διαθέτει μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά και μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο, επιλέγοντας το δρόμο της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, εξασφαλίζοντας κίνητρα για επαγγελματική δραστηριότητα στο αντικείμενο του ορεινού τουρισμού.

Προηγούμενο άρθρο 22 ως 24 Αυγούστου θα διεξαχθεί φέτος το Φεστιβάλ Παλέρμου
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις Κώστα Τσιάρα σε Δ.Δ. του Νομού