Ειδήσεις

Το ιστορικό του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας


Παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και δόθηκε για χρήση το νέο μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας. Μάλιστα με το που άνοιξε τις πύλες του πραγματοποιήθηκαν δύο τιμητικές εκδηλώσεις. Για να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ποιοι είναι οι συντελεστές αυτού του έργου,  πόσο δύσκολη ήταν η πραγματοποίησή του και κυρίως ότι τίποτα δεν γίνεται εύκολα, θα ήθελα να δώσω ορισμένα στοιχεία που γνωρίζω πολύ καλά <<από πρώτο χέρι>>. Αφενός γιατί συμμετείχα σε όλες τις διαδικασίες από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και προτάσεις, μέχρι τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης, της υπογραφής των αρχικών συμβάσεων  και τέλος μέχρι την δημαρχιακή περίοδο 2007-2010, που ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και άρχισε με ταχύτητα η υλοποίηση, η κατασκευή,  του έργου στην πράξη. Σε αυτές τις δύο περιόδους θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗ – ΔΗΜΟΣ

Το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας είναι πράγματι ένα  σημαντικό έργο που η αρχική εκκίνησή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ένα έργο που ξεκίνησε από το 1996 και συνέβαλαν στην υλοποίησή του αρκετοί και από το δήμο Καρδίτσας και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

  1. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο έργο έγινε κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της χώρας κ. Σημίτη στην Καρδίτσα το 1996. Ενώ η αρχική προγραμματική Σύμβαση υπογράφηκε από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φούρα , το Νομάρχη Καρδίτσας κ. Παπακυρίτση  και το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κανταρτζή. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης  60% του ποσού θα καλύπτονταν από  τη Γ.Γ. Αθλητισμού, 25% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 14% από το δήμο Καρδίτσας
  2. Είχα την τιμή ως Αντινομάρχης Έργων εξουσιοδοτημένος από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας να ξεπεράσουμε μέσα στο 1997 ταχύτατα με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ.Τ.Υ το πρόβλημα της μη ύπαρξης μελετών για τα κλειστά γυμναστήρια Σοφάδων, Μουζακίου, Παλαμά χρησιμοποιώντας έτοιμη μελέτη της Γ.Γ.Αθλητισμού και δημοπρατήσαμε τα έργα αυτά μέσα στο 1997 ενώ προκηρύχθηκε και διεθνής διαγωνισμός για το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας.
  3. Για το μέγεθος του Κλειστού γυμναστηρίου υπήρξαν και αντίθετες απόψεις. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να είναι 1000 ή 1200θέσεων για λόγους καλλίτερης συντήρησης και οικονομίας. Τελικά αποφασίστηκε να είναι 3000 θέσεων. Ενώ και αυτή η απόφαση τροποποιήθηκε αργότερα από τον δήμο
  4. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΓΓΑ αρνούνταν να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των 3 κλειστών Σοφάδων, Μουζακίου, Παλαμά (να αποδώσει τη συμμετοχή της) με την αιτιολογία ότι τα έργα δεν εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός για το οποίο είχε ενημερωθεί, τότε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας. Τελικά προχωρήσαμε. Τελικά δικαιωθήκαμε για την ταχύτητα της δημοπράτησης γιατί αν δεν το κάναμε τότε θα περιμέναμε μέχρι και σήμερα να δοθεί η σχετική άδεια. Ενώ, τότε, αμέσως μετά, η Γ.Γ. Αθλητισμού κάλυψε τις υποχρεώσεις της.
  5. Επιπλέον για το κλειστό Καρδίτσας θα πρέπει να σημειώσω ότι άλλαξε η αρχική ονομασία από << 2 Κλειστό>> σε <<Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας>> γιατί στην Αθήνα δίνονταν η εντύπωση ότι ήδη η Καρδίτσα διαθέτει ένα αξιόλογο γυμναστήριο ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2010

Αναφερόμενος, δε,  στη δημοτική περίοδο 2007-2010 , τότε που ως δήμαρχος Καρδίτσας υπέγραψα τη Σύμβαση Κατασκευής και ξεκίνησαν οι εργασίες, θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι  μεταξύ των πολλών τεχνικών, οικονομικών, νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε υπήρχαν και ορισμένα που φαινότανε αν όχι αξεπέραστα τουλάχιστον πολύ δύσκολα.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Για να ενταχθεί το έργο στο ΠΔΕ και να χρηματοδοτηθεί,  λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων τότε, διαγράφηκε η χρηματοδότηση και τελικά η κατασκευή ενός νέου  Κλειστό Γυμναστήριο της  Λάρισας που είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ και στη θέση του μπήκε το  Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας.  Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο μιας  και είναι γνωστό ότι στο χώρο της Θεσσαλίας , μεταξύ των πόλεων,  γίνεται το αντίθετο, αλλά τα καταφέραμε.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτά τα έργα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι για το έργο είχαμε  εξασφαλίσει τότε δύο χρηματοδοτήσεις και μάλιστα από δύο διαφορετικές Κυβερνήσεις. Η μία με υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2009 με φορέα την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η άλλη με υπογραφή του μετέπειτα Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Επειδή η οικονομική επιβάρυνση του δήμου από τη λειτουργία και τη συντήρηση θα έχει κάποιο αυξημένο κόστος  για το δήμο Καρδίτσας έχω την άποψη ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής στη χρηματοδότησης και από την Πολιτεία. Όπως έγινε τότε, στη  Σύμβαση με τη Γ.Γ. Αθλητισμού , που συνυπογράψαμε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη. Συγκεκριμένα  προβλέψαμε πως αν ο δήμος Καρδίτσας αδυνατούσε να το χρηματοδοτήσει ή δεν  τηρούσε τις υποχρεώσεις του, την λειτουργία θα την αναλάμβανε η Γ.Γ. Αθλητισμού. Έτσι  ο δήμος μπορούσε, είχε τη δυνατότητα, εφόσον το αποφάσιζε, να απαλλαγεί από μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση και το έργο να το αναλάβει η ΓΓ. Όπως γίνεται και σήμερα με ορισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις της Λάρισας και του Βόλου.

 

Του Δομήνικου Βερίλλη

 

Προηγούμενο άρθρο Φυσιολογική και προβληματική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων
Επόμενο άρθρο «Το παγκάκι» με Κιμούλη και Μπαξεβάνη στις 19 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Κιν/θέατρο