Ένα ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη μουσική και τους στίχους πραγματοποίησαν οι μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Οι παρευρισκόμενοι στη γιορτή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς οι συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού αντέδρασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή καταγράφοντας και σχολιάζοντας με τον δικό τους μουσικό τρόπο τα γεγονότα της εποχής.
Ο Βαμβακάρης, ο Μπαγιαντέρας, ο Γενίτσαρης, ο Τσιτσάνης, ο Μπακάλης, Ο Βίρβος και πολλοί άλλοι, άλλοτε με σατυρικό και άλλοτε με δραματικό τρόπο, μίλησαν κατευθείαν στις καρδιές των Ελλήνων για τις νίκες του στρατού στο Αλβανικό μέτωπο, για την καταχνιά της κατοχής, την τρομερή πείνα, την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις αλλά και για την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων σε πόλεις και βουνά για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
Έγινε επίσης αναφορά στη δυναμική παρουσία των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση καθώς και σε σημαντικά γεγονότα της τοπικής ιστορίας. Γεγονότα που αναδείχθηκαν ιδιαιτέρως μέσα από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που επιμελήθηκαν οι, υπεύθυνοι για τη γιορτή, εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Ε’ τάξης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Βάσω Βόγια.
Η εκδήλωση δε θα είχε βεβαίως την ίδια επιτυχία χωρίς τη συμβολή των σπουδαίων ερμηνευτών του ρεμπέτικου τραγουδιού Ντίνου και Φάνη Οικονόμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκπαιδευτικού μουσικής του σχολείου, κας Σόνιας Κοζιού. Οι καλλιτέχνες παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο τραγούδια του σχετικού ρεπερτορίου αλλά και συνυπήρξαν υπέροχα με τη σχολική χορωδία.
Όμορφη υπήρξε η στιγμή όπου μουσικοί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις φωνές τους υπό τους ήχους της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Β. Τσιτσάνη, ένα τραγούδι που ο συνθέτης έγραψε το 1943 αντικρίζοντας έξω από το σπίτι του ένα σκοτωμένο παλικάρι, με τα ίχνη από το ζεστό ακόμα αίμα του πάνω στο χιόνι.
Μια διαφορετική προσέγγιση και μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγώνες των Ελλήνων.