Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρόνιας ευχόμαστε σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές υγεία και δύναμη προκειμένου να ανταποκριθούν στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου. Οι επανειλημμένες κυβερνητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη από την περυσινή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
-Είναι γεγονός πως σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, που υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, το καπιταλιστικό σύστημα με τους μηχανισμούς του στέκεται εμπόδιο
Σήμερα που υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να ολοκληρώνουν ως τα 18 τους χρόνια τη βασική-γενική τους μόρφωση, μέσα από ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και στη συνέχεια να επιλέγουν είτε το δρόμο της επαγγελματικής ειδίκευσης, είτε το δρόμο του Πανεπιστημίου, τα οδηγούν στην αμορφωσιά.
-Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όλα τα παιδιά να φοιτούν σε ένα σχολείο κοινό για όλα, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς κανένα φροντιστήριο, θα παρέχει στο νέο άνθρωπο όλα τα εφόδια για το μέλλον.
Αυτό είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, κι εμείς και τα παιδιά μας.
Αυτό το σχολείο σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να διεκδικηθεί μέσα από τη ψεύτικη αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο πόλους διαχείρισης του συστήματος, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δυο είναι σταθερά υπέρ των κατευθύνσεων της ΕΕ και των επιχειρήσεων.
Αντί αυτού του σχολείου των λαϊκών αναγκών κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το «νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Το νομοσχέδιο αυτό κατά την άποψη το ΚΚΕ:
-
Αποτελεί συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση-από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο- προαποφασισμένων εδώ και πολλά χρόνια από τις ευρωπαϊκές συνόδους (πχ Λισαβόνας) και με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων.
Προηγήθηκε όπως είναι γνωστό:
– Το κλείσιμο και η σύμπτυξη πολλών σχολικών μονάδων (ιδιαίτερα στο νομό μας), με τις γνωστές συνέπειες. Έπεται συνέχεια.
-Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της μετακίνησης των μαθητών.
-Το απόλυτο κούρεμα των προϋπολογισμών των δήμων για τη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.
-Η κινητικότητα και οι απολύσεις των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
-
Το νομοσχέδιο υπηρετεί τις στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση φθηνού ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Να σημειώσουμε ότι οι αντιδραστικές αυτές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία εφαρμόστηκαν ή βρίσκονται στην διαδικασία εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη (με μνημόνια ή χωρίς).
Είναι προφανές πως η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια αξιοποιούνται για να προχωρήσουν βίαια και να εδραιωθούν αυτές οι προαποφασισμένες και αντιδραστικές στοχεύσεις του κεφαλαίου και στη χώρα μας
-
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που απολύονται.
Αφορά τα ίδια τα παιδιά της εργατικής τάξης και τις οικογένειές τους που μέσα από την εφαρμογή του θα βρουν νέα εμπόδια στη μόρφωσή τους αφού θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.
Θατους οδηγήσει σε παραπέρα οικονομική αφαίμαξη, εφόσον υπάρχουν ακόμα στοιχειώδη οικονομικά αποθέματα, δεδομένου ότι θα κατευθυνθούν στα φροντιστήρια.
Θα αποθαρρύνει παιδιά εργατικών – λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν το σχολείο.
Θα σπρώξει μεγάλες μάζες παιδιών της εργατικής τάξης σε φτηνιάρικες δομές κατάρτισης, δηλαδή σε δομές αμορφωσιάς με γενικευμένη τη μαθητεία. Και η μαθητεία, με τους όρους που οργανώνεται, δεν είναι εκμάθηση μιας τέχνης, ενός επαγγέλματος, αλλά εξασφάλιση μιας πάμφθηνης μάζας νέων εργαζομένων για τους επιχειρηματίες
Απάντηση στη γενικευμένη επίθεση, στον αντιεκπαιδευτκό οδοστρωτήρα μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας εργαζόμενων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενάντια στις επιταγές Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΟΟΣΑ-πλουτοκρατίας.
Ένας αγώνας που θα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός.
Ένας αγώνας που βάζει στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, την κοινή δράση εκπαιδευτικών με εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, με όλο το λαό.
Έναν τέτοιο αγώνα, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και προσανατολισμένο σε βαθύτερες ταξικές αλλαγές και όχι σε κυβερνητική εναλλαγή, σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει και θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να ανατρέψει ή να καθυστερήσει τα αντιδραστικά μέτρα ανοίγοντας δρόμο για αλλαγή εξουσίας υπέρ του λαού. Το ΚΚΕ στηρίζει αποφασιστικά και αταλάντευτα αγώνες που εξασφαλίζουν οργάνωση, μαζικότητα, συνέπεια και συνέχεια και διεκδικούν:
-
Αποδέσμευση του προγράμματος και της λειτουργίας του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κλπ).
-
Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία πιστοποίηση, κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
-
Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία.
-
Χρηματοδότηση τώρα των Σχολικών Επιτροπών.
-
Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και τη χρηματοδότηση των Δήμων
Το ΚΚΕ εκτιμάει πως ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές μορφωτικές ανάγκες είναι να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία. Να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία, που μπορεί να δώσει οριστική λύση με την καθιέρωση:
-Δωδεκάχρονου ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου ,δωρεάν και υποχρεωτικού σχολείου.
– Δημόσιων δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά από αυτό.
– Εξασφαλισμένη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επαγγελματική ειδίκευση είναι η φυσική και αναγκαία συνέχειά του. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας μαθητής δεν καταγράφεται ως ανήμπορος μπροστά στη γνώση.
Σαν ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο για την ενημέρωση του λαού της περιοχής μας όσο κυρίως για την οργάνωση της πάλης για να μείνε στα χαρτιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο