Η 27η Φεβρουαρίου, είναι μία ξεχωριστή επέτειος της σύγχρονης ιστορίας.
Την 27η Φεβρουαρίου 1910, μετά από προσεκτικά σχεδιασμένη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τον Γεωργικό Πεδινό Σύνδεσμο της Καρδίτσας και τον Δημήτριο Μπούσδρα, έγινε το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα.
Αγρότες από όλα τα γύρω χωριά, συνέρρευσαν στην πόλη σε ένα μεγάλο πάνδημο συλλαλητήριο με αίτημα την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Οι σπασμωδικές προσπάθειες καταστολής του από τις αρχές, κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια, με αποκορύφωμα τον θάνατο του αγρότη Χρήστου Σάλτα από το Ανώγι.
Στη συνέχεια, η τότε ηγεσία του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας, στην πλειοψηφία τους Καρδιτσιώτες, μετέφερε για λόγους τακτικής το κέντρο βάρους των κινητοποιήσεων στην Λάρισα, όπου λίγες μέρες μετά, κορυφώθηκαν στα αιματηρά γεγονότα που έμειναν στην ιστορία με την μονομερή ονομασία «εξέγερση του Κιλελέρ».
Η συμμετοχή των Καρδιτσιωτών σε επίπεδο λαού και ηγεσίας στην εξέγερση, υπήρξε καθοριστική, πολυπληθής και αιματηρή και αποτελεί εύσημο και αιώνια τιμή για την Καρδίτσα και τους ανθρώπους της.
Ο αγώνας για την κατάργηση της δουλοπαροικίας, είναι πάλη ενάντια στην εξαθλίωση των αγροτών από την κλοπή της παραγωγής τους από τον γαιοκτήμονα. Είναι ακόμα πάλη ενάντια στην βάναυση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αυτοδιαχείρισης και της διαφύλαξης της τιμής και της αξιοπρέπειας, από το εθιμικό δίκαιο του τσιφλικιού. Χωρίς αντίρρηση όμως, ήταν κυρίως αγώνας για την ανάκτηση της ιδιοκτησίας της γης, του ενδιαιτήματος των οικογενειών τους και πεδίου εργασίας και βιοπορισμού τους και όχι φυσικά για την δημιουργία άλλου είδους τσιφλικιών είτε σαν κρατικές κολεκτίβες των Σοβιέτ είτε σαν τραπεζικά τσιφλίκια των νεοφιλελεύθερων βρυκολάκων.
Αγώνας δηλαδή για την ανάκτηση-απελευθέρωση της γης τους και την ανάκτηση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, επομένως αγώνας πατριωτικός και κοινωνικός.
Την πρωτοπορία των Καρδιτσιωτών στους αγώνες για την κατάργηση των τσιφλικιών το 1910, ακολούθησε δυο χρόνια μετά η ξεχωριστή τους συμμετοχή, πραγματικό υπόδειγμα ηρωισμού, στην εποποιία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων της δεκαετίας 1910-1922.
Την επόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου στις 11 το πρωί, παρουσία του Αρχηγού Μάνου Κώνστα και στελεχών από όλη την Ελλάδα, το Εθνικό Μέτωπο θα τιμήσει την μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του 1910 και του ήρωα Χρήστου Σάλτα, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο χώρο της θυσίας του στο μνημείο του ήρωα αγρότη, δίπλα στις εργατικές πολυκατοικίες κοντά στον Σιδηροδρομικό σταθμό της Καρδίτσας.
Είναι μια εκδήλωση όχι κομματική αλλά με μεγάλη εθνική, κοινωνική και τοπική για την Καρδίτσα σπουδαιότητα, στην οποία καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παραστούν.
Καρδίτσα 26/2/2013
Κώστας Καρδαράς
Ιατρός
Περιφ. Διοικητής Θεσσαλίας
Εθνικού Μετώπου