«Είναι χρήσιμο εδώ να γίνει μια αποσαφήνιση των όρων που χρησιμοποιούνται ευρέως και εν μέρει συγκεχυμένα στο δημόσιο διάλογο. Αντίθετα με την διαδεδομένη χρήση του όρου απορρόφηση, η οποία τον συγχέει με την εκτέλεση-εκταμίευση, η απορρόφηση (ο λογαριασμός Total Eligible Cost Decided -Selected της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προσδιορίζεται από τις δαπάνες που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί δεσμεύσεις των ποσών στα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Τα επίσημα, διαθέσιμα στοιχεία για την απορρόφηση την παρουσιάζουν στο ύψος του 91%. Ενώ με τον όρο εκτέλεση (ο λογαριασμός Total Eligible Spending της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ορίζεται η εκταμίευση του ποσού στον δικαιούχο -Δήμο, Υπουργείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κλπ- η οποία φυσικά απαιτεί την πρότερη γρήγορη και επιτυχή υλοποίηση του σχετικού έργου» (έκθεση διαΝΕΟσις ΕΣΠΑ 2014-2020).
Σημαντική πρόοδο καταγράφουν όλοι οι δείκτες του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, με καταχωρημένα στοιχεία 3-8-2020 και μετά την απομείωση κατά 47 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή, λόγω της πανδημίας του covid-19:
-ο Προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ανέρχεται σε 377 εκατ. ευρώ Δημόσια δαπάνη
-οι Προσκλήσεις ανέρχονται σε 766,5 εκατ. ευρώ, ποσοστό 203,5%
-οι Εντάξεις ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ, ποσοστό 153% (μετά τις 3-8-2020 έγιναν πρόσθετες εντάξεις 55 εκατ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, 21 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.α.)
– οι Συμβάσεις ανέρχονται σε 228 εκατ. ευρώ, ποσοστό 60,5%
-οι Δαπάνες ανέρχονται σε 113 εκατ. ευρώ, ποσοστό 30%
Ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε ακόμη ότι: « Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με παρέμβασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της πρωτόγνωρης συνθήκης του Covid-19 ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης πόρων μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ταμείων».
Η πρόταση έγινε δεκτή και οδηγεί σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στα 924 εκατ. ευρώ με υπερδέσμευση 246%.
Στο ποσό αυτό προστίθενται 677 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), 118 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.
«Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα διεκδίκησης. Δεν είναι απλά αριθμοί, είναι θέσεις εργασίας, βοήθεια στους ανθρώπους, χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Έχουμε ένα υγιές πρόγραμμα, με νέα έργα, χωρίς μεταφορές από προηγούμενα προγράμματα, διασφαλισμένους πόρους και γρήγορη εκτέλεση που εγγυάται ότι δεν χαθεί ούτε ένα ευρώ. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει γρηγορότερα. Είμαστε έτοιμοι και στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Τρέχουμε περισσότερες από 20 μελέτες που οδηγούν σε οδικά έργα 800 εκατ. ευρώ. Και ολοκληρώνουμε τις μελέτες για εμβληματικά έργα όπως το Πλανητάριο στη Λάρισα, το Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, το Κλειστό Γυμναστήριο στα Τρίκαλα, ο δρόμος Τρίκαλα-Καρδίτσα, η π.ε.ο. Λάρισας-Βόλου, ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα, οι περιφερειακοί δρόμοι. Ζούμε σε μεταβατική, αναθεωρητική εποχή. Η ζώσα πραγματικότητα απαιτεί αλλαγή ταχύτητας, ψυχραιμία, ωριμότητα, πρόνοια και αλληλεγγύη. Αυτά μας οδηγούν σε αποτέλεσμα που διαχέεται στην κοινωνία και ωφελεί τον άνθρωπο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.