Το ερωτηματολόγιο του Φούχτελ – Γράφει ο Γ. Βαϊόπουλος


Μία απλή ανάγνωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις υπάρχουσες και νέες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» και τους Ν.3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», Ν. 3870/2010, Ν. 3905/2010 και Ν.3979/2011 θα αναδείξει το γεγονός ότι σωρεία από αυτές αφορούν σε κοινωνική πολιτική και δημόσια αγαθά. Ενδεικτικά : Υδάτινοι πόροι , ανανεώσιμες μορφές ενέργειας , φυσικοί πόροι και περιβάλλον , ιαματικές πηγές , διαχείριση αποβλήτων ,τουριστικά θέρετρα , προστασία και διαχείριση δασών, βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα , προστασία πολιτών , βρεφονηπιακοί σταθμοί , ΚΑΠΗ , γηροκομεία , δομές προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων και άλλα .
Οι αντιλαϊκές και απόλυτα πειθαρχημένες στην τρόικα και τη Μέρκελ συγκυβερνήσεις Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ , ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ συρρίκνωσαν τις κρατικές δαπάνες για την Τ.Α θυσιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Η κυβέρνηση Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την ηγεσία της ΚΕΔΕ και κάποιων ( αρκετών δυστυχώς ) δημάρχων , βρήκε την «λύση» . Στη Νυρεμβέργη διεξήχθη η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση το διήμερο 22 – 23 Οκτωβρίου 2013 με βασικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκης, εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης και από τη Γερμανία ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός, Χ. Γ. Φούχτελ. Από τα 19 σημεία της διακήρυξης φαίνεται ξεκάθαρα ότι δρομολογείται η παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα ( κυρίως Γερμανικά ) του συνόλου των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.!! Τέτοιες αρμοδιότητες είναι: η διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, οι υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, οι υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, η κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, ο τουρισμός, η πολιτική προστασία, οι δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον για τις πηγές χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ δεν αφήνει καμία αμφιβολία : «Μπαίνουμε τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ζητούμενο είναι να ορίσεις μεσούσης της κρίσης στόχους και να προετοιμάσεις τα προγράμματα που θα καταθέσεις για χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν επιτυχία.» Με απλά λόγια : Ξεπουλάμε τα δημόσια αγαθά σε διάφορες εταιρείες και επιπλέον τις χρηματοδοτούμε με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ !!!!
Πρόσφατα ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους νέους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης Το 8σέλιδο έντυπο ζητά λεπτομερή απογραφή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις υποδομές τους έως και τα πληθυσμιακά τους χαρακτηριστικά.
Το πρώτο δισέλιδο εστιάζει στην «ταυτοποίηση» των δήμων: εάν ο δήμος είναι αγροτικός, τουριστικός, ορεινός , βιομηχανικός κλπ, ποια πλεονεκτήματα έχει η περιοχή , ποιοι σύλλογοι υπάρχουν και πού δραστηριοποιούνται κ.ά.
Στις επόμενες 6 σελίδες αρχίζει το απόλυτο φακέλωμα: Η καταγραφή αρχίζει από το σύνολο των κατοίκων, και μάλιστα κατηγοριοποιημένο σε ηλικιακή κατανομή πραγματικού πληθυσμού, έως και στοιχεία πληθυσμού ΑμεΑ, αστέγων, Ρομά και μεταναστών εκτός Ε.Ε., όπως σημειώνεται.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές του κάθε δήμου στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και, βεβαίως, μεταξύ άλλων, της διαχείρισης των απορριμμάτων -ποια είναι τα αστικά, ποια τα ανακυκλώσιμα, τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα.
Είναι ολοφάνερο ότι ο μεθοδικός Γερμανός προχωρά ακάθεκτος στο σχέδιο του . Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι τι θα κάνουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης .Θα συναινέσουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις επικαλούμενοι ….τον εξορθολογισμό των δαπανών ( λες και … περισσεύουν ), την μεταρρύθμιση ( δηλαδή ιδιωτικοποίηση ) κοινωνικών υπηρεσιών και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ( βλέπε χάρισμα);
Όλοι ξέρουμε πως βασικοί φυσικοί πόροι, όπως το νερό και η ενέργεια, αποτελούν αγαθά αναπαλλοτρίωτα, δεν πωλούνται σε ιδιώτες με σκοπό το κέρδος και συνιστούν ουσιώδεις προϋποθέσεις όχι μόνο παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά επίσης διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και άσκησης περιβαλλοντικής προστασίας. Ακόμη , κοινόχρηστοι υλικοί πόροι, όπως τα μεγάλα έργα –οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμια, μνημεία, καθώς και δημόσια και δημοτικά κτίρια κοινωφελούς σκοπού πρέπει να αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να αγωνιστούμε κόντρα στην αποψίλωση της αυτοδιοίκησης από κάθε κοινωνική λειτουργία και στη μετατροπή της σε παράρτημα του κρατικού διοικητικού μηχανισμού . Οι νέοι εκλεγμένοι ας είναι προσεκτικοί προτού αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το όχι και τόσο αθώο …ερωτηματολόγιο.

 

Προηγούμενο άρθρο Mε τον αναπλ. επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ο Κ. Τσιάρας
Επόμενο άρθρο Οι Έφεδροι Αξιωματικοί τίμησαν τον προστάτη τους Άγιο Νικήτα