Τοποθέτηση Tαλιαδούρου στην 2η Σύνοδο Προέδρων & Αντιπροέδρων ΤΕΙ


Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στην τοποθέτησή του κατά την 2η Σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στόχος της Κυβέρνησης από το 2004 έως και σήμερα είναι η στήριξη και  αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε τα ελληνικά δημόσια Α.Ε.Ι. να είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προέβη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα σχετικά με την ενίσχυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των Τ.Ε.Ι. και της κατοχύρωσης του ανώτατου χαρακτήρα τους προέβη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.

α) Για να ρυθμισθούν προβλήματα τα οποία προέκυψαν με την ψήφιση του ν. 2916/2001 και να ρυθμισθούν θεσμικά θέματα των Ιδρυμάτων, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 3404/2005. Με το ν. 3404/2005 «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», συμπληρώθηκαν και ενισχύθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες, λειτουργίες και δομές για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και την προαγωγή της ποιότητας της ελληνικής Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά:

-Ενισχύθηκε η αυτονομία και η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, δεδομένου ότι πλέον τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ καταρτίζονται με ευθύνη των ίδιων των Ιδρυμάτων.

-Συστάθηκαν 630 νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.), καθώς και 400 νέες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.).

-Εξασφαλίσθηκαν πιστώσεις για προκήρυξη 800 νέων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

-Επιλύθηκε σειρά θεσμικών ζητημάτων που αφορούσαν στην εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΙ και τα οποία εκκρεμούσαν για χρόνια κ.α..  

-Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας από  τα Τ.Ε.Ι., το οποίο και αποτελούσε πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων.

β) Είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό ότι με το ν. 3549/2007 οριοθετήθηκε ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς κατέστη σαφής η διάκριση σε πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί με κανένα τρόπο η ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι.

γ) Ακόμη στο ν. 3653/2008 που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας στη χώρα μας, τα Τ.Ε.Ι. αντιμετωπίστηκαν σε ισότιμη βάση με τα Πανεπιστήμια.

δ) Επίσης, με το νόμο 3685/2008 περί μεταπτυχιακών σπουδών δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Τμήματα των Τ.Ε.Ι., μετά από  αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια,  να πραγματοποιούν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ενώ προβλέφθηκε η συμμετοχή μελών Ε.Π. στις τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές υποψηφίων διδακτόρων στα Πανεπιστήμια και στις επταμελείς εξεταστικές επιτροπές για την κρίση διδακτορικών διατριβών.

Στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αύξησε σε ετήσια βάση και σε πραγματικούς αριθμούς τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αυξημένη χρηματοδότηση, παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν τις συνθήκες για μία ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση προσανατολισμένη στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης και της παγκοσμιότητας.

Ειδικότερα, η εξέλιξη της χρηματοδότησης των Τ.Ε.Ι. την περίοδο 2003-2009 προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα:

ΤΕΙ 2003 2009 Αύξηση
Λειτουργικές Δαπάνες 84.760.000 166.000.000 + 95,84%
Σπουδαστική Μέριμνα 15.400.000 27.000.000 +75,32%

Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ΥΠΕΠΘ ενέκρινε το ποσό των 117,8 εκ. ευρώ για έργα υποδομής και εξοπλισμού των ΤΕΙ την τετραετία 2005-08, εκ των οποίων απορροφήθηκαν 43,8 εκ. ευρώ.

Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Τ.Ε.Ι. αποτέλεσε από το 2004 βασική προτεραιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, καθορίστηκε καταρχάς το Περιεχόμενο Σπουδών για 154 Τμήματα των Τ.Ε.Ι, κάτι που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 678/2005 απόφαση του ΣτΕ και δεν είχε ρυθμισθεί από τις προηγούμενης ηγεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Επίσης, συγκροτήθηκαν ανά τομέα Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, προκειμένου να διαμορφώσουν εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποίες εν συνεχεία συζητούνται στο αρμόδιο κατά νόμο όργανο, το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ήδη από τις 93 ειδικότητες που λειτουργούν συνολικά στα ΤΕΙ της χώρας,  έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά  δικαιώματα για τις 70 ειδικότητες. Συγκεκριμένα, το έτος 2004 εκκρεμούσε η έκδοση π.δ. για 49 Τμήματα Τ.Ε.Ι. και από το 2004 έως σήμερα έχουν εκδοθεί π.δ. για 26 άλλα Τμήματα. Αλλά και για όλα τα υπόλοιπα Τμήματα (23 Τμήματα), όσον αφορά στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., έχουν ήδη αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στα Τ.Ε.Ι., από το έτος 2004 έως και σήμερα διορίσθηκαν 566 νέα μέλη Ε.Π., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 735 προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων Ε.Π..  Επίσης, για το τετραετές πρόγραμμα 2009-2013 έχουν εγκριθεί, από το Υπουργείο Οικονομικών 800 νέες πιστώσεις για προσλήψεις μελών Ε.Π. και 300 νέες πιστώσεις για προσλήψεις μελών Ε.Τ.Π.. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 125 θέσεις μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί στα Ιδρύματα βάσει των αναγκών τους από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πέραν αυτού, σε όσα Τμήματα Διεύρυνσης και στις Βιβλιοθήκες των Τ.Ε.Ι. και της ΑΣΠΑΙΤΕ υπηρετούσαν στις 31-12-2008 συμβασιούχοι των προγραμμάτων του ΕΠΕΑΕΚ έχει δοθεί παράταση των συμβάσεών τους μέχρι 31-5-2009. Περαιτέρω, έχουν εγκριθεί για πλήρωση 75 θέσεις ατόμων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας 7 μηνών. Για τα νέα Τμήματα, που θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, εστάλη προς έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η πίστωση, για την πρόσληψη 40 διοικητικών υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε διοικητική υποστήριξη.

Για την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησης των Τ.Ε.Ι. προωθείται η ψήφιση νέου νομοσχεδίου με το οποίο συμπληρώνονται και τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις για τα Τ.Ε.Ι. με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους και την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα Πανεπιστήμια. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία προωθείται μετά από αίτημα και συνεργασία τόσο των Προέδρων των Τ.Ε.Ι. όσο και της ΟΣΕΠ-Τ.Ε.Ι..

       Με τις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιτυγχάνεται η πλήρης εναρμόνιση της λειτουργίας των δύο παράλληλων τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης και η περαιτέρω καταξίωση των Τ.Ε.Ι., ώστε να δρουν και αυτά ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία».

Προηγούμενο άρθρο 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νέα Ερώτηση του Βουλευτή Ρόβλια για το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου