Το Δ.Δ. MOΣXOΛOYPIOY του Δήμου Σοφάδων


Συνέχεια από την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια «ανάσα» από τους Σοφάδες ξεπροβάλει το Μασχολούρι… Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της πόλης και δύσκολα κάνεις θα ξεχωρίσει τα όρια των δυο περιοχών. Οι λιγοστοί κάτοικοι του – στην κοινότητα ζουν 476 άνθρωποι, ενώ ο πληθυσμός του μαζί με τους ετεροδημότες ανέρχεται στα  599 – πότε δεν απαρνήθηκαν την καταγωγή τους… Το χωριό διασχίζει ο Σοφαδίτης ποταμός, ενώ ξεχωριστής ομορφιάς είναι η παλιά γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού. Στα 13.197 στρέμματα οι κάτοικοι του Μασχολουρίου καλλιεργούν βαμβάκι και σιτηρά. Αποτελεί άλλωστε η γεωργία τη βασική απασχόληση πολλών οικογενειών, ωστόσο θα πρέπει να τονισθεί πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι του Μασχολουρίου ασχολήθηκαν με το εμπόριο στην πόλη των Σοφάδων.

 Σ΄ένα κλασικό διώροφο σπίτι οι Μασχολουριώτες έχουν φτιάξει το μορφωτικό σύλλογο «Άρνη», ενώ εδώ και πολλά χρόνια παρουσία στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας έχει και η ομάδα ποδοσφαίρου «Δόξα Μασχολουρίου».

“ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ”

Η “γουρουνοχαρά” είναι μια πανάρχαια γιορτή, την οποία αναβίωσε με επιτυχία από το Μορφωτικό Σύλλογο Μασχολουρίου η ΑΡΝΗ, με σκοπό την επαφή με την παράδοση, τη διατήρηση των εθίμων στο χρόνο και την ανθρώπινη ανάγκη για γνωριμία με τις ρίζες και την ιστορία του. Τελείται τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ιδιόκτητο πολιτιστικό κέντρο-Μουσείο λαϊκής τέχνης του Συλλόγου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου χωριού το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια λαϊκή γιορτή στην οποία συνευρίσκονται χωριανοί και άνθρωποι που αγαπούν και θέλουν να γνωρίσουν την παράδοση και διασκεδάζουν με τους ήχους της μουσικής και των κλαρίνων και με γεύσεις ψητού χοιρινού, τηγανιάς, λουκάνικου, καθώς και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων που φτιάχνουν με μεράκι και προσφέρουν απλόχερα τα μέλη του Συλλόγου.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι ο φετινός εορτασμός της “γουρουνοχαράς” έγινε με την παρουσία Τοπικών αρχών και μελών του Συλλόγου Σοφαδιτών του Ν. Μαγνησίας που ήρθαν από την πόλη του Βόλου ειδικά για την ημέρα αυτή και κορυφώθηκε με χορούς και τραγούδια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

“ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ”

 Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μασχολουρίου «Η ΑΡΝΗ» τελεί από το 2001 και κάθε χρόνο τη ¨Γιορτή της Καραγκούνικης πίτας¨ . Πρόκειται για μια γιορτή που πραγματοποιείται το βράδυ του πρώτου Σαββάτου του Ιουνίου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου τόσο από την περιοχή του Δήμου, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

 Οι εκατοντάδες παραδοσιακές πίτες που συγκεντρώνονται είναι προσφορά αγάπης από τις καραγκούνες νοικοκυρές και μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος τις τοπικές γεύσεις και παραδόσεις και να συσφίξει τις σχέσεις με την γενέτειρά του και τις ρίζες του.

Πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία του Δ.Δ. Μασχολουρίου,  ενώ τα μέλη του Συλλόγου με την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά τους,  με το μεράκι και την αγάπη τους για τον τόπο και τα κοινά, κατάφεραν να μετατρέψουν τη γιορτή σε ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός από το οποίο κανείς δεν πρέπει να απουσιάζει.

“ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ”

 Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα ιστορικά – πολιτιστικά – γεωγραφικά στοιχεία για το Μασχολούρι. Για να τα διαβάσετε μπορείτε να “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας το αρχείο κειμένου που βρίσκεται εδώ ~ κείμενο ~ και να το αποσυμπιέσετε.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο “το Μοσχολούρι διηγείται τη δόξα του” του συγγραφέα Ν. Καραφύλλη που εκδόθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Μοσχολουρίου “Η ΑΡΝΗ”.

ΠHΓH: www.sofades.gr

Προηγούμενο άρθρο Στα λευκά ντύθηκε ο Νομός Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη γιορτή Δ. Καλλιφωνίου για τα παιδιά