Στην έκδοση του κλασικού μουσικού έργου “‘Άρνη” του αναγνωρισμένου συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, προχώρησε ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιώντας σχετική δράση του Leader.
Η καλαίσθητη κασετίνα περιλαμβάνει πέρα από το μουσικό CD και δύο λευκώματα με θέμα την ταυτότητα της πεδινής Θεσσαλίας, με έμφαση στην περιοχή, στην οποία αναφέρεται ο προελληνικός μύθος της Άρνης, μετέπειτα πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας (σημερινό χωριό Πύργος Κιερίου).
Το έργο εντάχθηκε στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader έπειτα από πρόταση που υπέβαλε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η σχετική σύμβαση για την υλοποποίηση του έργου που χρηματοδοτήθηκε κατά 70% από πόρους του Leader και κατά 30% από το Δήμο, υπογράφηκε από την πρ. Δήμαρχο κ. Κων. Παπαλό.
Η έκδοση έγινε σε 5.000 αντίτυπα, τα οποία παρελήφθησαν από το Δήμο, παραλαβή που ενέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του στις 5/3.
Μέρος των λευκωμάτων σταδιακά θα διανεμηθεί δωρεάν σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία κ.α..
Με την έκδοση καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο ένα σημαντικό έλλειμα που είχε ο Δήμος σε δικές του εκδόσεις.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος είχε συνάντηση με τον κ. Θωμά Μπακαλάκο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την παραχώρηση του έργου προς το Δήμο, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των συντελεστών της έκδοσης.
Η «Άρνη» και τα συνοδευτικά λευκώματα
Η «Άρνη» του Θωμά Μπακαλάκου είναι ένα κλασικό έργο, γραμμένο για πιάνο, διάρκειας 30 περίπου λεπτών, το οποίο ο καλλιτέχνης είχε την επιθυμία να παραχωρήσει αφιλοκερδώς στον τόπο του. Ανήκει στον κύκλο έργων του με τίτλο «Μεταλλάξεις», έργα εμπνευσμένα από γνωστούς δημοτικούς θεσσαλικούς σκοπούς, όπως η «καραγκούνα», το «μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» κα., τα οποία ο συνθέτης επεξεργάζεται με εργαλεία τα μουσικά συστήματα της τονικότητας, της ελεύθερης ατονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, προκειμένου να δημιουργήσει λόγια ελληνική μουσική με έντονο θεσσαλικό στίγμα.
Στην «Άρνη» ο Μπακαλάκος ανασυνθέτει μουσικά σε ένα έργο με έξι μέρη, τις συνθήκες κατάληψης της προϊστορικής Άρνης από τους Θεσσαλούς, την προσαρμογή των νέων κατοίκων στις υπάρχουσες συνθήκες, την κατάληψη και της υπόλοιπης περιφέρειας από τους Θεσσαλούς με ορμητήριο την Άρνη, ενώ τα τρία τελευταία μέρη αποδίδουν πως η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή των κατοίκων ξαναβρήκε τον κανονικό τους ρυθμό. Δύο από τις σκηνές του τελευταίου μέρους, που είναι και το μεγαλύτερο, αφιερώνονται στον κόσμο των παιδιών, φόρος τιμής στην παιδική ηλικία του συνθέτη, η οποία τον τροφοδότησε με πλούσιες μνήμες και δημιουργική φαντασία.
Το πρώτο από τα δύο συνοδευτικά λευκώματα, γνωστικού θα λέγαμε χαρακτήρα, περιλαμβάνει ιστορικές, αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή στο δυτικοθεσσαλικό κάμπο, σε μια προσπάθεια να εφοδιάσει τον ακροατή του cd με ποικίλο τεκμηριωτικό υλικό.
Το δεύτερο λεύκωμα φιλοξενεί την παρτιτούρα του έργου και περιέχει έργα Θεσσαλών ζωγράφων ή ζωγράφων που εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν τη Θεσσαλία και κυρίως τον δυτικοθεσσαλικό κάμπο, αναγνωρισμένης εννοείται αισθητικής αξίας.
Εκτελεστής του μουσικού έργου “Άρνη” είναι ο διακεκριμένος Καρδιτσιώτης σολίστ του πιάνου Απόστολος Παληός, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η σελιδοποίηση του μουσικού κειμένου έγινε από τον κ. Δημ. Μίχα.
Τα κείμενα του συνοδευτικού λευκώματος έγραψε η συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός, κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος κ. Φωτ. Φιλίππου.
Την επιμέλεια της έκδοσης είχε η επίσης συμπατριώτισσά μας κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης.
Τη σχεδίαση και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο γραφίστας κ.Νίκος Κωτούλας (Δημιουργικό Εργαστήριο Θαυματρόπιο). Σημαντική ήταν τέλος η συμβολή της ομάδας εργασίας του Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου και του εθελοντή συνεργάτη του κ. Πέτρου Κομπορόζου, ενώ συντονιστικό ρόλο είχε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου.