Ειδήσεις

Το Δ.Σ. Καρδίτσας στηρίζει την πρόταση των φορέων για τα ΤΕΙ


Το πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων του Νομού αναφορικά με το ακαδημαϊκό μέλλον του Νομού στηρίζει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιουλίου, έγινε διεξοδική συζήτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το τί συνεπάγεται για την Καρδίτσα.

Εισηγητής ήταν ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ο οποίος υπογράμμισε πως η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι σε θετική κατεύθυνση και θα βοηθήσει την κοινωνία αν και σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ίδιος δήλωσε πως το «σπάσιμο» του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας είναι μια λάθος κίνηση του Υπουργείου και θα πρέπει να παραμείνει όπως είναι στην Καρδίτσα αφού πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό και περιζήτητο Τμήμα.

Επίσης, ανέφερε πως είναι άκομψο να έχουν όλες οι άλλες περιοχές και στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα έδρα Σχολής και να μην έχει η Καρδίτσα.

Επανέλαβε δε πως κυρίως η αιρετή Περιφέρεια θα έπρεπε να κάνει προτάσεις για την κατανομή των Σχολών και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να προταθεί και η δημιουργία Ινστιτούτων, όπως Ινστιτούτο Βάμβακος ή  Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παπαλός τόνισε πως το θέμα ήρθε πολύ αργά προς συζήτηση και πως ο Δήμος θα έπρεπε να είχε πρωταγωνιστήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σ. Αντωνίου υποστήριξε πως τα αντανακλαστικά του Δήμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ήταν πολύ αργά και θα έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση πολύ νωρίτερα.

Ανταπαντώντας, ο δήμαρχος επεσήμανε πως το θέμα δεν είναι ποιος φωνάζει περισσότερο αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχουν επιχειρήματα και καλή ενημέρωση.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευ. Λέμας έκανε λόγο για υποβάθμιση του Νομού μας και μεροληπτική στάση απέναντί μας ως περιοχή.

Ο κ. Κ. Μιχαλάκης είπε πως από τότε που ιδρύθηκαν οι Σχολές δεν έγινε σωστά η κατανομή των Σχολών και συμπλήρωσε λέγοντας πως όλες οι πόλεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ισοβαρώς και ισόβαθμα.

Ο κ. Η. Σχορετσανίτης εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν και το οικονομικό κριτήριο.

Να σημειώσουμε πως η συνάντηση των φορέων της Καρδίτσας με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο δήμαρχος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 15 μέρες, προς το τέλος δηλαδή του μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των τοπικών φορέων, όπως αυτό συμφωνήθηκε κατά την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας, έχει ως εξής:

-Να παραμείνει το Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας στην Καρδίτσα χωρίς κατάτμηση
-Να ανωτατοποηθούν τα Τμήματα Δασοπονίας και Ξύλου-Επίπλου με πρόγραμμα σπουδών που θα συμφωνήσει από κοινού η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα
-Να διατηρηθεί η πρόταση για δημιουργία Τμήματος Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα
-Να διεκδικηθεί έδρα Σχολής στην Καρδίτσα με την ονομασία «Αγροδιατροφικής Τεχνολογίας» που θα απαρτίζεται από την Κτηνιατρική, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, το Τεχνολογίας Τροφίμων καθώς επίσης και το νέο τμήμα Δημόσιας Υγείας

 

Προηγούμενο άρθρο Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Ξεκινάει το πενθήμερο ωράριο στην αγορά της Καρδίτσας